Mednarodna nevladna organizacija Global Witness je danes objavila, da je bilo lani v svetu ubitih najmanj 164 okoljskih aktivistov, ki so branili svoje domove, zemljišča in naravne vire pred izkoriščanjem industrije.

Največ, kar 30, jih je bilo ubitih na Filipinih, v Gvatemali pa se je število ubitih okoljskih aktivistov povečalo za petkrat, poroča STA. 

Vsak teden so bili lani v povprečju ubiti trije ljudje, ki so branili svoje zemljišče in okolje pred vdorom in pritiski kmetijske in lesne industrije ter rudarstva, v letnem poročilu opozarja Global Witness.

Ustrahovanje, nasilje in zloraba zakonodaje

Še veliko več pa so jih utišale druge taktike, kot so ustrahovanje, nasilje in zloraba zakonodaje, ki ureja proteste, poudarja poročilo. Pri tem opozarja na ‘zaskrbljujoč globalni trend’ ustrahovanja in zapiranja okoljevarstvenikov.

Daleč najnevarnejša država za okoljevarstvenike in avtohtone skupnosti so bili lani Filipini, kjer so zabeležili 30 umorov, navaja Global Witness. V Kolumbiji so lani v povezavi z okoljskim aktivizmom zabeležili 24, v Indiji 23, v Gvatemali, kjer se je število ubitih aktivistov najbolj povečalo, pa 16 žrtev. 

»To je pojav, ki ga opazimo po vsem svetu: zagovorniki zemlje in okolja, med katerimi je veliko število avtohtonih ljudstev, so razglašeni za teroriste, razbojnike ali zločince, ker branijo svoje pravice,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozorila posebna poročevalka ZN za staroselce Vicky Tauli-Corpuz.

Največji pokol v indijski državi

Največji pokol, ki ga je lani zabeležila nevladna organizacija Global Witness, se je zgodil v južni indijski zvezni državi Tamil Nadu, kjer so na protestih zaradi vpliva rudnika bakra na okolje ubili 13 ljudi, poroča STA. 

V brazilski zvezni državi Para je bilo lani ubitih najmanj osem zagovornikov zemljišč, vpletenih v spore s predstavniki industrije za proizvodnjo soje, opozarja poročilo.

Ustrelili devet kmetov

Na filipinskem otoku Negros je skupina oboroženih moških ustrelila devet kmetov, lastnikov zemljišč sladkornega trsa, med njimi so bile tudi ženske in otroci. Odvetnika, ki je zastopal družine žrtev, so ustrelili nekaj dni kasneje, opozarja Global Witness.

Poročilo med drugim navaja, da vlagatelji, med njimi so tudi razvojne banke, s financiranjem izkoriščevalskih projektov spodbujajo tovrstno nasilje. Ni dovolj, da se tuje multinacionalke, ki so povezane s prisvajanjem te zemlje, odločijo za ignoranco, opozarja poročilo in dodaja: »Njihova odgovornost je, da proaktivno zagotavljajo, da bo zemlja, od katere imajo koristi, najeta zakonito, s soglasjem skupnosti, ki na njej živi več generacij.«

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
feri11 (nepreverjen)

Tou naj Bratuškova ne štej.... Vrag zna, ka njej po glavi odi.... Glij ginau je ženska nej...

Bindi (nepreverjen)

Žalostno. Pri nas te ne bujejo, se nej, na tebe se spravi inšpekcija.

Frainšček Ekolog (nepreverjen)

ISTA PREKLETA MAFIJA SE RAZŠIRJA TUJ V SLOVENIJ

- (nepreverjen)

po tekočem traku umirajo holistični zdravniki, reporterji in aktivisti (zaščitniki zemljišč/zemlje). zdaj pa niti izvedeli ne bomo več o tem, ker so se koruptivni oligarhi in njihovi minioni spravili nad svobodo govora. https://kbnbworldnews.wordpress.com/2019/08/25/what-you-must-know-about…

Starejše novice