Divje in na videz nore teorije zarote navadno izvirajo iz stresnega oziroma motečega dogodka ali pojava, saj ljudje iščejo oprijemljive razlage za nevidno ali nerazložljivo.

Ni malo ljudi, ki verjame, da je zemlja ploščata, da cepljenje povzroča avtizem, da nas letala na nebu zastrupljajo s kemičnim orožjem, da je v kartah, zvezdah, kavni usedlini ali čajnih listih zapisana naša usoda.

Nenavadne ideje bi lahko pričakovali pred več sto leti, vendar kljub velikanskemu napredku znanosti, dostopnosti informacij in znanja, sta praznoverje in teorije zarote na pohodu.

Kaj so teorije zarote?

Teorije zarote so sklopi pogosto napačnih prepričanj, ki jih ljudje uporabljajo za razlago zlonamernih in oziroma ali nezakonitih dejanj, za katera se domneva, da jih usmerja in podpira majhna ter močna skupina, ki na skrivaj deluje proti posamezniku ali družbi. Izraz ima negativno konotacijo, saj prepričanja, na katerih temeljijo teorije, izhajajo iz predsodkov in nezadostnih dokazov.

Njihova razširjenost je navadno povečana v obdobjih razširjene tesnobe, negotovosti ali stisk, kot med vojnami in gospodarskimi depresijami ter po naravnih nesrečah, kot so cunamiji, potresi in pandemije.

To dejstvo dokazuje tudi množica teorij zarot, ki so se pojavile po napadih 11. septembra 2001 in ob atentatu predsednika Johnna F. Kennedyja. Tako lahko sklepamo, da zarotniško razmišljanje vodi močna človekova želja po osmišljanju družbenih sil, ki so preteče, nevarne, a hkrati pomembne.

Znanstvena nepismenost se prerašča v zanikanje znanstvenih dejstev

Vsak dan smo na družbenih medijih priča stotinam znanstvenim objavam, s čimer se povečuje naše znanstveno razumevanje sveta. Vendar prav vsak izmed nas lahko v tem nefiltriranemu svetu družbenih omrežij objavi skoraj vse, kar želi.

Tako so teorije zarote in napačna ter nepreverjena dejstva vstopila tudi na območje politike, naravoslovja in zdravstva, zaradi česar je javnost velikokrat napačno obveščena o ključnih vprašanjih, kot so cepljenje, gensko spremenjena živila, globalno segrevanje in tudi resnost koronavirusa. 

Družbeni mediji so zato dvorezen meč. Z velikim številom uporabnikov in enostavnim dostopom lahko postanejo dobra platforma za spodbujanje znanstvene pismenosti ali za izobraževanje javnosti o znanstvenih konceptih, vendar le, če so ponujene informacije dejansko točne in preverjene.

Zašli smo v obdobje, v katerem je znanstvena nepismenost prerasla v zanikanje znanstvenih dejstev. Prav zaradi tega je zaskrbljenost zaradi škodljivega učinka psevdoznanosti in različnih teorij zarote na demokratično družbo ustvarila intenziven boj proti nepreverjenim in neznanstvenim informacijam.

Izstopajoče psihološke predispozicije

Raziskovalci se že nekaj časa trudijo odgovoriti na vprašanje, zakaj ljudje verjamemo teorijam zarote. S tem kompleksnim vprašanjem sta se med drugim ukvarjala tudi ameriška raziskovalca Joshua Hart in Molly Graether.

Tako sta znotraj študije raziskovala, katere so tiste posameznikove psihološke predispozicije, zaradi katerih posameznik verjame v teorije zarote in iracionalnim prepričanjem. Poleg tega ju je zanimalo, ali gre za točno določene psihološke predispozicije ali pa se te med sabo prepletajo.

Študijo sta izvedla s pomočjo spletnega vprašalnika, ki ga je rešilo 442 udeležencev. Pri čemer sta v vprašalniku merila različne postavke, med drugim tako imenovano 'dovzetnost za sranje' (ang. Bullshit Receptivity) oziroma nagnjenost posameznika k zaznavanju globokosti v nesmiselnih, a površno smiselnih idejah, posameznikovo agresivnost, znanstvena in verska prepričanja, šizotipijo in tako dalje.

Pri tem sta ugotovila, da je najbolj dominantna predpostavka, ki vpliva na to, ali posameznik verjame v teorije zarote, šizotipija, osebnostna lastnost, ki obsega sumljivost, socialno tesnobno in nenavadne ali ekscentrične ideje ter vedenje.

Poleg tega so se za izstopajoče predispozicije pokazale tudi 'dovzetnost za sranje', nevarna prepričanja o svetu, torej prepričanja, da je svet nevaren in pol nevarnih ljudi, in politična orientiranost.

Pomemben kontekst družbe

Scheufele in Krause, prav tako ameriška raziskovalca iz univerze v Wisconsinu, pa sta v študiji iz prejšnjega leta raziskovala in odgovarjala na vprašanje, zakaj posamezniki postanejo in tudi ostanejo napačno obveščeni o znanosti, kjer se njuna razprava še posebej osredotoča na dezinformacije med posamezniki in teorije zarote.

Tako ugotavljata, da je posameznikovo obdelavo in sprejemanje informacij nemogoče razumeti, brez upoštevanja spleta družbenih omrežij in drugih spremenljivk na makro nivoju, ki zagotavljajo pomemben družbeni kontekst.

Nadalje kažeta, da je napačno obveščanje odvisno od sposobnosti in motivacije posameznika, da opazi neresnice, pa tudi drugih dejavnikov na ravni družbe, ki povečujejo možnost, da bodo državljani izpostavljeni pravim in pravilnim informacijam.

Pri tem imajo velik vpliv tudi sami znanstveniki, na drugi strani pa mediji in konzumerizem znanstvenih novic.

Zaščitimo se pred teorijami zarote

Zaradi vsega omenjenega je zato nadvse pomembno, da vemo kako ločiti sumljive informacije od pravih in legitimnih, z namenom, da se izognemo napačni obveščenosti.

Strokovnjaki priporočajo odmik od spletnih strani, ki ponujajo nepotrjene informacije, tudi odmik od strani, ki potrjujejo obstoj »starodavnih modrosti« in trdijo, da obstajajo teorije zarote.

Dobro je preveriti tudi vir informacij, kredibilnost avtorja, ter poiskati vire, ki potrjujejo podane informacije. In kar je najpomembneje, vklopiti razum.

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100-100 (nepreverjen)

Ščista ednostavno, lidge šteri tou podperajo fseposedi vidijo nekšo kmico. Istina pa je samo edna, kmico majo v svojij glavaj. Mislijo ka so pametni, v istini pa so pametni idioti. Nevejo ka bi z dugoga časa delali, pa si zmišlavlejo norosti. Ka pa je še üjše, druge nategavlejo, posilavlejo z sfojimi nebulozami. Ribičova, Potrč, Makarovička, Janša, Kordiš ptd.

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Si ja!! 🐑🐑🐑

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Ka pa bleješ, ovca komunajzerska ali pa desničarska (isti drek)

In reply to by ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Be be ha ha ha 😂🐑🐑🐑🐑

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Jebivoter (nepreverjen)

Ščista enostavno realni DF tij si gnoj. Kmico v prizadeti glavi pa maš že dugo. Tij ka pa si na socialni pa drugoga dela nemaš pa maš čas takše bedarije pijsati.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Slom - butalec (nepreverjen)

LJUDJE RESNICA JE LE ENA.

IN TO JE RESNICA KI VAM JO MEDIJI IN POLITIKI SERVIRAJO VSAKE POL URE.

KER MEDIJI IN POLITIKI SO VEDNO BILI ISKRENI IN ZAUPANJA VREDNI.

KDOR SE NE STRINJA JE TEORETIK ZAROT IN KORONAIDIOT.

SAMO NAŠA RESNICA JE PRAVILNA.

OSTALA MNENJA SO NAPAČNA IN PREPOVEDANA.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Busybee (nepreverjen)

Po uradno preverljivih podatkih se vsakih 40 sekund zabeleži samomor. Psihične bolezni so povečane. Ljudje izgubljajo službe. Tisti, ki delajo pa so pod pritiskom zaradi dodatnih 1000 pravil povezanih z virusom. Je res problem Covid-19?

Uničujete mlade. Kakšno otroštvo imajo nič krivi šolarji, ki niti ne vejo zakaj morajo nositi nagobčnike? Lahko zapirate meje ampak mislim, da bo slej ko prej narodu dovolj in bo zaprl vas.

Lklokz (nepreverjen)

https://youtu.be/-Y2AZFyLhBo zaradi covida ni umrl še nihče.

Hmmmm (nepreverjen)

Kak pa je glede gripe? Tan tudi mejrajo lidgej z gripo ali zaradi gripe?!?! Boze nedaj. Z lockdowni in omejitvami gibanja mera milijon lidij, eni pa taksne gluposti...

In reply to by Lklokz (nepreverjen)

Gost736 (nepreverjen)

Ja, ker če državna sekretarka trdi da zmoremo pri nas opravit maksimalno 2000 testov, oni nas pa nategujejo. 4000+ testi, če čakaš na rezultate testa do 48 ur, oni pa imajo zjutraj podatke za prejšnji dan, je to teorija zarote. Nareguni ste mediji v prvi vrsti.

V prvem valu ste poročali o mrtvih, zdaj poročate o okuženih, naslednje leto boste pa o brezposelnih. In vi mediji boste sokrivi za to situacijo. Ker virusi so in bodo, pa nismo ustavljali sveta, sploh zdaj ko smo ugotovili da virus ni to kar so nam v prvem valu prodajali.

tuttiitalia (nepreverjen)

V srednjem veku je bila ideja okrogle Zemlje le "teorija zarote".
V nacistični Nemčiji je bil obstoj koncentracijskih taborišč le "teorija zarote".
V letu 2010 je bila vprašljiva apokaliptična nevarnost svinjske gripe H1N1 le "teorija zarote".

Hmmmm (nepreverjen)

Saj kda poglednes teoretike zarot in njihove ocene v soli, ti vse grata jasno: nizji inteligencni nivo, brez pojma in zavupanja v znanost. Se vec, znanstveniki so rezimski in nemajo pojma, ampak najvecji znalec je en z youtuba, po izobrazbi strojni tehnik. Tej zna vso resnico o covidi, zna vse o ploscatoj zemli, chemtrailaj... Saj znan, problem je v sistemi, ker ce bi vse funkcionejralo pravilno taksnih lidij nebi bilo. Ampak ene teorije so redno zabavne

Hmmmm (nepreverjen)

No, trije so se že prepoznali v mojon opisi, hahahaha

In reply to by Hmmmm (nepreverjen)

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Ocene in inteligentnost sta 2 pojma! Ti si očitno imel ocene, ne pa tistega drugega!

In reply to by Hmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Sta dva pojma. Sta pa dostakrat premo sorazmerna. Predvsem v osnovni šoli. Ker če se ne včiš, tudi pameten nemreš gratati. In če v šoli nejsi osvojo kemijskih/fizikalnih/matematičnih/bioloških osnov in te tej zadeve nejso nikdar zanimale, je malo groteskno se delati pameten na facebooki pod videon enoga teoretika zarote in misliti, ka zaradi toga enoga spiska dejansko maš pojma o matematiki, fiziki, virologiji itd. Kar pa je osnova teorij zarote... In ges san mel oboje: dobre ocene in inteligenco. Če bi bil piflar, mi v životi nebi uspelo, ker ti život (preko službe ali šole) prej ali slej pokaže tvoje meje

In reply to by ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Sranje ste vi na sobotainfo! Delomrzneži!

Lažnivi Kaco (nepreverjen)

Če bi mediji, vlade, politiki, zdravniki, strokovnjaki.... dajali točne in z dokazi podprte podatke o ton virusi bi tudi teorij zarot bilo menje in ljudje nebi iskali alternative uradnin informacijan. Če pa naprimer dva uradnika iz istoga ministrstva, iste agencije in celo iste vlade v iston časi davleta nasprotujoče informacije pa valda ka začne narod razmišlati ka je tu resnica? Informacije se razlikujejo od države do države, od vlade do vlade.... eni silijo maske, drugi pravijo ka so maske škodljive, eni so za lockdown drugi vse odprejto.... lidje pa sami gor pridejo iz prakse ka je resnica in ka nej in ka je cela ta stvar prenapihnjena. Za tej stvari ti nej trbej meti fakultet, samo svoje možgane moreš uporabljati. Iz zgodovine lejko vidimo ka se je večina teorij zarot v podobnih situacijah izkazala čez čas za točne, oziroma vsaj za delno točne. Najbole pa iskanje informacij v teorijah zarote vspodbujate takšni lažnivi in manipulativni mediji kak ste vi na sobotainfo, keri na podlagi manipulativnih podatkov pridobivate klike in sten izkoriščate to krizo za lastne zaslužke. Po čen se vi razlikujete od teorij zarot in fake news portalov, če pa že vaše manipuleranje s številkami in senzacionalistični naslovi člankov keri s vsebino te na konci nemajo veze, meji na kaznivo dejanje.

tutu (nepreverjen)

Nemrejo biti nasprotujoča si mnenja posledica toga, ka je virus enostavno novi in neraziskani? Eni pričakuvlete, ka včeraj virus izbruhne in za dva dni ven pridejo vse aktualne, iste raziskave, štere postanejo standard... A dejstvo je, ka se o virusi neka zna, ampak daleč od nivoja kelko se zna recimo o gripi...

In reply to by Lažnivi Kaco (nepreverjen)

Slom - butalec (nepreverjen)

TO SI PRAVILNO POVEDAL.

ZAENKRAT VEMO DA SE VIRUS ŠIRI NA POROKAH, V TRGOVINAH IN NA ZRČAH.
AVTOBUSI, FITNESS CENTRI IN CERKVE SO ZAENKRAT BREZ VIRUSA - TAM SE LAHKO GUŽVAMO.

In reply to by tutu (nepreverjen)

Hit.er 🤚 (nepreverjen)

Teorije zarot ne obstajajo!!!
Obstaja pa laž od strani raznih elit kateri so za svojo obrambo izmislili tale besednjak "teor. zarot"
Vse to izmišljeno sranje od elit je en vlki bullshit!

Leonidov (nepreverjen)

Taksni so nesterni nasi komentatorji,zal.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice