Sodišče v Karlovcu je cerkvi v občini Lasinje naložilo, naj med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj izklopi zvon, ker hrup, ki ga povzroča zvonjenje, škoduje zdravju prebivalcev.

V cerkvi svetega Antona Padovanskega so napovedali pritožbo, ker menijo, da je problem v tožniku in ne v zvonjenju, ki je del dolgoletne tradicije in običajev, poroča STA. 

Družino zmotilo zvonjenje vsakih 15 minut

Sodišče je ugodilo tožbi članov družine Šitum, ki ima v Lasinjah počitniško hišo in jih je zmotilo zvonjenje cerkvene ure vsakih 15 minut. Lokalnega župnika so od leta 2014 prosili, naj izklopi zvon na cerkveni uri v nočnih in jutranjih urah, a cerkvene oblasti prošnji niso ugodile.

Nato so se odločili tožiti cerkev in zdaj je sodišče odločilo, da je treba zvonjenje ure med 22. in 6. uro izklopiti.

Hrup naj bi škodoval ljudem

Sodni izvedenec je ocenil, da cerkveni zvon zaradi hrupa, ki doseže 65 decibelov, škoduje ljudem, je danes poročal Jutarnji list. Kot dodaja, je izvedenec ugotovil, da je cerkveno zvonjenje, ki dvakrat preseže največjo dovoljeno jakost hrupa, lahko škodljivo za zdravje povprečnega človeka. Eden od članov družine Šitum ima tudi zdravniško potrdilo, da je zaradi zvonjenja trpel za bolečinami v ušesih, poroča STA. 

V cerkvi menijo, da sta zvon in ura na cerkvi del zgodovinske in kulturne identitete kraja ter da je zvonjenje cerkvene ure nekaj 'lepega, avtohtonega in kulturološko sprejemljivega'.

Izpostavljajo, da se doslej nobeden od prebivalcev v okolici ni pritoževal. Družina Šitum se je iz Avstrije v kraj priselila pred tremi leti, v hiši pa živijo le občasno. Poudarili so še, da so se že sprli z vsemi prebivalci kraja, poroča STA. 

V cerkvi so napovedali, da se bodo na odločitev sodišča pritožili.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Liljon (nepreverjen)

Idejo se sto je bole glupi ka se na telko prijavlajo "nasplosno misleno", narode tak vec nika ne pase

ehmeti mehmeti (nepreverjen)

komaj čakam da pridejo muslimani in da zjebejo prekmurske komunajzerje in nevernike
Takrat pa se bo ponoči slišal hodjin glas, ki bo pozival k moltvi

In reply to by Liljon (nepreverjen)

otto survival (nepreverjen)

mohamed veliko minusov si pridelal, vidiš, da te nihče ne mara, raje jej svinjino in bodi tiho! Saj je alah tudi ustvaril svinjo kajne?

In reply to by ehmeti mehmeti (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Daj samo ne bluzi, pa ti se deni na mesto tistoga šteri je tan doma. Fsaki 15 minut de njemi tan tuklo . Podnevi nišče nikaj ne pravi-ponoči pa naj ma mer fse živo ( tou pravico mamo fsi). Či nekaj more delati, pač more delati-zakoj za vraga pa morejo zvonovi cejlo noč zabijati. Pa dente si vekerco k vuji pa van naj fsako puno voro zazvoni-kak dugo te tou trpeli.

Vipko
Truplo

Zvonijo vsakih 15 minut? Tradicija?

Cerkev in tradicija gor ali dol... močno dvomim, da še v Vatikanu zvonijo vsakih 15 minut? Ponoči bi moral biti mir in pika!

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Foot (nepreverjen)

Naj se odselijo drugam. kdo je bil prej? Kmet s svojo gnojnico ali blokovsko dejte z 2m2 trave okoli hise ki mu sedaj smrdi gnojnica z okoliske njive?

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Visoki goričanec (nepreverjen)

Že 19 let živin paulek cerkve pa je nikole nikoga nej mautelo ka sakšeh 15 minut zvonijo. Zvonca konkretno sploj ne čuješ več pa so zvonili tude večer pa nej blau problemof nikole.

čarni vrag (nepreverjen)

Dragi pametnjakoviči, tu ne ide za zvonenje, ampak za bitje cerkvene ure. Ta ura bije tudi v Soboti, na obeh cerkvaj, pa še nihče nej leto na sodišče.

vodka (nepreverjen)

Ne ven šteromi bedaki mora ponoči zvon zvoniti. Vej pa vse posedi je tak ka med 22 in 6 vöro mora biti mer.

Anno (nepreverjen)

To sigurno of z bistrice ka žoge luknja

vej pa (nepreverjen)

vej pa luteranska tudi vdari vsako puno uro ponoči pa nikomi nika...

vej pa (nepreverjen)

v MS

In reply to by vej pa (nepreverjen)

PETERSON (nepreverjen)

LUTERANI smo ponosni ka tuce vnason türnoj

Truberas (nepreverjen)

Kak lejpo popejvlejo bodonski zvonove se lejpse kada cujen moravske

zakonX (nepreverjen)

Ges bi vse cerkve z zakonon prepovedo.

Mura je večna (nepreverjen)

Ako sem moral vcasih poslušati vsak dan pesem po radiu
Hej brigade hitite
na postrešje se vskrite
kjer je dosti mesa in klobas
boste še vi kurbe komunajzerske
poslušale prelepo bitje zvonov
ki so jih plačali pošteni občani

čarni vrag (nepreverjen)

Še enkrat za tiste polpismene. Tu ne gre za zvonenje ampak za bitje cerkvene ure. Če pa ta dva pojma ne ločite, pa je jako žalostno. V Soboti uri na obeh cerkvah bijeta vsakih 15 minut.

Vipko
Truplo

Poglej... zaklel bi se, da je bilo prvotno pisano o "zvonenju". Če pa ne... pač priznam, da sem tudi nekoliko "nepismen"...

Drugače imaš čisto prav... tudi v Soboti ura vsakih 15 minut pač bije... enkrat, dvakrat... in tako je verjetno vsepovsod po svetu.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Na žalost je lahko danes vsak "novinar", zato naslov o zvonenju. Mogoče pa se tako bolj nobel čuje. Bitje in zvonenje sta dva pojma. Uro bije posebno kladivo, ki udarja po zvonu. V M. Soboti je bila še ura v gradu, zadnje čase je ne slišim več.

In reply to by Truplo

100-100 (nepreverjen)

Kak se meni vidi ti ne ločiš ka je zvonenje pa ka bitje. Vora bije , bije bije , bije pa da 15 krat kazalec odbije de vdaqri zavoni, din don -či gljij samo ednok je z+tou še izda zvon. Či tou ne razmiš te te naj vaša vsako minuto malo za pučka potegne po 15 minutaj pa v jajca vrežje. Ka boš pa nostop tu nikaj modruval.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Tvoje pisanje je jako primitivno, zato se s tebov ne mislim ukvarjati. Uro bije tudi Big Ben v Londoni in to že par 100 let.

otto survival (nepreverjen)

A dretje iz džamije pa bo v redu? Tistega ogabnega blejanja pa nikogar ne bo motilo kajne? Stoletja so peli cerkveni zvonovi, sedaj pa to nekaterim ne ugaja, sploh komunistom, mavričnim, delomrznežem, veganom in razni novodobni sodrgi, nisem veren, da ne bo kdo mislil, naši predniki se obračajo v grobovih! Sedaj raje gledate turške nadaljevanke, nekateri se celo učijo turškega jezika in govorijo o strpnosti itd! Po ovinkih sem vam vse povedal, tisti ki razumete itak veste kaj mislim, za ostale ovce je itak vseeno!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice