Pred dnevi je bila objavljena kolumna Vesne Vuk Godina o spolnih zlorabah, ki je osvetlila zanimiv sociološki pogled na holivudsko družbo. 

Hollywood je kraj, kjer se dnevno odvijajo boj za prevlado, vloge in uspeh. V omenjeni kolumni je bilo izpostavljeno vprašanje konsenzualnosti spornih spolnih dejanj, ki naj bi jih zagrešil znani ameriški producent Harvey Weinstein. Iz interpretacije Vesne Vuk Godina je bilo moč razbrati precejšnje nepoznavanje osnovnih mehanizmov (spolne) zlorabe. Ker družinski terapevti dnevno delamo z žrtvami spolnih zlorab – naj bodo to brutalna posilstva ali skoraj neopazni dotiki –, imamo za razliko od akademskih avtorjev drugih znanstvenih smeri več neposrednih izkušenj in žrtve takšnih zlorab tudi razumemo.

Spolna zloraba je vsaka neželena spolna aktivnost, pri kateri storilec uporablja silo. Fizično ali psihično. Če izhajamo iz dejstva, da je po laični oceni Vesne Vuk Godina Harvey Weinstein pokvarjenec, ki si brez debate zasluži obsodbo, potem v nadaljevanju težje razumemo njeno nepotrebno razpravo o soudeležbi oziroma celo o sokrivdi žrtev. Spolni odnos se namreč zgodi, kadar si dve osebi želita spolnosti in se zanjo odločita brez prisile, v nasprotnem primeru, logično, govorimo o spolnem nasilju.

Žrtev spolne zlorabe z vsakim novim poskusom ponavljanja starega vzorca naivno, utopično upa, da se bo tokrat situacija spremenila in da naslednjič ne bo več zlorabljena. Tega mehanizma se dobesedno ne zaveda. Kar pa ne pomeni, da ni odgovorna – ampak izključno zase, nikakor pa ne za dejanja storilca.

Besede in prepričanja imajo težo. Sploh prepričanja, ki so napačna in ki lahko prizadenejo. Ste vedeli, da je pri brutalnih zlorabah pogost primer, ko nekdo jasno izrazi svoj "ne" in ne želi odnosa, ker pa se posiljevalec ne ustavi, se vseeno zgodi organska sprememba v telesu in žrtev doživi orgazem, pri tem pa se gnusi sama sebi? Pri takih primerih je še huje, ker je krivda žrtve intenzivna in posiljevalca sploh ne zmorejo prijaviti.

Celoten članek pa si preberite na tej povezavi: https://www.druzinska-terapija.com/posili-me-spolna-zloraba-ni-igra-dve…

Tekst: Katja Knez Steinbuch

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
2323 (nepreverjen)

Bedne novice je nej teško napisate. Če ne plačaš položnice ti vzemejo hišo, če posijliš dejte ideš samo za 4 leta v zapor in ti država nudi stanovanje (z 5 obroki na den), če pa koga posijliš pa maš pejneze pa lejko pobegneš na rehabilitacijo v evropo.
Novinarji Trumpa obtožujete nešteto stvari vse možne stvari si izmislite, človek pa dejansko dobro dela za svojo državo in se je v ZDA nezaposlenost znižala na najnižjo stopnjo v zadnih 17 letih.
Medtem ko brišete komentarje, če napišemo resnico o pedofili in njegovi familiji. O Trumpi pa lejko pluvamo vsepoprek. Zanimiva logika novinar.

čarni vrag (nepreverjen)

Ste vedeli, da je pri brutalnih zlorabah pogost primer, ko nekdo jasno izrazi svoj "ne" in ne želi odnosa, ker pa se posiljevalec ne ustavi, se vseeno zgodi organska sprememba v telesu in žrtev doživi orgazem, pri tem pa se gnusi sama sebi?

Dvomim, da bi brutalno posiljena ženska doživela orgazem.

Starejše novice