V sosednji Avstriji, ki je bila dolgo časa znana kot država, ki je kadilcem prijazna, danes začne veljati prepoved kajenja v vseh gostinskih lokalih. 

STA poroča, da je avstrijski parlament že poleti potrdil zakon, ki kajenje prepoveduje na vseh javnih krajih, kjer strežejo hrano in pijačo, kar velja tudi za gasilske veselice ali zabave v šotorih. Zakon predvidena nekatere izjeme, med drugim gostinske vrtove. Prepoved pa velja tudi za vodne pipe in elektronske cigarete.

Lastniki lokalov se ne strinjajo

Doslej so se v Avstriji lahko lastniki manjših gostinskih lokalov sami odločili, ali bodo ti kadilski ali ne, večji lokali pa so morali imeti ločene prostore za kadilce.

Kritiki zakona so predvsem lastniki lokalov, ki kljub julijski odločitvi parlamenta niso obupali, a so bili doslej neuspešni. Avstrijsko ustavno sodišče je sredi oktobra zavrnilo tožbo združenja tako imenovane nočne gastronomije, ki je terjalo, da se njihove lokale izvzame iz zakona, ker da bi njihovi gostje s kajenjem pred lokali ponoči lahko motili sosede.

Za zdaj pa še ni bila sprejeta odločitev o tožbi združenja lokalov s šišami, ki prepoved izpodbijajo z utemeljitvijo, da k njim gostje pridejo le zaradi kajenja vodnih pip.

Celovit nadzor še ni določen

Zaenkrat pri sosedih ni določen celovit nadzor spoštovanja prepovedi. Po navedbah ministrstva za zdravje so za to pristojni organi, kot jih določajo zakoni o varnosti hrane in zaščiti potrošnikov, pa tudi uslužbenci za nadzor poslovanja gostinskih obratov in na koncu še delovna inšpekcija.

Kakšne so kazni?

Zagrožene globe za kršitelje so precej zasoljene. Prva prijava jih bo stala 800 evrov, najvišja zagrožena kazen ob ponovitvi kršitve pa kar 10.000 evrov.

Takojšnji pozitivni učinki

V Avstriji si od splošne prepovedi kajenja v lokalih obetajo predvsem takojšnje pozitivne učinke na zdravje, saj že v tednu dni pričakujejo 623 hospitalizacij manj.
 

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

jaz zelo rad pušim

žg (nepreverjen)

DF ti je na voljo, pozovi ga.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

to bo pa zanimivo
več nas bo
lepše nam bo

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

df (nepreverjen)

Ja itak ka je DF obična pederčina.

In reply to by administrator (nepreverjen)

df (nepreverjen)

DF tij tele prizadeto ka si socialni problem si tak drujgo ne vejš kujpiti kak čike pa alko.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Indigo1 (nepreverjen)

15 let za Slovenijo, naprej so samo finančno kar so pred 70 leti Judom pokradli

100-100 (nepreverjen)

Bravo za te komentar-ges bi cuj dau ka so cejloj Evropi spokradnuli-še kak Avstro-Ogrska brez Vogrov. Pa šče zdaj nan kradnejo, kradnejo nan majstre, doktore, dobre delavce (no tou smo si sami krivi) nas norijo pri uvažanje gestija, vničavlejo našo ekonomijo.

In reply to by Indigo1 (nepreverjen)

dxvbngf (nepreverjen)

Dva vzroka sta, zakoj so finančno pred nami:
* Habsburžani. Že v časi, kda so bili pod Habsburžani, so bili eden najbole razvitih delov sveta
* Po svetovni vojni so meli kapitalizem in nej komunizem

In reply to by Indigo1 (nepreverjen)

Godžiro (nepreverjen)

Jao vidi budale , pa svatko ide tamo gde je bolje plačen i gde postoje bolji radni uvjeti , a da o ljudskim odnosima i ne pričam , ma šta čete vi zafrustrirani janezi , ajde bježi bolan i ne pričaj gluposti.

df (nepreverjen)

Daj DF ne bluzi rajši se spravi delat nej ka na račun države živeš. Budalo

In reply to by Godžiro (nepreverjen)

bingelj (nepreverjen)

Pravilno je napisal. Zarukanci mu dajete minuse. Zakaj potem naši ljudje bežijo v Avstrijo v službo? Še za časa socializma pred dobrimi 30 leti sem poznal dva z enakim poklicem. En je delal v Gornji Radgoni. Drug je delal enako delo v Bad Radkersburgu. Oni v Avstriji je dobil plačo 3x večjo, kot njegov kolega v SFRJ oziroma SRS. Pozneje je podjetje v GR propadlo. Ono v Bad Radkersburgu pa še vedno obstaja in kolega že dolgo živi tam, ima njihovo državljanstvo in bo čez nekaj let v penziji. Ima poklicno izobrazbo tehnične smeri. Zasluži povprečno okrog 2.500,00 EUR mesečno + božičnica in 13. plača. S šefom sta kot brata in na ti. Za podobno delo, kot ga dela tam bi se tukaj je..l za minimalca. In še z današnjim dnem bi po odločitvi Banke Slovenije postal kreditno nesposoben. No, tam pred 1. novembrom ne hodijo pajaci z unifromami in zvezdami po popopališčih in se ne grejo nobenih komemoracij.

In reply to by Godžiro (nepreverjen)

privatnik (nepreverjen)

to si pa lepo napisal
Slovenija je res do kurca država

In reply to by bingelj (nepreverjen)

Pipi89 (nepreverjen)

Šuti Mujo

In reply to by Godžiro (nepreverjen)

Indigo1 (nepreverjen)

Ne vem, če je res tu tako slabo, potem se odselite! V Sloveniji živimo dokaj dobro, vendar bi vsi radi neke materiali stične dobrine, človek človeka pa več ne spoštuje. Pri nas recimo dobiš jurjain si lahko privoščiš enako življenje kot tam za 2.

administrator (nepreverjen)

ampak vazelin v avstriji stane manj kot v naši vukojebini

In reply to by Indigo1 (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice