Nova študija je pokazala, da pozen večerni obrok vendarle ne škoduje zdravju.

Če se v posteljo pogosto odpravljate s slabo vestjo, ker ste si pozno zvečer privoščili prigrizek, naj vas pomirimo. Najnovejša odkritja znanstvenikov kažejo, da to za zdravje le ni tako škodljivo, kot smo verjeli. 

Mirne duše si privoščite pozen večerni obrok

Mnogi strokovnjaki že leta opozarjajo, da se velja izogibati poznim večernim obrokom. Velikokrat slišimo, da naj bi od zadnjega obroka pred počitkom minili vsaj dve uri – tako na primer veleva tudi javno priporočilo v deželi vzhajajočega sonca. 

Čeprav zanesljivih dokazov o tem ni bilo, naj bi obroki, zaužiti pred spanjem, večali tveganje za razvoj bolezni, povezanih z višjo ravnjo sladkorja v krvi, denimo sladkorne bolezni in bolezni srca. Toda japonski znanstveniki so te domneve zdaj, kot kaže, ovrgli.

Kot piše STA, so analizirali zdravstvene podatke 1.573 oseb srednjih let, ki niso imele zdravstvenih težav, povezanih z ravnjo sladkorja v krvi. Nato so jih razdelili v dve skupini. V prvi so morali upoštevati dvourni razmik med zadnjim obrokom in spancem, medtem ko je druga bila prosta tovrstnih omejitev.

Po treh letih, kolikor je trajala raziskava, so odkrili, da se ravni sladkorja v krvi sodelujočih med skupinama niso bistveno razlikovale. Prav tako so podatki pokazali, da imajo na razvoj bolezni in sam metabolizem precej večji vpliv telesna teža, kajenje in fizična aktivnost. 

Japonski znanstveniki zato pozivajo, da je treba zdravi prehrani, zadostni količini spanca ter izogibanju cigaretam in alkoholu, posvetiti veliko več pozornosti.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DF (nepreverjen)

To pametni ljudje ze zelo dolgo vemo.

Aka (nepreverjen)

Samo ti nisi med njimi!

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Jem pa vseeno, da nisem lacen.

In reply to by Aka (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Kdo je avtor tega clanka?
Ali, od kje ste to prepisali?

fafalko (nepreverjen)

Đo mo gda mo lačen pa makar ob 3 vnoče.. nej pa gda de mi što pravo! :D

Starejše novice