V oddaji Dora – nedeljski pogovori na TV IDEA je Marjan Dora tokrat gostil dolgoletnega novinarja in urednika nacionalne televizije Lada Ambrožiča.

Danes se Ambrožič, ki je odraščal v Stični, privaja upokojenskemu življenju v hribih nad Igom, dneve pa mu zapolnjujeta predvsem rekreacija in učenje španščine. 

Ko se ob obisku naših krajev zdaj spominja študentskih časov, priznava, da je imel kar nekaj težav pri tolmačenju prekmurščine svojih kolegov:

»Ko so se oni pogovarjali med seboj, sem razumel res malo.«

Z radia na televizijo

Svojo poslovno pot je Ambrožič sicer začel na Radiu Ljubljana, v okviru prakse v športni redakciji, kjer je imel možnost sodelovati s sijajnimi ljudmi. Kot študent je delal v športnem uredništvu Dela, in kot pravi nikoli ni imel toliko denarja kot tedaj, saj so novinarji v tistih časih bili med najbolje plačanimi ljudmi v Sloveniji.

Pozneje je na radiu deloval na področje ekologije, energetike in bank, dokler se ni znašel na televiziji. 

»Pa ne bi nikoli šel na televizijo, ker mi je radio enkraten medij, še zdaj. Jaz sem šel na televizijo po desetih letih iz preprostega razloga. Partija je tedaj meni za šefa postavila nekoga, ki ni imel ne izobrazbe ne znanja. Nikoli nisem slišal zanj in postal je moj urednik,« razlaga upokojeni novinar.

Ko mu je bilo ponujeno delo na televiziji, ga je zato tudi sprejel, vendar pa priznava, da je imel radio v tistem času neprimerno boljšo novinarsko ekipo kot televizija.
V naslednjih šestih letih so sledila bliskovita napredovanja in zasedba mesta odgovornega urednika. Na položaju se je obdržal naslednjih deset let, dokler ga niso politične stranke – menda tako leve kot desne – odstranile.

Kar se je zgodilo, se je zgodilo

V pogovoru sta se z Doro dotaknila še povojnih pobojev, teme, s katero bo Slovenija težko razčistila:

»To stvar je treba zapreti, kar se je zgodilo, se je zgodilo. Tisti, ki so te stvari povzročili, se morajo opravičiti – ena in druga stran, Cerkev in partija. Absolutno.« 

Pogovor se je nato nadaljeval z vprašanjem kvalitetnega novinarstva nekoč in danes. Kot avtor oziroma scenarist Odmevov se ob tem spominja velikega uspeha, ki ga je oddaja nekoliko presenetljivo doživela že na samem začetku:

»Oddaja se je sprejela prvi hip, prvi dan, brez kakršnekoli reklame,« o Odmevih, ki so danes na sporedu že 20 let in prejeli kopico Viktorjev, pripoveduje Ambrožič. 

Beseda je tekla še o političnem predalčkanju na nacionalni televiziji ter o stricih iz ozadja, ki bi se po besedah Ambrožiča morali bodisi umakniti bodisi pristopiti k volitvam. Ob tem je za nezrelo in pokvarjeno označil današnjo politiko, ki dela zase, kot glavni problem v državi pa izpostavil korupcijo.

Ob koncu oddaje je spregovoril še o svojem doživljanju Prekmurja ter izpostavil sijajne ljudi, ki jih regija premore.

»Jaz sem vedno vesel, ko pridem v Prekmurje, moram reči. Zelo rad pridem.«

Celoten pogovor si lahko zdaj ogledate v priloženem video posnetku oziroma na TV IDEA.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Moj sosed stari partizan je po vojni pobijal otroke,starke in starčke,, in to samo zato ker so imeli več denarja in premoženja, kot on,, Pa da ne pozabim najbolj jezen pa je bil če so ljudje hodili v cerkev,, tiste pa je likvidiral ODMAH

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Čudno da še tebe ni ucmekal,, pravzaprav razumem zakaj te ni,,poglejmo argumente zakaj si še živ
1) denarja si ime manj kot on --- ker si vse zapil
2) butast si bil bolj kot on --- ker nisi hodil v nobeno šolo
3) v cerkev tudi nisi hodil ---ker si kradel župniku peneze pa ti je prepovedal vstop v cerkev
4) imel si zaslombo pri partijskem sekretarju, ker si mu ga dobro cuzal
5) mama je bila sodelavka Udbe in se je nastavljala po gostilnah in ga cuzala rdeče kožcem
6) oče ti je bil invalid, ker je bomba, ki jo je nastavil v Velikovcu ,prehitro vsekala

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Narobe svet (nepreverjen)

Tudi ti ubijaš s svojimi komentarji. Zakaj ne pišeš o križarjih in njihovih pobijanj v imenu vere, zakaj ne pišeš o okupatorjevih zločinih, pač pišeš nekaj, kaj ti pade na pamet. Pa bolj malo, je pa bolano.

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Veronika jeseniška (nepreverjen)

Marička, Marička, kaj je slovenski narod moral vse skozi dati,,
Kaj takega da se je dogajalo,,skoraj ne morem verjeti

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Jaz tudi ne

In reply to by Veronika jeseniška (nepreverjen)

Starejše novice