Hrvaški premier Zoran Plenković je potrdil prvi primer okužbe s koronavirusom pri naših sosedih.

Na Hrvaškem gre za mlajšega moškega, ki je trenutno na kliniki za infekcijske bolezni v Zagrebu. Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je dodal, da ima moški blažje simptome okužbe, med 19. in 21. februarjem pa je bil v Milanu.

Napovedal je, da se bodo zdravstvene službe osredotočile na stike, ki jih je imel oboleli moški, da bi preprečili širjenje okužbe. Za tiste, ki so bili v neposredni bližini okuženega, bodo organizirali karanteno, za ostale pa zdravstveni nadzor, je napovedal. "Zdravstveni sistem je pripravljen. Storili bomo vse, da bi zagotovili varnost zdravja prebivalcev", je dejal minister, po poročanju STA.

Večjega števila ne pričakujejo

Beroš je ponovil, da gre za bolezen, ki je po svojem značaju podobna navadni gripi. Ne pričakuje, da bo na Hrvaškem prišlo do večjega števila zbolelih za virusom covid-19, prav tako ne pričakuje hujših zdravstvenih zapletov pri tistih, ki bodo morda zboleli.

Plenković je kot še posebej pomembno izpostavil, da je Hrvaška pravočasno uvedla ukrepe za boj proti koronavirusu, potem ko se je bolezen pojavila na Kitajskem. Izpostavil je, da so vse pristojne hrvaške službe popolnoma angažirane ter da bodo o vsem pravočasno obveščali javnost.

Medtem na Hrvaškem čakajo še na izide testiranja devetih oseb, ki so delale v eni italijanskih tovarn v Lombardiji, v kateri je bilo 20 okuženih s koronavirusom. Hrvaški delavci so v reško bolnišnico prispeli minulo noč, eden izmed njih pa je imel simptome, podobne gripi. Laboratorijske izide bodo imeli v popoldanskih urah, so napovedali v reški bolnišnici. Delavci so stari med 19 in 50 let.

Dva 24-letnika okužena v Avstriji

V Avstriji pa so potrdili dva primera okužbe z novim koronavirusom. Pri dvojici sta bila pozitivna oba testa na okužbo. Najmanj eden od okuženih je iz Lombardije.

Zaenkrat še ni jasno, kje sta se okužila, ni pa nobeden od 24-letnikov huje bolan. Trenutno imata zgolj vročino. Obolela sta se sama obrnila na reševalno službo v Innsbrucku in opisala svoje simptome. Trenutno sta v izolaciji v bolnišnici v Innsbrucku, piše STA.

Še pred tem so avstrijski mediji poročali, da gre pri dvojici za Italijana, ki prihajata iz Lombardije, živita pa v Innsbrucku. Pristojne oblasti sedaj poskušajo identificirati vse osebe, s katerimi sta bila obolela v stiku. Vse bodo zdravniško pregledali in ob pojavu morebitnih znakov okužbe tudi testirali. Na tak način želi Avstrija preprečiti nadaljnje širjenje virusa.

Vzpostavili bodo posebno ambulanto

Prav tako bodo na kliniki v Innsbrucku vzpostavili posebno ambulanto za primere suma na okužbo z novim koronavirusom, kjer naj bi takoj ugotovili, ali gre za okužbo z virusom. Skupno so doslej na Tirolskem testirali 14 oseb, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vrvlite (nepreverjen)

Samo v nasi sloveniji nega virusa......farbajo nas kak ima bite

Ojgdxsfhhbf (nepreverjen)

Kaj nej je, gnes sam tud jaz dobo corono...
V flaši, da se razume!

In reply to by Vrvlite (nepreverjen)

NIČ VEDETI (nepreverjen)

OVA NAŠA ODSTOPLJENA VLADA ŠE SVOJE ZADNJE TRENUTKE NE MORE BREZ LAŽI IN ZAVAJANJA. MORAL BI NAROD GOR STANOTI IN JE VSE KAMENJATI.

In reply to by Vrvlite (nepreverjen)

Špeh (nepreverjen)

Ajde šuti ovca paničarska

In reply to by NIČ VEDETI (nepreverjen)

Vi rus komunist (nepreverjen)

farba ta rdec al ta plau

In reply to by Vrvlite (nepreverjen)

narod (nepreverjen)

Če ga ne iščemo ga nemremo najti. Italija ma takšne teste ka malo nej od vrat do vrat odijo seveda ka najdejo okužene. Tudi prinas je pa marsišto misle ka je samo prehljani, na konci dnejva neje tau glih küga ampak je virus keroga komot preživijš če nejsi starejši pa že ovak betežen.. v tiston primeri pa tudi plujčnica, gripa itd. znajo bite življenjsko nevarne..

In reply to by Vrvlite (nepreverjen)

Sistemska luknja (nepreverjen)

Na den 4 članke najmenje na tou temo blisnote, sagati lidi pa paniko delate za brezveze... fear = control

veščica (nepreverjen)

vsi bomo umrli!!!

In reply to by Sistemska luknja (nepreverjen)

KajzarFranc (nepreverjen)

müvlite se, pa vam nika nede!

joco. (nepreverjen)

wi dont need banks we nid maskas

micka2 (nepreverjen)

na pošto je z masko vstop prepovedan!

murek1 (nepreverjen)

v muri bi lahko začasno (ali trajno ) nastavili proizvodnjo zaščitih mask za evropski trg, da vse ne uvažamo od kitajcof

. (nepreverjen)

Ka je zdravnik ta g.. Plenkovič?

Manic in panic (nepreverjen)

Samo ka pitan urednistvo sobotainfo, ce ste se ze nepridusno zabarikadejrali in nabavili oslarije s spiska zivil keroga ste vceraj objavili? Samo pazite, virus lejko fasete tudi prek interneta. Predlagan ka se korona virus preimenuje v virus panicarius. Sobotainfo pa v Panikainfo.

pameten1 (nepreverjen)

v slovenije je lekaj tak slabo ka nas se še coronavirus ogne

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice