Zavod [email protected] je v včeraj v RIS Dvorcu Rakičan organiziral mednarodni javni posvet na temo »Iskanje službe v državah članicah EU ter pripadajoče pravice in obveznosti«.

Na posvetu so spregovorili o aktualnih temah, povezanih z iskanjem zaposlitve v tujini, o prednostih, izzivih, ovirah pri zaposlovanju, kako so sprejeti slovenski kadri v Avstriji in še najpomembneje, kako pristopiti k iskanju zaposlitve čez mejo oziroma kaj od svojih zaposlenih pričakujejo avstrijski delodajalci.

Na posvetu so spregovorili Dietmar Fuchs, predstavnik avstrijske kadrovske agencije QUA Fehring, Tanja Angleitner Sagadin iz projektne pisarne ECM za mednarodno sodelovanje, Tadeja Polanšček, vodja fizioterapije v terapevtskem centru Bad Radkesrburg – Kurzentrum der Parktherme, Damir Grlec, pripravnik fizioterapije v terapevtskem centru Bad Radkesrburg – Kurzentrum der Parktherme, in Darko Serec iz Zavoda T.I.M. Murska Sobota.

Je Evropa moja prihodnost?

V tujini lahko po mnenju govornikov pridobimo razne dragocene izkušnje, pri čemer so se tudi navzoči strinjali, da je priporočljivo izkoristiti možnost študentske izmenjave. Seveda pa je lahko delo v tujini tudi stresno, saj se moramo prilagajati na drugačen delovni tempo, konkurenco ipd. Pri tem je smiselno upoštevati nasvet »bodite pridni in delajte dobro«.

V Avstriji povpraševanje po določenih kadrih

Pri iskanju zaposlitve v tujini so pomembne predvsem izkušnje, moramo biti komunikativni in spoznavati čim več ljudi (mreženje).

Dietmar Fuchs je povedal, da so skozi leta nabrali izkušnje pri zaposlovanju tujcev. Čeprav je Slovenija blizu, se pojavljajo določene težave, Slovenci pa iščejo predvsem zaposlitev v bližini meje. V Avstriji je največ ponudbe dela na področju turizma, kovinske in elektro industrije ter tudi v pisarniških in računovodskih storitvah. Najbolj se cenijo ročne spretnosti in izkušnje.

Študentska izmenjava in praksa v tujini odlični odskočni deski

Tanja Angleitner Sagadin je povedala, da na Alma Mater Europaea svojim študentom skušajo omogočiti, da naberejo izkušnje na študentski izmenjavi in praksi v tujini. Na ta način se možnosti kasnejše zaposlitve namreč povečajo.

AME je povezana s terapevtskim centrom v avstrijski Radgoni, kjer svojim študentom ponujajo prakso. Vodja fizioterapije Tadeja Polanšček je dodala, da je v centru trenutno zaposlenih 12 oseb (deset Slovencev in dva Nemca).

Osebna izkušnja prakse v tujini

Damir Grlec opravlja pripravništvo kot fizioterapevt v terapevtskem centru v avstrijski Radgoni. Zanimalo ga je delo v tujini, zato se je odločil za izmenjavo kot tudi opravljanje prakse v drugi državi. S prakso je imel pozitivno izkušnjo, zato bi rad tudi v prihodnosti delal v tujini. Pri odločitvah ga je doslej vodila predvsem želja po zaposlitvi, veliko pa mu je pomagalo tudi znanje tujega jezika.  

Društvo T.I.M.

Darko Serec iz Zavoda T.I.M. Murska Sobota se je po študiju v tujini vrnil domov. Na izmenjavi je doživel zelo pozitivno izkušnjo in pridobil ogromno izkušenj ter znanja. Poslovne možnosti so bile, kot je izdal, povsod. Ko je doživel dva stečaja podjetij, v katerih je bil zaposlen, se je odločil ustanoviti svojega, česar ne obžaluje.

V Zavodu T.I.M. pomagajo domačim podjetjem, da prodrejo na tuje trge. To storitev ponujajo zaradi povpraševanja strank, v okviru »outsourcinga« pa  razbremenjujejo mikro podjetja, ki še nimajo usposobljenega kadra, in srednja podjetja, v katerih je marketinški kader preobremenjen s strankami in katera nimajo časa za širitev.

Pričakovanja Avstrijskega delodajalca

V tujini uspejo tisti, ki v delo vložijo čas in trud. Človek mora biti aktiven in ne sme pa le čakati, da mu drugi ponudijo pomoč. Če se sami ne angažiramo, ne moremo doseči nič.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Na slikah ni videti tistih, ki se borijo za pravice delavcev, ki delajo v tujini. Tudi po volitvah treba delati naprej.

Vipko
Truplo

Ja... na takem posvetu pred nekaj meseci na istem mestu je glede vrtenja jezika kar prednjačila... tovarišica Opec!

Gost (nepreverjen)

truplo moj podpis. če pa je pol ljubljane zdaj v mu.s

zima.bella

Sploh znate:
- RIS Rakičan, direktor Celec
- Zavod Roka -- kaj mislite, čigav je ta zavod (striček Google vam pove)
- Tadeja Polanšček - kaj mislite, da ta ni v sorodu s Celecom
Bilo kuda - Celec svuda!
Pismo, Celec je že rakičanski grof!
Od jutri naprej ima da se mu klanjate!

get a life (nepreverjen)

Eni ste resno s ten Celecon obremenjeni, betežno obremenjeni,.... get a life. Kda pa neje Celec, te je g. Štihec, zdaj ponovon pa g. Jevšek. Na vsako temo ista zgodba. Malo si poglente forume tu pa na Pomurci, drugo ne obstaja kak 2 - 3 osebe okoli se cejli svet vrti ? Man fčasih občutek, ka ma občina Murska Sobota samo 2 prebivalca :)

uhica (nepreverjen)

naj doma delo zriktajo, sramota, vsaka mati svojo deco podoji, ne da jih sosedi. sicer pa je v Steiermarki brezposelnost najvišja v Avstriji,kljub temu ka majo najmanjso brezposelnost v EU

Starejše novice