Dijakinje iz Danske so za svoj preprost eksperiment pred kratkim požele velik uspeh v mednarodni javnosti. Z eksperimentom so uspele dokazati, da dolgotrajna izpostavljenost sevanju wi-fija ali mobilnega telefona močno vpliva na razvoj in zdravje vseh živih bitij.

Šokantni rezultati

V 12 pladnjev so posadile semena kreše. 6 pladnjev so posadile v dve sobi z enako količino sončne svetlobe in vode, a pladnji so bili v eni sobi postavljeni zraven wi-fi ruterja. Po 12 dneh se je izkazalo, da je kreša v neizpostavljeni sobi lepo zrastla, tista v sobi s sevanjem pa sploh ni zrastla – nekaj poganjkov je bilo tudi mutiranih ali mrtvih

Wi-fi izklopiti, telefon pa daleč proč od nočne omarice

“Res je strašljivo, da je poizkus pokazal takšen efekt, bile smo šokirane,” je o izsledkih izpostavljenosti komentirala mlada Lea Nielsen, ena izmed sodelujočih dijakinj.

“Nobena od nas več ne spi z mobilnim telefonom ob postelji. Telefon postavimo daleč stran ali pa kar v drugo sobo. Prav tako vedno ugasnemo računalnik,” še dodaja.

Preizkus bodo ponovili v Bruslju

En izmed navdušencev nad eksperimentom je tudi Olle Johansson, sloviti profesor iz Karolinska Inštituta v Stockholmu. Eksperiment se je odločil ponoviti v bruseljski univerzi s svojo belgijsko raziskovalno kolegico, profesorico Marie-Claire Cammaert.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice