Prejšnji mesec so se v Evropski uniji življenjske potrebščine podražile, v Sloveniji in še nekaterih drugih državah pa pocenile.

Slovenija je z 1,3 odstotnim znižanjem aprila zabeležila največji letni padec cen življenjskih potrebščin v Evropski uniji.

Največji padec cen na letni ravni so po poročanju STA aprila zabeležile: Slovenija z minus 1,3 odstotka, Ciper z minus 1,2 odstotka ter Estonija in Grčija, obe z minus 0,9 odstotka.

Najbolj izrazito rast cen na letni ravni so prejšnji mesec zabeležile: Češka s 3,3 odstotka, Poljska z 2,9 odstotka in Madžarska z 2,5 odstotka.

V celotni uniji so cene rasle

Po ocenah evropskega statističnega urada Eurostat je območje evra aprila zabeležilo 0,3-odstotno povečanje cen. V celotni Evropski uniji pa je bila letna inflacija aprila 0,7 odstotka, poroča STA.

Letna stopnja inflacije v evrskem območju je bila aprila tako za 0,4 odstotne točke nižja kot marca, v celotni uniji pa se je letna rast cen glede na marec upočasnila za 0,5 odstotne točke.

Energija se je pocenila, hrana pa podražila

Aprila so inflacijo ob strmoglavljanju cen nafte zniževale predvsem cene energije.

Najbolj pa so k inflaciji prispevale višje cene v skupini hrane, alkohola in tobaka. Temu so sledile storitve, minimalno pa je k inflaciji prispevalo še industrijsko blago brez energentov.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
AAAAAAAAA (nepreverjen)

Ka pa bluzijo ,bencin se je pocejno, vozo se pa skoraj nišče nej, elektrika ajde. Kak se je pa meso pa se podražilo, ge li gemlejo tou indijanci.

bbbbbb (nepreverjen)

kje ti zivis? meso je cenjese, v bistvu ga kmetje sploh ne morejo prodati. ne kupuj pri korporacijah, pojdi do kmeta in kupi meso na kmetiji, direkt. cene enake ali celo nizje.

In reply to by AAAAAAAAA (nepreverjen)

Varda (nepreverjen)

Tu nekaj ne štima v dveh mesecih se je cena nakupa življenskih potrebščin podražila za najmanj 10€ / povprečen nakup( z 50€ na 60€)

wewew (nepreverjen)

kje? v avstriji.

In reply to by Varda (nepreverjen)

KA SE JE ZNIŽALO ? (nepreverjen)

VI KAJ OBČUTITE, DA BI SE ZNIŽALO, JAZ NIČ.

Starejše novice