Danes obeležujemo svetovni dan tal, s katerim želi Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) opozoriti na problem onesnaževanja tal.

Danes obeležujemo svetovni dan tal, s katerim želi Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) opozoriti na problem onesnaževanja tal

Letošnji slogan poteka pod naslovom Aktivno pristopi k preprečevanju onesnaževanja tal. Tla so namreč ključnega pomena za življenje v kopenskih ekosistemih, zdrava tla so tudi izjemnega pomena za pridelavo varne hrane.

Po podatkih FAO ena tretjina na globalni ravni proizvedene plastike konča v tleh in jih s tem onesnaži, 33 odstotkov tal na Zemlji je že degradiranih. Onesnaženost tal je globalni problem, posledice se čutijo v onesnaženi hrani, vodi in zraku, piše STA.

"Posledice onesnaženosti tal se odražajo v slabšem stanju okolja, vplivih na zdravje človeka in živali, slabšimi življenjskimi pogoji, kot je hrana pridelana na onesnaženih tleh in neposreden vnos onesnažil iz tal v človeka," so ob tej priložnosti zapisali na Kmetijskem inštitutu Slovenije.

Nujna sanacija tal bi bila potrebna tudi na nekaterih lokacijah v Sloveniji, s čimer si zmanjšali tveganje za zdravje ljudi in okolja. Kraji, ki so ob tem najbolj izpostavljeni so Celje, Mežiška dolina, Jesenice in Idrija, še piše STA.

Svetovni dan tal bo v Sloveniji obeležilo srečanje Slovenskega partnerstva za tla. Na njem bodo med drugim predstavili aktivnosti, povezane s stanjem tal z vidika njihovega onesnaževanja, ki so v teku, in vsebino plakata z naslovom Onesnaženje tal - skrita nevarnost, ki je namenjen ozaveščanju, predvsem osnovnošolcev in dijakov.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
brkonja (nepreverjen)

Ja, onesnažena tla, vodijo do onesnažene vode. Podzemna voda je v Murski kotlini precik onesnažena. Kemijsko stanje podzemne vode je v nešternih predelih precik onesnaženo z raznimi nitrati (rakotvoren, povzroča methemoglobinemijo), atrazinom (spolni motilec, verjetno prihaja iz madžarske, ge ga kmetje kupujejo na črnem trgu, posle se je sklepalo po bifejih in se ga odvažalo iz garaž), tetrakloroeten, trikloroeten itd.

Kriza je na območju Rakičana, Gančanih, Odrancih, Lipovci, Benica...
http://www.arso.gov.si/vode/podzemne%20vode/

Komentator_ (nepreverjen)

Smrt naravi in smrt kmetijstvu. Dajmo postaviti trgovske centre na kmetijski zemlji in dajmo zgradit novo Magno, da se najemo kemikalij. Jejmo uvožen Kitajski kruh! To je moto vzhodnega dela Slovenije.

Starejše novice