Letos so na vrsti evropske volitve, pomena le-teh pa se morda še premalo zavedamo.

Zakaj je temu tako? Kakšno imamo torej Evropejci mnenje o Evropski uniji? O tem smo se pogovarjali z Dejanom Bogdanom, ki že vrsto let deluje v različnih evropskih projektih, prav tako se v okviru Informacijske točke Europe Direct Pomurje ukvarja s komuniciranjem evropskih vsebin v lokalnem okolju.

"Tu se bom skliceval na rezultate zadnje raziskave Eurobarometer. Tako ima 43 odstotkov anketiranih pozitivno mnenje o Evropski uniji, nekaj več kot tretjina ima nevtralno mnenje, medtem ko je petina takšnih, ki imajo o Evropski uniji negativno mnenje. Vedno več je Evropejcev, ki meni, da njihov glas v Evropski uniji šteje. V zadnji raziskavi se je celo prvič zgodilo, da je takšnih več kot tistih, ki se s to trditvijo ne strinjajo. Skozi rezultate raziskav je moč opaziti, da anketiranci izražajo večje zaupanje v Evropsko unijo kot nacionalne vlade ali parlamente," pravi Bogdan.

Kljub temu je udeležba na evropskih volitvah nizka. Kot pravi, je velikokrat slišati pomisleke v smislu, da je Evropska unija nekje daleč, da ni demokratična, da nanjo nimamo vpliva, nimamo vpliva na sprejemanje odločitev in da Evropska unija v našem okolju ni prisotna. Pravi, da je temu tako zaradi pomanjkanja informacij o vplivu Evropske unije na naša vsakdanja življenja.

"Bralkam in bralcem predlagam, da obiščejo spletno stran Kaj Evropa počne zame in se seznanijo z vplivom Evropske unije na različnih področjih. Pomembno je, da sploh vemo, kaj EU počne in šele nato lahko se lahko vprašamo, kaj želimo, da počne drugače. Ko pa govorimo o vplivu na odločanje v Evropski uniji, pa osnovni način vplivanja predstavljajo ravno volitve v Evropski parlament".

Okrog 360 milijonov državljanov bo imelo volilno pravico na volitvah, ki bodo potekale med 23. in 26. majem. Z udeležbo na volitvah tako lahko soodločate, v kateri smeri bo delovala evropska politika v naslednjih petih letih. V namen sprotnega obveščanja o evropskih volitvah je bila vzpostavljena spletna platforma Tokrat grem volit.

"Z vpisom na spletno stran tokratgremvolit.eu boste obveščeni o pomembnih informacijah, povezanih z volitvami, obenem pa lahko s pomočjo platforme na volišča pozovete tudi sorodnike in znance. Vsi tisti, ki se želijo aktivneje vključiti v projekt, lahko takšno možnost izberejo ob vpisu na stran".

Spletni medij Sobotainfo.com sodeluje v projektu TV IDEA, ki je sofinanciran s strani Generalnega direktorata za komuniciranje Evropskega parlamenta. Tako bomo v naslednjem obdobju objavljali prispevke na temo prihajajočih evropskih volitev, vplivu Evropske unije na naša vsakdanja življenja ter vlogi Evropskega parlamenta v institucionalnem okvirju EU.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice