Do božiča nas sicer loči še nekaj dni, čeprav bi glede na vso okrasitev in postavljena božična drevesca že konec novembra oziroma na začetku decembra, lahko rekli, da se je tisti najlepši čas v letu začel že pred tedni.

V trgovinah praznično vzdušje že novembra

Trgovine so božične izdelke na svoje police postavile že na začetku novembra. V tej dobi industrije potrošništva se tudi božična drevesca postavljajo že na začetku decembra ali še prej. To je značilno predvsem za trgovske centre, saj želijo tako spodbuditi prodajo novoletnih daril.

Kaj je pa s tradicijo? 

A očitno ta trend zgodnjega okraševanja vedno bolj prihaja tudi v naše domove. Poleg tega, da si številni posamezniki domove okrasijo že na začetku decembra, si vedno več ljudi tudi božična drevesca postavi zelo zgodaj. Kaj je pa s tradicijo? Saj verjetno ni naključje, da se božično drevesce postavlja ravno 24. decembra.

Božično drevesce del božične simbolike 

Božič je tradicionalni praznik v cerkvenem koledarju, ki ga v katoliških in protestantskih krogih praznujejo 25. decembra kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa. Za to se na predvečer božiča postavljajo jaslice, ki prikazujejo biblični dogodek Jezusovega rojstva. Del božične simbolike seveda predstavlja tudi božično drevesce, pravijo strokovnjaki. 

Zimzeleno drevesce predstavlja ogenj življenja, ki ne ugasne niti v najtežjih časih. Simbolizira življenje in upanje, v krščanski veri pa predstavlja tudi Jezusovo rojstvo.

Zato se božično drevesce postavlja na predvečer božiča, podre oziroma pospravi pa se 6. januarja na praznik svetih treh kraljev. 

A kot kaže ljudje vedno manj dajo na tradicijo, saj si božična drevesca postavijo že zelo zgodaj, predvsem z namenom, da bi si pričarali praznični duh. Ampak, a se od začetka decembra pa do božiča, potem ta praznični duh že ne porazgubi?

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ghj (nepreverjen)

prvo adventno nedeljo se začne slaviti. konča se pa s prihodom treh kraljev. ne vem kje ste pobrali da bi naj postavili božič šele 24 decembra?? in še tradicija je tudi da imaš pod božičem jaslice in šele na božič v jaslice postaviš jezuščka

Bozic (nepreverjen)

Ja zato pa ni več božičnega vzdušja če pa jelke krasijo v začetku decembra.. Božično drevo se postavi in okrasi na božični predvečer.. tudi brez snega ni tega vzdušja.. Božični večer pa je 25 decembra za vse tiste keri mislite da je 24 december.. 24 december je predbožični večer.. Lp

Tujec 2

Ne moreš božiča praznovati mesec dni, kot to počnejo trgovski centri in gostilničarji. Zato ni več tistega prazničnega vzdušja kot je nekoč bilo, ko smo praznovali dva dni. Živimo v dobi " INDUSTRIJSKEGA POTROŠNIŠTVA " In na žalost čedalje več Slovencev podlega temu potrošništvu. Januarja pa glava boli. Ko vidiš, kaj vse ljudje ( nekateri ) kupujejo v mesecu decembru, te glava zaboli. Darilo daš nekomu iz srca, ne pa zato, da se z njim vun mečeš ? IN PRAZNIKI SO NAMENJENI PRAZNOVANJU IN VESELJU TER UPANJU, NE PA PIJANČEVANJU IN ŽRETJU ! Zdaj pa hitro z minusi !

coca-cola božiček (nepreverjen)

Glede na tou ka je zdaj že vsen pomali jasno ka je krščanstvo eden večjih nategov v človeški zgodovini, je čistak vseeno gda se okrasi jelka in se naj ljudje sami doma odločijo kak pa gda do slavili veseli december in prihod nouvoga leta. Za božič se tak že dugo zna ka je izmišljeni in glede na zadnje izjave trenutnoga papeža je jasno ka de se pomali tudi večina ostalih dogem krčanske vere izkazala za čisto navadno izmišljotino. Pa boug vas blagoslovi vse po vrsti.

Starejše novice