Teodora Petraš je epidemiologinja, ki kot strokovna delavka murskosoboške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje spremlja širjenje okužb s koronavirusom v Sloveniji in Pomurju. Tokrat je več o stanju v regiji spregovorila v oddaji Dora.

Teodora Petraš je že od malih nog sanjala o dnevu, ko bo postala zdravnica. 

"Moja mama je bila zelo dobra medicinska sestra. Ona je razmišljala v tej smeri, da bo iz svoje hčerke naredila eno perfektno medicinsko sestro. Oče pa je bil ekonomist, ampak je užival v medicini in je reke: 'Ona pa bo zdravnica.' In to je še bilo v času osnovne šole. Zato sem tudi v spisih, v osnovni šoli pisala o tem, kako bom jaz nekoč otroška zdravnica."

Leta 1996 je v Ljubljani končala specializacijo ter se leta 1992 zaposlila na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

»Na našem inštitutu so center za nalezljive bolezni, center za ekologijo, kjer nudijo strokovno podporo pa tudi podporo s področja socialne medicine; spremljanje zdravstvenega stanja prebivalcev, ranljivih skupin, obdelava podatkov. To je Nacionalni inštitut za javno zdravje. Jaz celo življenje skoraj delam na področju nalezljivih bolezni, tako da seveda je bilo to področje dokaj mirno področje v zadnjih 40 letih. Seveda so se dogajale kakšne stvari, ošpice recimo ali pa kakšne epidemije, tudi smo obravnavali izbruhe gripe v domovih za ostarele, ampak nekako smo uspeli to zajeziti. Vedno se je nekaj dogajalo, vendar do takega izbruha, kot je zdaj, da bi prišlo, pa se ne spomnim v zadnjih 40 letih.«

Trenutno stanje v Pomurju

Kot pravi epidemiologinja Petraševa, se glede števila okužb Pomurje trenutno nahaja na drugem ali tretjem mestu. 

»Ko zjutraj pogledam stanje s primeri vidim 60 ali 70 primerov že takoj zjutraj. To pomeni, da so pozitivni primeri iz celega Pomurja. Sicer morda imamo nekaj malih žarišč, kjer je več primerov, drugače pa je okužba raztresena praktično po vseh krajih.«

V stanje s koronavirusom je Teodora močno vpeta že od meseca marca. 
 

»Delamo skoraj 24 ur na dan, no seveda spati tudi moramo. Jaz sem dejansko na razpolago stroki kot vsem ostalim, tako v delovnem času kot izven delovnega časa, če sem pa tudi dežurna, potem pač pokrivamo tudi vzhodno Slovenijo, to pomeni Maribor, Mursko Soboto in Ravne na Koroškem. Jaz osebno se trudim, da bi ljudem pomagali. Ker se zelo čuti, da so ljudje v stiski. Vedno jim poskušaš dati neka navodila, tudi če ni konkretnega odgovora, jim ponudiš vsaj neko tolažbo, ali par besed.«
 

Potreba po zaupanju stroki in spoštovanju ukrepov 
 

V današnji težki situaciji, ko iz dneva v dan prihaja do več in več primerov okužb, Petraševa še posebej izpostavlja pomembnost po sledenju navodil stoke. 

»Jaz mislim, da je zelo pomembno, da ljudje verjamejo stroki. Tu jaz vidim splošno nezaupanje do stroke, vodenja države. In zaradi tega morda pride do nekega konflikta, da je toliko nasprotnikov.«

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vprašaj? (nepreverjen)

Zakaj pod "stroko" ne štejete številne skandinavske, britanske in nemške ugledne zdravnike, infektologe in epidemiologe, ki podajajo razumne smernice?

Razumne smernice, osnovane na dejstvu da bo virus ostal in se ga bomo morali navaditi.
Ne pa psihotične smernice uničenja gospodarstva, katere opravičujete z nekoristnimi testiranji, namenjenimi prepoznavanju okuženih in ne obolelih.

Zakaj je za slovenske medije edina priznana stroka, druščina Krek, Beovič, Kacin in podrepniki?
Zakaj se ne ponudi mikrofon tudi drugi, bolj razumni strani.
Strani na kateri je mnogo "akademsko izobraženih" posameznikov medicinskega kadra.
Ne zgolj Potrč in Ribič, kot je prevečkrat zlonamerno karikirano.

100-100 (nepreverjen)

Zakaj je za slovenske medije edina priznana stroka, druščina Krek, Beovič, Kacin in podrepniki?
Ščista enostavno, zato ka so te bili vö odbrani, s strani vlade. Gda de pa druga vlada, pa do drugi.In isto takšo pitanje de od takšoga šteri je nej podpornik aktualne vlade.

In reply to by Vprašaj? (nepreverjen)

Legenda (nepreverjen)

Kakšni stroki?Ljudje morejo verjeti sami vase in potem bodo zdravi..ta kemija,politika jih uničuje..jebem,poserem se jaz na medije ki ne govorijo o drugem kot o betegu..pa dajte narodu po podporo..
Zakaj mrzimo medije??zato da slużijo..da poročajo. da narod zbedni ..ko je enkrat nekaj takega na tv

stroškovnjak (nepreverjen)

Kak lepou je to povedala. Ljudje moremo verjeti stroki in ne političnin nastavljencon aka Beovič in Krek.

nateguntii (nepreverjen)

Covid testiranja bodo zagotovo prekinili, ker se bo število pozitivnih do spomladi samo povečevalo, pa ne glede na ukrepe!

Stroka bo enostavno postavljena pred "zid", ker ne bodo imeli nobene logične razlage več, zakaj toliko pozitivnih in toliko različnih simptomov. V glavnem, pa večina pozitivnih sploh nima nobenih znakov bolezni.

To dokazuje, da smo v času koranavirusnih obolenj in vsa ta obolenja imajo različne simptome in seveda je večina testiranih pozitivna.. Tu se je/bo stroka znašla v slepi ulici, ker dejansko nimajo znanstvenega dokaza, da imajo pozitivni na testih SARS-CoV-2.
Neverodostojnost testa se je pokazala že pri posameznih pacientih, ki so že drugič "kao" oboleli za COVID 19.
PCR test je idealen za svetovno prevaro, ki so jo globalisti očitno dobro vnovčili!
S PCR testtiranjem dobimo dokaz, da je dokaz in ni dokaza, da imamo SARS-CoV-2. Torej vemo toliko, kot pred testiranjem. NIČ!
Test je zlorabljen in ni namenjen za odkrivanje virusa SARS-CoV-2, ki naj bi pozročal COVID 19!

jkkasdre (nepreverjen)

Nateg stoletja pa od kda so maske dobre za zdravje ka ste fuknjene al ka je z vame tej testi pa tak nič ne povejo ide se samo za keš nej pa za zdravlje nas vij mediji pa ste tak podkupleni ka tou fejk norijo samo tirate samo na konce te vsi odgovarjali za tou po svejti se že začajo tožbe!! Resnica de zmagala.

tt (nepreverjen)

Naj verjamemo stroki??? Keri stroki, tistome LAŽNIVCE in MANIPULANTE Kreki, keri ma za seboj DOLGO ZGODOVINO LAŽI IN ZAVAJANJ že pred korono? Glaven direktor van je navaden LAŽNIVEC in MANIPULANT in te van naj verjamemo??? Pa vi se hecate malo???

Bombo. . (nepreverjen)

Verjeti naši stroki, bog pomagaj, saj so pa zmedeni kot pijane kure.....

polonk. (nepreverjen)

kako sedaj to? enkrat lahko komentiras, drugic ni moznosti.blokada pod takimi intervjuji? cenzura? ali kaj.

Goričanec5 (nepreverjen)

37,3 stopinje celzija imam že celi dan, glavobol, bolečine v očeh in mišicah... Tudi če je to "navadni prehlad", ga nisem hotel dobiti, kaj šele Covid-a, sem dosledno nosil masko, se izogibal ljudi...Zboliš, če se tega tako veselite, ga imejte in uživajte, nekateri bodo zaradi tega umrli! Očitno maske ne pomagajo veliko. Ampak ignoranca in idiotizem določenih ljudi sta neskončna... edina "olajšava" na katero pomislim je, da jutri ostanem doma, v izolaciji.

Rdecko (nepreverjen)

neboš vrvo, tudi ge san tak zbetežal. Ampak je bilo januarja in je bila "samo" gripa.
in nejsan očito ljudstvi ka živijo normalno življenje

In reply to by Goričanec5 (nepreverjen)

Fujd (nepreverjen)

Ne verjamem v te laži
Negdo dobro služi spet denar na ta račun
Bole eno vojno napraviti naj se zemlja ravna

tuncika

PENZIONISTI TRDNO V SEDLU, ALI PAČ NE ??????????????????
Pač komentiramo in nič drugega.
Bobovnik nič več na voditeljskem stolčku Milijonarja?
To naj bi odslej počel nihče drug kot Jure Godler. Priljubljeni voditelj oddaje Ta teden z Juretom Godlerjem sicer velja za enega bolj predrznih TV-voditeljev pri nas.
PRI NAS PA ŠE VEDNO TRDNO V SEDLU – NEDELJSKA ODDAJA – z naj..naj gosti….
Pravim pač, da upokojenci niso trend dobre gledanosti (Bobovnik, Miša Molk, Zvezdana in še kdo..
Dal sem predlog za nove voditelje te oddaje, katere poznam po zelo dobrem vodenju oddaj ali poročil. Moški : Marko Horvat - je mlad, inovativen, hudomušen
Ženska : Samanta Gomboc - je mlada, lepa in pametna..
Spoštovani komentatorji, podajte komentarje. Če mi boste dali minus, je to pač vaše mnenje, če bo plus, enako.

tuncika

PENZIONISTI TRDNO V SEDLU, ALI PAČ NE ??????????????????
Pač komentiramo in nič drugega.
Bobovnik nič več na voditeljskem stolčku Milijonarja?
To naj bi odslej počel nihče drug kot Jure Godler. Priljubljeni voditelj oddaje Ta teden z Juretom Godlerjem sicer velja za enega bolj predrznih TV-voditeljev pri nas.
PRI NAS PA ŠE VEDNO TRDNO V SEDLU – NEDELJSKA ODDAJA – z naj..naj gosti….
Pravim pač, da upokojenci niso trend dobre gledanosti (Bobovnik, Miša Molk, Zvezdana in še kdo..
Dal sem predlog za nove voditelje te oddaje, katere poznam po zelo dobrem vodenju oddaj ali poročil. Moški : Marko Horvat - je mlad, inovativen, hudomušen
Ženska : Samanta Gomboc - je mlada, lepa in pametna..
Spoštovani komentatorji, podajte komentarje. Če mi boste dali minus, je to pač vaše mnenje, če bo plus, enako.

Czd (nepreverjen)

Lepo so jo oprali..

Hit.er 🤚 (nepreverjen)

Seveda se zaupa stroki ampak stroki katera ni plačana od strani vlade!!!

gost2020 (nepreverjen)

Tukaj se zelo lepo vidi, da je slovenska kura v glavi žal odrezana od preostale razvite Slovenije! Koliko brezveznih komentarjev, nakladanje brez kakršnekoli znanstvene podlage...
Pametnjakoviči, ko boste zboleli za katerokoli drugo boleznijo se tudi zravite sami, ker v zdravstvenih ustanovah so taisti diplomanti medicinskih fakultet samo drugih specializacij in ti ravno tako nimajo pojma o medicini toliko kot vi!!!

strok-A (nepreverjen)

Razlika je v ton, ka si je pri vseh ostalih boleznih na ton svejti stroka enotna, nej pa pri ton vorusa ka sakši doktor drugače guči, sakša vlada ma drugačne ukrepe in v sakši državi je kao drugačen virus.

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

Maiki (nepreverjen)

Tak je, pa dokec do pustili tovarne odprte jim ne vrvlem, pa ka ti mislijo ka delavci spijo v konc. Lageraj? Ali pa ka samo roboti delajo? Pa da so maske edina resitev? Maska gor pa virusa ne bo? kak je Gantar pravo , totalen lockdown pride v postev, ali pa naj nas pustijo ziveti, brez te policijske ure šteta v osnovi zajebava samo delavce, ka rano stanejo pa dugo delajo, steri idiot si je zmislo do 6 ure? Kaksna stroka je to? sramota

tuncika

PENZIONISTI TRDNO V SEDLU, ALI PAČ NE ??????????????????
Pač komentiramo in nič drugega.
Bobovnik nič več na voditeljskem stolčku Milijonarja?
To naj bi odslej počel nihče drug kot Jure Godler. Priljubljeni voditelj oddaje Ta teden z Juretom Godlerjem sicer velja za enega bolj predrznih TV-voditeljev pri nas.
PRI NAS PA ŠE VEDNO TRDNO V SEDLU – NEDELJSKA ODDAJA – z naj..naj gosti….
Pravim pač, da upokojenci niso trend dobre gledanosti (Bobovnik, Miša Molk, Zvezdana in še kdo..
Dal sem predlog za nove voditelje te oddaje, katere poznam po zelo dobrem vodenju oddaj ali poročil. Moški : Marko Horvat - je mlad, inovativen, hudomušen
Ženska : Samanta Gomboc - je mlada, lepa in pametna..
Spoštovani komentatorji, podajte komentarje. Če mi boste dali minus, je to pač vaše mnenje, če bo plus, enako.

Munt (nepreverjen)

No gnes sama rdeča gmad komentira, ne moti je viros, ampak ta vlada in pokvarjenci, ki izkoriščajo nevaulo za boj za oblast. Pokvarđeni v dno duše tej komunist, prek mrtvecov do šli in človek jin ne pomejni nika,važna je oblast. Opaža se ka so v nula organizerani po cejloj Sloveniji, desni so blokirali na fejzbuki, mediji levičarski pa delajo paniko in obtožujejo za vsako malenkost samo da bi ustvarili izredno stanje. Katastrofa za državo, ka tej rdečkarji zganjajo, samo hiene, nebo vam uspelo.

Vik.or (nepreverjen)

Munt, edino pravilno!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice