Nova študija je pokazala, da vam lahko že ena pijača na dan skrajša življenje.

Raziskava, v kateri je sodelovalo kar šesto tisoč pivcev, je pokazala da lahko od pet do deset pijač skrajša življenje posameznika za do pol leta. 

Kot poroča STA, naj bi se z večjim uživanjem alkohola skrajševalo tudi življenje, tako da tisti, ki spijejo 18 ali več pijač na teden, lahko izgubijo tudi do pet let življenja, naj bi pokazale raziskave.

Strokovnjaki pravijo, da njihove ugotovitve postavljajo pod vprašaj tezo, da je zmerno pitje alkohola dobro za zdravje. Znanstveniki, ki so primerjali zdravje in pivske navade pivcev alkohola iz 19 držav, so izračunali, koliko življenja bi lahko izgubil posameznik, če bi od 40 leta starosti do konca življenja užival alkohol tako kot ga zdaj.

Ugotovili so, da je zgornja varna meja, preden se poveča tveganje za smrt, okoli 12,5 enote alkohola na teden, kar je približno pet velikih piv ali pet krat po 1,75 decilitra nadpovprečno močnega vina.

Ob tem opozarjajo, da se tveganje za srčno-žilne bolezni poveča z vsako popito pijačo. Za vsakih 12,5 enote alkohola na teden se za 14 odstotkov poveča tveganje za možgansko kap, za 24 odstotkov smrtna hipertenzivna bolezen, za devet odstotkov odpoved srca in za 15 odstotkov smrtna aortna anevriza.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Eh dajte.... Winston Churchill je na den pao škotskoga viskija rukno, pa je živo 90 lejt.

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Če ne bi pil, bi lahko živel prek 100 let !

In reply to by . (nepreverjen)

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Prekmurci in Prekmurke - zamislite se ! MED VAMI JE % NAJVEČ ALKOHOLIKOV V SLOVENIJI !

Rosinant (nepreverjen)

Navedi vir, ker se zdi, kot da je to zraslo na tvojem zelniku. Res pa je, da jih je preveč.

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Poglej samo število gostiln v Soboti in vsaka mala vas po pet gostiln ali več in vsi odlično služijo. Da domačih goric ne omenjam, ki jih je ogromno ! Da gasilskih in drugih veselic ne omenjam. Zapiti narod do amena ! Ni potrebno nobenega vira, to na vsakem koraku vidiš v živo. Če te pa zanima vir, boš ga našel kje v zdravstvu, ki zdravi posledice teh zapitih ljudi !

In reply to by Rosinant (nepreverjen)

Landini

Se ne bi čisto strinjal s tabo, da je to samo v Prekmurju. V celotni Slo je mentaliteta takšna, da se znajo zabavati samo, če so do konca pijani. Če ne piješ, te izločijo. V Prekmurju pa sploh.

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Piti pa nej popistiti. (malo za hec). Zdravstvene zavarovalnice bi nej smele pokrivati posledice alkohola pa cigaret pa bi se marsišto premislo kda bi mogo s svojega žepa plačati.

Landini

Isto je z debelostjo.

In reply to by vodka (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

meni alkohol ne škodi,,Če pa dam na glavoj gasilsko kapu,,,, pa lahko pijem ko žolna,,,Jaz pijen vsaki dan že 50 let,,,pa mi nič ni

U2 (nepreverjen)

Je je, samo tij še ne vejš........kak božno je s tebof

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

kupim gasilsko kapu

Starejše novice