Spletna družbena omrežja osvaja nov viralni izziv z ekološko noto Napolni plastenko (v izvirniku: Fill the bottle). Bi bila tovrstna akcija potrebna tudi v Pomurju?

Vsako leto naj bi na celem svetu proizvedli okoli 5.600 milijard cigaret, po nekaterih ocenah pa je kasneje od njih med odpadke pravilno odložena le tretjina.

Na to problematiko opozarja nov spletni izziv, ki ga je v začetku tega meseca sprožila 18-letna Francozinja Amel Talha. Zamisel si je pravzaprav izposodila pri sonarodnjaku, ki je na Twitterju objavil fotografijo litrske plastenke, polne cigaretnih ogorkov. Zraven je pripisal, da jo je napolnil v 20 minutah, ko je pobral vse cigaretne ogorke v radiju manj kot 50 metrov.

Izziv se je sprva širil predvsem po Franciji, zdaj pa je zajel že ves svet. Spletna družbena omrežja so tako preplavile fotografije plastenk, polnih ogorkov, ki so jih ljudje nabrali na destinacijah po vsem svetu in jih potem pravilno odložili med odpadke. Boste označko #fillthebottle morda uporabili tudi vi?

V lanskoletni akciji Očistimo Slovenijo so prostovoljci po vsej državi pobrali približno 77 ton odpadkov. Prvo mesto na seznamu najpogosteje najdenih odpadkov je pripadlo prav cigaretnim ogorkom, sledile so jim plastične vrečke.

Veliko kadilcev je prepričanih, da so cigaretni ogorki razgradljiv odpadek in v skladu s tem tudi ravnajo. To pa žal drži le deloma. Ogorki namreč ne spadajo med biološke odpadke, tudi kompostirati jih ne smemo, saj vsebujejo strupe, poleg tega pa so cigaretni filtri v veliki večini narejeni iz majhnih plastičnih delcev. Da se vlakna cigaretnih filtrov razgradijo, tako lahko traja tudi več desetletij. Cigaretne ogorke je zato treba odlagati v posode za mešane komunalne odpadke.

Starejše novice