Slika je simbolična.
Evropska agencija za zdravila je priporočila uporabo Pfizerjevega cepiva za otroke od petega do 11. leta.

Evropska agencija za zdravila je danes priporočila razširitev uporabe cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer/BioNTech na otroke, stare od pet do vključno 11 let. 

Manjši odmerek cepiva kot za odrasle

Cepivo Comirnaty je Ema za stare 12 let in več odobrila že pred časom. Ema za mlajše otroke priporoča manjši odmerek cepiva kot za ostale, so sporočili iz agencije.

Odmerek naj bi tako vseboval le deset namesto običajnih 30 mikrogramov. Enako kot starejši pa naj bi ga tudi mlajši otroci prejeli z injekcijo ter dvakrat, in sicer v razmaku treh tednov.

Glavna študija pri otrocih, starih od pet do 11 let, je pokazala, da je imunski odziv na nižjo, deset-mikrogramsko dozo cepiva v tej starostni skupini primerljiv z imunskim odzivom na večjo, 30-mikrogramsko dozo pri mladostnikih, starih od 16 do 25 let. 

Učinkovitost cepiva za preprečevanje simptomatskega covida-19 se je medtem v študiji, ki je zajela skoraj 2000 mlajših otrok, izkazala za 90,7-odstotno.

Nezaželeni stranski učinki

Najpogostejši neželeni stranski učinki cepiva v tej starostni skupini so podobni kot pri starejših in vključujejo bolečino okoli mesta cepljenja, bolečino v mišicah in mrzlica, a so praviloma blagi oziroma zmerni in minejo v nekaj dneh. 

Zato je pristojna komisija pri Emi sklenila, da prednosti cepiva Comirnaty pri mlajših otrocih odtehtajo tveganja, še posebej pri otrocih z drugimi boleznimi, pri katerih je verjetnost za hujši potek covida večja.

Ema bo zdaj svoje priporočilo posredovala naprej Evropski komisiji, ki bo nato izdala končno odločitev, a to je praviloma zgolj formalnost. 

Odločitev o tem, ali se bo cepljenje mlajših otrok nato dejansko začelo, pa ostaja v rokah posameznih držav.

Ali so vsa cepiva primerna za otroke?

Ema je doslej priporočila uporabo tako imenovanih mRNA cepiv podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna ter vektorskih cepiv podjetij AstraZeneca in Johnson & Johnson. Comirnaty je doslej prvo, ki ga je priporočila tudi za cepljenje otrok, mlajših od 12 let. 

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi sicer v kratkem za to starostno skupino priporočila tudi cepivo Moderne.

Mlajši otroci sicer zelo redko zbolijo za hujšo obliko covida-19, a te možnosti tudi pri njih ni mogoče izključiti. Je pa res, da se zato pri njih drugače kot pri bolj rizičnih skupinah ocenjuje razmerje med prednostmi in tveganji cepljenja. 

Obenem so med mlajšimi otroki v tokratnem valu pandemije okužbe z novim koronavirusom pogosto širijo hitreje kot med ostalimi, saj so še edini, ki se proti covidu-19 doslej niso cepili.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zuigwax (nepreverjen)

Cepite jih s temi strupami 10x dokeč van ne crknejo cepci ZABITE pa ste tudi vi na vrsto prišle izmečki nič vredni!

tz ejtz (nepreverjen)

🐔🧠😂

In reply to by Zuigwax (nepreverjen)

t435245 (nepreverjen)

Resnica boli aaa ka bi ti lejko lago lidgej pa bi nasedali in brez dela keša mel tik tak tik tak konec bo v kratkem..

In reply to by tz ejtz (nepreverjen)

lešinar (nepreverjen)

Tisti ,ki ,da cepiti svojega otroka ni normalen

TU,I TUI (nepreverjen)

FB DOKTORI SO EDINI NORMALNI NA TEM SVETU.

In reply to by lešinar (nepreverjen)

Čkalja (nepreverjen)
HojSS PRESS (nepreverjen)

In sept bodo "fejsbukarce" histerično skakale v luft.
Težko razumem, da se v današnjem času, ko so že vsi pismeni in vsaj malo izobraženi, še najde toliko zaostalih ljudi, ki bolj verjamejo nekim vračem, kot pa medicini !!!!

Starejše novice