Ameriški predsednik Obama je sporočil, da so ameriške posebne enote v Pakistanu ubile vodjo teroristične mreže Al Kaida, Osamo Bin Ladna.

Kot je povedal ameriški predsednik Barack Obama, je bil najbolj iskan človek v ZDA Osama bin Laden ubit v nedeljo med operacijo ameriških vojakov v pakistanskem mestu Abbottabad, ki leži okoli 150 kilometrov severno od Islamabada. 

Osama bin Laden je ustanovitelj in voditelja teroristične mreže Al Kaida, ki so jo obtožili napada na WTC dvojčka v New Yorku  11. septembra 2001, njegova smrt je zato velik dosežek v boju proti terorizmu. Dogodek sicer lahko dvigne priljubljenost Baracka Obame pred predsedniškimi volitvami, vendar so vse glasnejša tudi ugibanja o morebitnem maščevanju Bin Ladovih privržencev. Novica je začela dražiti dolar, ceniti nafto in dvigati vrednosti delnic na svetovnih borzah.

Kdo je bil Osama bin Laden?

Šejk Usamah bin Mohamed bin Avad bin Ladin, splošno znan kot Osama bin Laden, se je rodil 30. julija 1957 v Riadu v Saudovi Arabiji. Staršema pa se je rodil kot 17. otrok, po nekaterih podatkih pa 25. Izhaja iz družine, ki se že dolgo ukvarja z gradbeništvom in je med drugim delala celo za savdsko kraljevo družino. Oče mu je umrl, ko je imel 13 let. Ima še 52 bratov in sester. V šoli je veljal za dobrega učenca, visokošolski študij pa je dokončal z diplomo ekonomije pri 22 letih. Tam naj bi se tudi prvič srečal z verskimi učitelji, ki so ga vpeljali v islamsko politiko.

Osama bin Laden, ki je bil član bogate savdske družine bil Laden, je bil kot vodja džihadske teroristične skupine Al Kaida, ki je izvedla številne množične teroristične napade, največji me njimi 11. septembra 2001, zato je bil uvrščen na seznam mednarodnih teroristov. Zaradi terorističnega delovanja je izgubil savdsko državljanstvo in njegova milijarderska familija naj bi ga razdedila. Zaradi vpletenosti v bombardiranje ameriških veleposlaništev leta 1998 je bil dodan na FBI-jeva seznama Ten Most Wanted Fugitives in Most Wanted Terrorists. Od leta 2001 je bil bin Laden in celotna njegova organizacija večji cilj ameriške vojne proti terorizmu. Po padcu talibanov v Afganistanu se je bin Laden skrival na mejnem področju med Afganistanom in Pakistanom.
 

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ales81

Ne verjamem .....

dexter

Glede na tou kelkokrat so ga američani do zdaj že bujli ges tüdi skoraj ne vrvlen. :)

Plueg

Nucajo Ameri že pa malo spotlight-a, po Fukušimi, Irani, Tuniziji, ka genejo tej svoj dolar nekan, pa ka si vec kak ocitno ze pa pripravijo teren za nove podvige. Neje nekak podobno tudi Saddam odiso ;)

Doktrina šoka pa tou...
i

Plueg

Seveda pa nej pozabiti skoknuti semle http://danas.net.hr/svijet/page/2011/05/02/0348006.html za vse tiste nagnjene k zarotan ;)

Popaj

glih ta slika na http://danas.net.hr/svijet/page/2011/05/02/0348006.html je povečala sum. Kak so li našli povsem isti zorni kot živega (slikanega bog zna kdaj in od koga) in mrtvega v povsem istem zornem kotu, enako siva brada ipd... Fake for sure!

Photoshop :)

popi

so ali nej.. nema veze .. man pa občutek ka do se zaj velke pizdarije začnole..

msabc

http://whatreallyhappened.com/WRHARTICLES/osama_dead.php

Tu je šče bole razloženo, zakoj so ZDA nej bujle bin ladna- zatou, ka je v istini mrou 2001 od fsefelej betegov

BBC

"Obama, ki je novico sporočil v nagovoru državljanov, je dejal, da so ZDA zasegle tudi truplo ubitega terorista, ki je bil od 11. septembra 2001 ameriški sovražnik št. 1, in ga že pokopale v morju." (Vir: teletekst RTV SLO)

Ajajaj, pa kdo jim bo verjel, če pa smrdi na kilometre.

CANYON

[email protected] imaš prav, ta slika živečega in mrtvega sta popolnoma isti z razliko da je kot mrtev na drugi sliki verjetno slika obdelana.Kako isti sta sliki govori kar nekaj detajlov slik in sicer v spodnji polovici od nosa dalje, kdo v to verjame? Samo slep.

seblogger

Ne ven zakoj telko minusov na zgornje komentare, se kar strinjan z njimi. Več ali manj vse načrtovano vnaprej. Naslednji dogodki:
- veselje Američanov,
- povpačilni napadi teroristov (kerih načrtovanje in izvedbo do vse mogoče obveščevelance agencije "spregledale"),
- to de povod za nove vojaške akcije v državah in regijah, kjer bo to ustrezalo njihovim (kapitalskim) interesom,
- novo zmanjšanje pravic državljanov na račun vojne proti terorizmu,
- itd

Citat iz novice: "Novica je začela dražiti dolar, ceniti nafto in dvigati vrednosti delnic na svetovnih borzah."

Kdo bi si mislil? :)

http://www.rtvslo.si/svet/v-cakanju-povracilnih-ukrepov-in-teorij-zarot…

"Teorije zarote na pohodu
Poleg tega je ob tem treba zapisati, da bo način bin Ladnove smrti - v tajni ameriški operaciji, izvedeni brez vedenja pakistanskih oblasti - skoraj gotovo vodil do številnih teorij zarote, češ da bin Laden ni zares mrtev. K temu prispeva tudi objava fotografije njegovega trupla, za katero so mnogi, predvsem pa spletna skupnost, že takoj trdili, da je lažna. Zdaj je to potrdil tudi britanski časnik Guradian, kjer so objavili dokaz, da gre za sestavljeno Reutersovo fotografijo bin Ladna iz leta 1998 in nekega neznanega trupla, slika pa naj bi krožila po spletu že dve leti. Pogosto so jo objavljali tudi forumi, ki se ukvarjajo s teorijami zarote, in sliko uporabljali kot "dokaz", da je Osama že mrtev.

Omenjeno fotografijo so povzeli številni (tudi ugledni) svetovni mediji, a so jo nemudoma umaknili, ko so s pomočjo objav na Twitterju ugotovili, da gre za fotomontažo.

Način pokopa bin Ladna na morju je zgodba zase. V isti sapi, ko so sporočile, da so Osamo ubili s strelom v glavo, so ameriške oblasti nagel pokop zagovarjale z argumentom, češ da se po islamskih običajih pokojnika pokoplje v roku 24 ur.

Okoliščine so za mnoge preprosto preveč sumljive - skrivna akcija, Obamov nagovor državljanov pozno zvečer, in to v času, ko se v ZDA že začenja predvolilna kampanja pred predsedniškimi volitvami 2012, Obami pa pada podpora že nekaj časa. "

http://www.youtube.com/watch?v=RQuR_-DmO_g&

prekmurjerepublika

Osama bin Laden JE mrtev, samo je pa rejsan mrou negde dec. 2001 zavolo težav z ledvicame+ mel je diabetes+ mel je prestrejleno nogo. Či poglednete, se osebno več neje oglašo v medijaj od l. 2001. Njegovo "smrt" pa je Obama izkoristo za vekšo priljubljenost, šteta njeme je v zadnjeh kednaj čeduže menša

drejcek

se dobro ka san gli priso iz amerike :o

dupont

lol prekmurjerepublika 2007 je dal zadnji intervju za novine še slike obstajajo s toga srečanja. kak je te lejko mrou 2001? lol in tou tri mesce po napadi na wtc. lol!

prekmurjerepublika

Kak je lejko dau intervju 2007 či pa 2001 več neje mogo genoti lejvo stran tejla, ka je mel paralizerano?

Vipko
tinka78

Vse skupaj se tudi meni zdi preveč zrežirano. Ravno zdaj, ko je Obama začel s svojimi predvolilnimi aktivnostmi. PRedvsem pa se mi zdi smešno to, kako so jim pomembni muslimanski običaji, da so ga pokopali v oziroma odvrgli v morje v roku 24 ur.

wethesebeborci

Vsebina komentarja

wethesebeborci

Vsebina komentarja

wethesebeborci

Vsebina komentarja

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice