Na vsak petek trinajsti se vedno znova srečamo s starimi vražami, povezanimi s tem dnevom. Pa je na tem zloglasnem dnevu kaj resnice ali gre zgolj za babje čenče skozi stoletja?

Spet je napočil tisti dan v letu, ki se ga mnogi bojijo, imajo pred njim strahospoštovanje, se prebujajo vanj z grenkim priokusom. Po prepričanju nekaterih naj bi kombinacija petka in nesrečnega praštevila 13 veljala za vraževernost, ko se dogajajo slabe stvari. Na ta dan nam črna mačka ne sme križati poti, ne smemo striči nohtov in las, še posebej previdno pa pri rokovanju z ogledali, kajti razbito ogledalo na petek 13. naj bi prineslo 7 let nesreče. Pa to drži?

Število 12 predstavlja ideal, 13 pa zlo

Če je število 12 v antičnem in krščanskem izročilu (12 bogov na gori Olimp, 12 apostolov) veljalo za ideal, je številka 13 že od nekdaj veljala za nesrečno. Po krščanskem izročilu naj bi trinajsti gost zadnje večerje – Juda Iškariot – izdal Jezusa. Tudi v norveški mitologiji se je trinajstica izkazala za zlo. V rajski Valhalli je namreč večerjalo 12 bogov, ko jih je zmotil nepovabljeni zlobni Loki in jih ukanil, da so se pobili med seboj.

Petek – dan za kaznovanje

Peti dan v tednu je imel v zgodovini velikokrat negativno konotacijo. Na petek je bil križan Jezus, v Rimu so na petek izvrševali smrtne kazni, tudi Britanci so na petek obešali kaznjence. Francoski kralj Filip IV, ki se je v zgodovino zapisal kot kralj, ki si je prizadeval uničiti red vitezev templjarjev, bi jih naj dal aretirati ravno na petek trinajstega.

Kaj vse se je zgodilo na petek 13.?

  1. Na ta dan naj bi v 18. stoletju ladja HMS Friday, ki je izplula iz Anglija, izginila in nihče več ni nikoli slišal zanjo.
  2. Januarja 1989 je računalniški virus okužil na stotine računalnikov IBM v Veliki Britaniji. Virus so poimenovali Friday the 13th.
  3. Avgusta 2004 je Florido prizadela najhujša nevihta zadnjih dvajset let. Orkan Charley je namreč trčil ob južno obalo.
  4. Italijanska križarka Costa Concordia je nasedla na petek, 13. januarja, pred petimi leti. 

Danes je že letošnji drugi petek, 13. V naslednjem letu pa bomo morali biti posebej previdni aprila in julija. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

smrkci (nepreverjen)

Pete 13 je zame isti dan kot vsi ostali,še hujše stvari so se zgodile pa ne na petek 13,to si je nek šalabajzer izmisli in z tem veliko zaslužil,babe so pa itak kot klopotec bolj se vrti bolj klopota isto kot babji jezik.

Vrbinc229 (nepreverjen)

Ponudba varna

Zahteva za pomoc pri ponovnem zagonu svojih dejavnosti?
ali za izvedbo projekta?
ali kupiti stanovanje?
Ampak žal, banka zahteva pogoje, ki ste
ne more izpolniti. Zaradi naše partnerstva z
bancne institucije, ki so mednarodno priznane in
dobro se zaveda prihodnosti zadovoljstva strank
financiramo vsakogar, ki je sposoben izpolniti svoje zaveze.
Ce potrebujete denar iz drugih razlogov, ce ste
se obrnite na nas za vec informacij:
E-pošta: reseaufinance510@gmail.com

ff22 (nepreverjen)

Vraževernost je tak primitivno ka kda vijdin tau mi je slabo. Lidgej ka trkajo po lejsi, ka ne omenjajo slabih stvari ka do se ger zgaudile, pejtek 13, 666 , čarna mačka prek ceste, tau se mi odpela kda vijdin kolegice ( ja večijnoma ženske) ka delajo tej pizdarije. Po možnosti še horoskop preštej pa tau je te tau.

Starejše novice