Avstrijski mediji poročajo, da bodo specializirane lekarne po vsej državi kmalu ponujale še brezplačne PCR-teste.

Že nekaj časa približno 900 lekarn v Avstriji ponuja brezplačne hitre teste, za tiste, ki so vključeni v državno socialno zavarovanje.

Za naročilo na testiranje se je potrebno registrirati na spletni strani in s seboj prinesti elektronsko kartico.

Po poročanju avstrijskih medijev pa bodo že kmalu iste lekarne ponujale še brezplačne PCR teste po istem postopku.

Avstrijci namreč zaradi širjenja delta različice koronavirusa uvajajo strožje pogoje, tako bodo PCR testi obvezni denimo za necepljene pri vstopu v diskoteke. 

Hitri testi bodo plačljivi, kako pa je s cenami PCR testov?

Pri nas, kot vemo, bodo od 23. avgusta plačljivi tudi hitri testi, ki so bili doslej brezplačni. Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da bo najvišja možna cena hitrega testa 12 evrov, brezplačni pa bodo ostali le za nekaj izjem. Poleg tega se obeta tudi strožje preverjanje pogoja PCT.

Ob izpolnjevanju pogoja se sicer priznavajo tudi hitri testi, če pa bi za necepljene veljali zgolj PCR testi, pa bi ti morali precej poseči v žep. Samoplačniško testiranje po PCR metodi je namreč bistveno dražje od samoplačniških hitrih antigenskih testov.

V soboškem zdravstvenem domu je tako cena za odvzem brisa in PCR testiranje 90 evrov, v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru pa celo nekaj evrov višja, in sicer 93 evrov.

Ptujski zdravstveni dom ponuja storitev PCR testiranja za 80 evrov, še najcenejša opcija pa je Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer vam bodo za samoplačniško PCR testiranje zaračunali 68 evrov. 

Še naprej bo, seveda, testiranje ostalo brezplačno za tiste, ki jih bodo na testiranje zaradi simptomov napotili osebni zdravniki. Velik izziv pa bo seveda, kako se bodo preprečevale zlorabe z lažnimi simptomi v izogib plačilu. 

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Attack (nepreverjen)

Pri nas pa SDS mladci se nemajo zadosti pocitnic v Mehiki in do naj zdaj vse zacnoli zaracunavati.

back.atackk (nepreverjen)

spet prevec ideolosko razmisljas, so ti na poptv sranju in rtv vojaki oprali mozgane. V avstriji so brezplacni za vse ki so socialno zavarovani, pomeni, da je Zdravstevna zavarovalnica pri nas problem. vsak placa 35 eur mesecni in ni denarja ker kradejo z prolacanimi zdravili in stenti. Drugace pa zakaj bi placal 4 eur za test, ce ga je drzava kupila za 2 eur. Problem je ker ni dobavitel ideolosko obarvan. spet. Zato pa smo v dreku, ker vas samo ideologija drzi pokonci.

In reply to by Attack (nepreverjen)

Attack (nepreverjen)

Ti tudi, če ne gledaš nič TV gledaš več od mejne, tak ka si malo sfulo glede toga. Ideološko? Bole bi pravo strankarsko.... glede na to kak se zadnjih 30 lejt pri nas posli pelajo. Pri nas zdravstvene zavarovalnice sakšo leto menje krijejo, zato je utopično za pričakovati ka do krile še teste. Je pa tak.... testi se kupujejo za drobiž z davkoplačevalskin denaron in bi zato morali biti zastonj. Če se mislijo testi zaračunavati jih naj financejra dobavitelj in jih te sam prodaja. Nej pa ka de država z našim denaron kupovala teste pa jih te nam zaračunavala.

In reply to by back.atackk (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Goveda slovenska, zadnji krajcar nan z žepk potejgnite, ka te v lublani lejko več črtic potejgnoli....Štap cukra, se zna....

toneenaaa (nepreverjen)

To imas prav, lj je itak polovico srbska, samo pricajo, in med eu mesti med prvimi po drogah v odpadnih vodah. Zakaj pa placujte 90 milijonv za Rtv stranko, kjer jih polovica sploh nima izobrazbe ki je zahtevan za delovno mesto. Ste bedaki, veliki.

In reply to by anton77 (nepreverjen)

natacnoa (nepreverjen)

Med šestimi slovenskimi mesti je v mednarodni raziskavi o uporabi prepovedanih drog za leto 2020, opravljeni z analizo odpadnih vod, najvišja uporaba kokaina, ekstazija in metamfetamina v Ljubljani, amfetamina pa v Velenju.

In reply to by anton77 (nepreverjen)

Hshsh (nepreverjen)

Prinas se Avstrijo gleda samo te, kda tak politikon pase. Lp

alappp... (nepreverjen)

evo, izjema za delovne legalne migrante brez karantene in brez PCR testa do 10 km zracne linije od meje. ostali pa naj ostanejo v avstriji.

someone1 (nepreverjen)

Pri nas ni Covida. Pri nas je Janša!

Avstrija 123 (nepreverjen)

Ka ma veze kje se testiraš Avstrija ali Jugoslovenija glavno da si negativen
Narod držite skupaj da premagamo toto prekleto Corono
Ostanimo zdravi

Lp

Srakica (nepreverjen)

Avsteija je pred slovenijo za 100let,,ti celava opica jansa,poglej malo prek meje ti slepi...navalite cepljenje 10x ....10x da bo zihrt teleti

Hdfyijb (nepreverjen)

PREHLAD NATEG IN PREVARA.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice