Mednarodna energetska agencija je te dni predlagala seznam desetih ukrepov za zmanjšanje povpraševanja po nafti.

Ruska invazija na Ukrajino je povzročila manjše dobave na naftnih trgih, zato je Mednarodna energetska agencija predlagala deset ukrepov, ki bi lahko zmanjšali svetovno povpraševanje po nafti.

»Zaradi grozljive agresije Rusije proti Ukrajini se svet morda sooča z največjim šokom oskrbe z nafto v zadnjih desetletjih, ki ima velike posledice za naša gospodarstva in družbe,« je dejal izvršni direktor Mednarodne energetske agencije Fatih Birol.

Kot so sporočili na Mednarodni agenciji za energijo, bi lahko praktični ukrepi vlad in državljanov v nekaj mesecih dosegli znatno zmanjšanje povpraševanja po nafti, in sicer za kar 2,7 milijona sodov nafte na dan.

To bi zmanjšalo morebitne obremenitve v času, ko velika količina ruskih zalog morda ne bo več dosegla trga, bližata pa se julij in avgust, ko je povpraševanje po nafti največje.

Predlogi za zmanjšanje porabe nafte

V predlogih se osredotočajo na to, kako porabiti manj nafte za prevoz od točke A do B. Opirajo pa se na konkretne ukrepe, ki so že bili uporabljeni v različnih državah in mestih.

Kaj predlagajo?

1. Z zmanjšanjem hitrosti na avtocesti za vsaj deset kilometrov na uro bi lahko zmanjšali porabo osebnih in tovornih vozil za 430 tisoč sodov nafte na dan.

2. Delo od doma bi potekalo trikrat na teden, kjer je to mogoče. V enem dnevu bi z delom od doma privarčevali 170 tisoč sodov, v treh dneh pa okoli 500 tisoč sodov.

3. Ob nedeljah bi bilo v večjih mestih prepovedano uporabljati avtomobil. S tem bi znižali porabo za 380 tisoč sodov na mesec.

4. Spodbujanje mikromobilnosti, hoje, kolesarjenja in pocenitev javnega prevoza bi prispevalo k prihranku okoli 330 tisoč sodov na dan. 

5. Če bi osebnim avtomobilom omejili dostop do velikih mest, bi prihranili 210 tisoč sodov na dan.

6. S povečano souporabo avtomobilov lahko prihranimo okoli 470 tisoč sodov na dan.

7. S spodbujanjem učinkovite vožnje tovornih vozil in dostavnih vozil bi prihranili okoli 320 tisoč sodov na dan. 

8. Uporaba hitrih in nočnih vlakov namesto letalskega prevoza bi znižala porabo za 40 tisoč sodov na dan.

9. Izogibanje poslovnim letalskim potovanjem, v kolikor je na voljo alternativa, bi prihranilo 260 tisoč sodov na dan.

10. S pospešitvijo uporabe električnih vozil bi privarčevali okoli 100 tisoč sodov na dan.

Zmanjševanje nafte mora biti trajno

Poročilo Mednarodne energetske agencije ugotavlja, da zmanjšanje porabe nafte ne sme ostati začasen ukrep.

Trajno zmanjševanje je pomembno ne le za izboljšanje energetske varnosti držav, temveč tudi za spopadanje s podnebnimi spremembami in zmanjšanje onesnaženosti zraka.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
upokojenec70 (nepreverjen)

In točka enajst:
Država naj prepolovi stroške registracije.

slavarusiji (nepreverjen)

Ajde ne serte. Ukinite embrago na Ruske izdelke pa zadeva rešena. Sami smo si tou sranje skujali s pametovanjon proti Rusiji, zdaj pa iščemo rešitve in sprejemamo nekše ukrepe sami proti sebi, ka bi ublažili probleme kere smo si sami ustvarili. Nategnoli so nas s korono in koronskimi ukrepami, zdaj pa do nas palik nategovali s tou vojno kera se v bistvi nas sploh ne tiče in če se cejli svejt nebi pameten delao in nasedo Američanon bi Evropa čisto normalno funkcionejrala brez sankcij proti Rusiji. Sami smo si krivi.

controna (nepreverjen)

Po vseh davkih katere plačujemo ne moremo zahtevati od naših politikov da uživamo od sadov našega truda!? to se vse skupaj sliši kot v starih časih ko smo se lahko vozili z avtomobilom vsaki drugi dan(parne - neparne registracijske številke)izgleda da živimo v DEMOKRACIJI ki je čedalje bolj podobna KOMUNIZMU .Super fajn ko ti država pove da je najboljše da varčuješ ker so oni nesposobni zagotoviti da lahko v miru uživaš svoje življenje .Zdaj je ta pravi čas se koncentrirati na poceni pridobljene obnovljive vire energije ki nas bodo rešili z poceni pridobljeno energijo in res ne razumem zakaj je EU še vedno odvisna od Ruskega plina in olja. (??? HA HA)Neverjetno je tudi da je na začetku Aprila padel sneg-to prekleto globalno segrevanje. Mogoče je tukaj tudi vzrok da se je lansko leto začel sončni minimum in lahko v naslednji 10-30 letih pričakujemo še bolj mrzle zime .A je to vse skupaj slučajno da se je vojna v Ukrajini začela na začetku sončnega MINIMUMA? teorija zarote (kot ko mi je prijatelj povedal da njegova punca doživi orgazem vsakih 17 sekund)ravno taka teorija zarote ki jo imam v mislih. Imejte se fajn in uživajte v umetni krizi za katero niste krivi ampak ste dobili ček za plačilo.:);:)

Indigo1 (nepreverjen)

Naj EU ukine sankcije, ki jih je uvedla proti svojim prebivalcem!

Gost5 (nepreverjen)

Ogromno teh ukrepov ni vredno počenega groša. A mislijo da elektrika pride z neba? Cena elektrike samo še raste enako velja za materiale iz katerih se delajo baterije. O tem, da so elektro avomobili eko samo tam kjer se vozijo, tam, kjer jih delajo oz. proizvajajo elektriko pa imajo še večji odtis na okolje kot en bencinar.
Kot že napisano, naj glupi eu sprosti sankcije proti svojim državljanom pa bo vse ok. Tako ali tako pa tudi zdaj ni nobenega pomanjkanja, plin normalno teče, nafta tudi, enako ostali materiali, samo špekulanti gonijo cene v nebo. Golazen se gre vojnega dobičkarstva in kraje denarja svojim ljudem. Cena nafte je trenutno pod 100$ na sod, naši veletrgovci pa jočejo kako delajo zgubo, pa na črpalki lahko tankamo samo 40 litrov in prosjačimo če nam še enkrat dovolijo tankati in to po ceni 20+ centov več kot pred leti ko je bila nafta še dražja.

black panter

pa ka ste vsi blesavi,zaradi dveh posranih držav ukrajine pa rusije,de se cejli svet stavo

Alesss (nepreverjen)

In v srednji vek so pozabli...

. (nepreverjen)

Pa da bi nemci za svoje avte nabavljali dele v nemčiji ne v sloveniji, da bi slo venija zaprla tranzitni promet, če ni izvor iZ sosednje države, da ne izvažamo les s tujino, da ne kupujemo tujih izdelkof.

cista (nepreverjen)

Zakaj pa ne prepovejo avte? Prepovedal bi tudi velik trgovine ipd. dovolj je samo en štruca, mala in velika žemlja ter en kruh na polici, ne pa deset različnih vrst rogljičkov.

čarni vrag (nepreverjen)

Ti seratori ščejo zapraviti celi svet. Samo zdaj nede kriva korona, nego Putin.

Knight (nepreverjen)

S taksnimi omejitvami dela vlada z lidi suznje

sandi 1 (nepreverjen)

vse lepo in prav, KAJ PREDLAGAJO.
1. avtoceste imamo zato da hitreje pridemo os točke A do točke B.
2. doma lahko delajo samo pisarniški ali pa ne ?
3. vikend je zato, da se nekam odpeljemo v naravo, sorodnikom ... mestni, pa avto na rame in v predmestju ga zakurblaš.
5. kako bom prišel, do hčerke v mesto z 10 kg krompirja in čebule in drugo pridelano hrano doma za njo, z busom.
6. kako z souporabo, če pa živim sam.
8. hitri vlaki ne rabijo nič ? ... nočni, pa kdo to uporablja za službo, če dela od 7-15 h.
10. a elektrika pa je zastonj??? pa še avti so PREDRAGI in koliko časa se izgubi pri polnjenju.
To pišem v svojem imenu. A ne znajo ti silni inženirji izumiti avto na drugi pogon ... putin je edini, ki ima nafto? Imam dizla in je tudi poraba manjša tako, da že varčujem. Najboljše, da se vrnemo na konje in lesene vozove.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice