Imate tudi vi dovolj dežja? Potrpeti boste morali še nekaj časa, saj vremenoslovci padavine napovedujejo še do četrtka.

Že v ponedeljek nas je dosegel vpliv nove vremenske motnje. Nad severnim Sredozemljem in srednjo Evropo se danes nahaja ciklonsko območje. V višjih plasteh ozračja se je nekoliko ohladilo, ozračje je postalo nestabilno, zato vremenoslovci pričakujejo tudi posamezne nevihte. Veter bo razmeroma šibak, padavinske celice se bodo pomikale precej počasi.

V noči na sredo nas bo dosegla hladna fronta, padavine se bodo okrepile. Napredovanje hladne fronte se bo zaradi nastanka ciklona nad severnim Jadranom upočasnilo, zato se predvsem v južni Sloveniji lahko pojavljajo dolgotrajnejši nalivi. Hladilo se bo, meja sneženja bo zjutraj med 1500 in 1800 m, so sporočili iz Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO). 

Dež bo vztrajal do četrtka

V sredo bo oblačno in deževno, popoldne bodo padavine na zahodu slabele in zvečer ponekod tudi ponehale. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, ponekod v notranjosti veter severnih smeri. Za konec maja bo sveže, najvišje temperature bodo od 10 do 16, na Primorskem do 18 stopinj Celzija. V četrtek zjutraj se bo še nekoliko ohladilo, meja sneženja se v vzhodni polovici Slovenije spustila na nadmorsko višino okoli 1400 m. Pričakujemo, da bo snežilo na Pohorju, v Kamniško-Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah. Na zahodu bo večinoma suho, drugje pa bodo padavine ponehale zvečer.

Ob koncu tedna razjasnitev in otoplitev

V petek se bo nad naše kraje razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo vztrajalo vsaj do nedelje. Delno se bo zjansilo, še vedno pa lahko nastane kakšna popoldanska ploha. V petek se bo ogrelo malo nad 20, v soboto in nedeljo pa do okoli 25 °C.

Rekordno malo sonca

Letošnji maj je v vremenskem pogledu nekaj posebnega. Prekinil je niz trinajst zaporednih nadpovprečno toplih mesecev.

Povprečna temperatura bo maja od 2 do 3 °C nižja od dolgoletnega povprečja in s tem najnižja po letu 1991. Padavin je bilo več od povprečja, vendar v nizu meritev najdemo še bistveno bolj namočene maje. Najbolj pa bo letošnji zadnji pomladni mesec izstopal po izjemno majhnem številu sončnih ur, saj bo na nekaterih postajah celo rekordno siv. Skupno število sončnih ur bo večinoma med 110 in 140, kar je le polovica normalne vrednosti in toliko kot je običajno za februar ali marec.

Kot zanimivost, letos smo doslej manj sončnega vremena beležili le januarja, najbolj sončen pa je bil marec, so še sporočili iz Agencije Republike Slovenije za okolje.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
micka1 (nepreverjen)

Šteri na sobotainfo je takši strokovnjak za vrejme?

administrator (nepreverjen)

dež bo šel še do konca leta

Putin (nepreverjen)

Vedno bole govorijo o nekih extremnih vrocinah, v realnosti pa je vedno bole mrzlo...

butalec (nepreverjen)

Meni se tudi naj z "globalnin segrevanjen" v rit zaletijo;
meni pa duže bole mrzlo, kak te to?!

Starejše novice