Danes so si mnogi nadeli pisane kratke nogavice, ki simbolično ponazarjajo raznolikost ljudi.

Obeležujemo namreč svetovni dan Downovega sindroma in številni dogodki, s katerimi pozivamo k sprejemanju in vključevanju ljudi s sindromom v družbo, se bodo odvili tudi v Sloveniji.

Med drugim se bodo z namenom ozaveščanja javnosti odvile številne prireditve. Potekal bo posvet o pravnem in družbenem položaju odraslih z motnjo v duševnem razvoju, predstavili pa bodo tudi knjižico z naslovom Downov sindrom – kaj to pomeni, ki jo bodo razposlali slovenskim vrtcem in šolam.

Kot piše STA, pa si bo tudi predsednik republike Borut Pahor danes popoldne ogledal trening inkluzivnega juda. 
Judo zveza Slovenija namreč z inkluzivnimi dejavnostmi uresničuje etična načela juda ter spodbujajo spoštovanje in enakovredno vključevanje vseh. Ne glede na svoje psihofizične sposobnosti se judoisti iz ranljivih skupin v vadbo vključujejo v običajnem športnem okolju.

Simboličen datum

Kot datum obeleževanja svetovnega dne Downovega sindroma je 21. marec bil izbran zaradi simbolike dodatnega kromosoma na 21. paru kromosomov v vsaki človeški celici, ki je značilna za sindrom.

V društvu Downov sindrom Slovenija opozarjajo, da ljudje z Downovim sindromom lahko veliko prispevajo skupnosti, a so pri tem pogosto omejeni.

Nevladne organizacije pa tudi sicer opozarjajo, da moramo ljudem z Downovim sindromom nuditi priložnost prispevanja življenju v skupnosti.

Sicer pa smo tudi na Sobotainfo danes obuli različne pisane novice v znak podpore ljudem z Downovim sindromom.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

Samo ena beseda;
OVCE!
Namesto nogavic zamenjajte pamet v znak podpore.

Mura je večna (nepreverjen)

Mi bi temu rekli šlampaeija
A si predstavljate, da ima futbaler vsak drugi zuken
bi izgledal ko opica

administrator (nepreverjen)

če ne bi izgledal ko opica pa bi izgledal ko gasilec

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

Starejše novice