Dobrih dvajset kilometrov stran od razglednega stolpa Vinarium bo sedaj tudi uradno postavljen stolp na hribu Kalec v občini Štrigova.

Poročali smo že o nameri naših sosedov, da bi v Međimurju postavili stolp, ki bi tako še dodatno promoviral regijo, lokalne vinarje in neposredno konkuriral tudi lendavskemu stolpu.

Sedaj je občina Štrigova skupaj z lokalno skupnostjo uspela na razpisu Interreg V-A Madžarska - Hrvaška in dobila odobren projekt za gradnjo stolpa na Hribu Kalec oziroma kot mu pravijo tam Mađerkin breg
 

Vir: emedjimurje.net.hr

Cenejši od lendavskega

Vrednost projekta znaša dobrih 1,6 milijona evrov, od tega bo dobrih 900.000 evrov pokrila lokalna skupnost, 64 tisočakov bo prispevala turistična skupnost, madžarski partner pa bo prispeval slabih 700 tisočakov, pišejo na portalu emedjimurje. Poleg gradnje razgledne točke je predvidena tudi izgradnja kampa, prodajalne spominkov, vinskih kleti in degustacijskih prostorov za vino.

Za primerjavo, stolp Vinarium je stal okoli 1,8 milijona evrov, pri čemer je bilo 950.000 evrov evropskih sredstev, ostalo pa je prispevala lendavska občina, ki si ga tudi lasti.

Mađerki breg ima vrh na nadmorski višini 341 metrov, kar je dobrih štirideset metrov višje od točke, na kateri stoji Vinairum, hrib pa je že sedaj priljubljena točka turistov in pohodnikov. 

Mađerkin breg. Vir: visitmedimurje.com

Kako konkurenčen bo?

Razgledni stolp sta zasnovala čakovska arhitekta Bojan in Igor Perhoč,  visok pa bo 28 metrov, kar je manj kot Vinarium, ki dosega 53,5 metrov. Stolp bo ponujal razgled v kar pet držav. Hrvaško, Slovenijo, Madžarsko, Avstrijo in Slovaško, medtem ko razgled z lendavskega stolpa seže le do prvih štirih.

Zunanja struktura bo izdelana iz posebnega laminiranega lesa, notranja struktura pa bo iz kovine. Ob razglednem stolpu je načrtovan tudi kolesarski informacijski center.

Idejo o razglednem stolpu na hribu Mađerkin je sicer neposredno spodbudil stolp Vinairum v Lendavi, ki je od otvoritve septembra 2015 postal prava atrakcija in je imel do sedaj že čez 400.000 obiskovalcev. Bomo videli, ali bo tudi razgledni stolp v sosednjem Međimurju tako uspešen. 

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kako lepi stolp
daleč prekašal bo slovenskega

Hoj gnjavator (nepreverjen)

Ze nazaj z morja?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

simon j. (nepreverjen)

...nas je lepsi. Bi pa hrvati lahko bili malo bolj kreativni in ponudili kaj bolj izvirnega, ne pa slabo kopijo Lendavskega, pa se drazji je na meter v visino skoraj za 75%. Vsakem primeru je konkurenca za turiste v regiji dobrodosla in opomin, da se zacne razmisljat o novih investicijah v neposredni blizini Vinariuma, saj je potrebno naprej razvijat zgodbo ko je uspesna.

nikaaaalo (nepreverjen)

KA MA TAU VEZE S POMURJEM??? AJA PALIK OBJAVA ZA KLIK IN HUJSKANJE NARODA!

LG f st jj (nepreverjen)

Pohvalno!
Saj so lendavcani tudi kopirali Avstrijce, to absolutno nema veze.., dan danes vsaksi vsakoga kopira.. Meni je ze vse to malce smesno, ko vidim da zivimo v nekem casu ko so razni stolpi bolj pomembni od marsi cesa... Vse to je bolano, žal tak je!

Risto Kubura (nepreverjen)

Razgled na Slovaško???? Hahahahahahahahah, pa v 3 PM!!!!!

LE STRELJAJ ?????? (nepreverjen)

Kaj ste vi na sobotainfo bolani ali vam škodi virus pišete "le streljaj od Vinarijuma" VI VESTE KAJ JE SPLOH STRELJAJ ? SEVEDA NE ker niste služili vojske Bog nam pomagaj. Zračne linije med obema objektoma je najmanj 15 km in to je za vas streljaj ?

Artilerec (nepreverjen)

Streljaj s 155mm havbico.

In reply to by LE STRELJAJ ?????? (nepreverjen)

kruhek (nepreverjen)

Kaj pa medcelinske rakete? :D

In reply to by Artilerec (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Razgledni stolp sta zasnovala čakovska arhitekta Bojan in Igor Perhoč, visok pa bo 28 metrov, kar je manj kot Vinarium, ki dosega 53,5 metrov. Stolp bo ponujal razgled v kar pet držav. Hrvaško, Slovenijo, Madžarsko, Avstrijo in Slovaško, medtem ko razgled z lendavskega stolpa seže le do prvih štirih.

Da bi se videlo do Slovaške je praktično nemogoče. Do Slovaške je več kot 200 kilometrov zračne razdalje.

polt (nepreverjen)

naj seštejejo višino stolpa in višino hriba kjer stoji in potem govorijo kdo je višje?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

qqqw (nepreverjen)

Vinarium 302+53,5 skupaj 355,5 m
Mađerkin breg 341+28, skupaj 369 m

In reply to by polt (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

a si ti vedno tak fuknjen
ali samo takrat ko ti pride stric iz Vela luke na obisk
in ti po risanki vtakne v gobček banano

In reply to by qqqw (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Hrvaški de izglejdo prouti lendavskomi kak pasja utica. Lendava za stolp čista desetka, kak ideja tak obiskanost.

ralaiu (nepreverjen)

mogoče res, je pa zato na višjem hribu in ne rabi takšen višine in še cenejši je, tako da se bo prej amortiziral.

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

Kopija (nepreverjen)

Kopiranje se še nikoli ni izplačalo in tudi ta stolp zato nima potenciala za velike obiske.

razglediz (nepreverjen)

ja in kaj potem? naj si posatvijo če hočejo 10 stolpov. In če vsaka pomurska občina na svojem hribu postavi razgledni stolp, a bo panika? kr neki.
V vsaki oblini je že vsaj 10 rondojev, naj bodo pa še razgledni stolpi.

čšč (nepreverjen)

Zakaj ni takšnega razglednega stolpa na najvišjem hribu v prekmurju?

Rosenkrantz (nepreverjen)

Hocem stolp v vsako obcino. Brez stolpa je vse povprecno.

Jansa spizdi z… (nepreverjen)

Kaj ma hrvadka z prekmurjem?selite se seljaki na medzumurjenme med talibani,pa tam porocajte,koga briga kaj delajo na hrvaski

. (nepreverjen)

Kolko je to streljaj?

12 (nepreverjen)

Ko jih j... tam cez.

Tunč (nepreverjen)

Na stolpu naj bi imel Tomson koncert, v zahvalo........ ustašem....

Anti Komunist/… (nepreverjen)

Idi tij srat nekam, ker si primitiven, da ne vidiš mm od svojoga nosa. Če misliš ka če Srbi v Ljubljani sovražijo Hrvate , ker so izgubili "Veliko Srbijo" oz Jugoslavijo, ne misli ka Hrvate sovražimo tudi drugi, toga gor hujskanja jaz ne odobravam... Ka misliš od kejc so se kreirala domobranska združenja in takšna obramba proti Srbon na Horvatskon. Zavolo mira? Sploj znaš ka so Srbi napravili v BIH? Tij si še verjetno spal v kakšoj klejti, kda sta Milo Ševićof Kadijević in Ađić grozila Slovencon s pokolom dece... Vukovar je bil samo eden izmed "komunističnih" (velesrbskih) "mitingov resnice"...Masaker, genocid v Srebrenici in na teh temeljih ustanovili "Republiko Srpsko"... Takšnih "Republik Srpskih" bi lejko bilo po Balkanu puno, tuj na Horvatskon, tuj v Sloveniji! V Republiki Srpski so "uspeli", saj so meli večino in zasedli Bošnjaški teritorij... Bošnjaki so bili neodvisni narod, kere so si skozi stoletja prilaščali Turki in Avari (Srbi)...In gnes si Srbi prilaščajo tuj Slovenijo kak del svojega "etničnoga" teritorija...Ti toga itak ne vidiš, saj maš posledice od šmarnice oz metanola

In reply to by Tunč (nepreverjen)

Tunč (nepreverjen)

tij pa svoj nos ustašom v rit porini , pa še jezik ka de se ti ka boš leži bedrije kvasu. malo si prečitaj zgodovinske zapiske o Štrigovi in Repovi šumi in pokolu Slovencev. Sramota !!! Sicer pa tebi kot razgledanemu en link podarjam, lahko pa tudi sam poguglaš, če tvoj domet tak deleč seže.....
https://vfokusu.com/post/357733/slovenski-politicni-veljaki-v-strigovi-…

In reply to by Anti Komunist/… (nepreverjen)

Hrib (nepreverjen)

Nevem zakaj delate REKLAMO hrvaškemu turizmu, oni nas pa imajo za norca!!!!!!

sandi1 (nepreverjen)

pa ka takšne norosti pišete, ali sploh znate koliko je streljaj vstran .... na primer kalašnikov ima domet 2 km to je streljaj .... JOJ VI TE VIDLI iz HRVAŠKE na SLOVAŠKO, JA KDO PA VIDI 50 .. 100 kilometrov in še več, niti z daljnogledom NE.

hadik (nepreverjen)

Deca zlata, pa Vogri se tak počasi širijo do stare meje na Hrvašho !! Lendava je že na pol njihova.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice