Facebook še letos načrtuje novo podstran, namenjeno novicam. Slednje bodo namesto umetne inteligence urejali ljudje. Bodo s tem tudi verodostojnejše?

Vsebine družbenega omrežja Facebook, prikazane na načrtovani novi, ločeni podstrani za medijske vsebine, bodo urejali novinarji in ne umetna inteligenca. Doslej je prikazovanje novic uporabnikom bilo zaupano presoji računalniških algoritmov, ki so se med drugim ravnali po dejavnosti uporabnikov, a je to široko odprlo vrata senzacionalizmu in lažnim informacijam.

Po pojasnilih vodstva sektorja za novice bo relevantne, odmevne in pomembne novice v prihodnje zbirala ekipa novinarjev. Bodo pa ti pri svojem delu prav tako upoštevali tudi odzive uporabnikov, na primer všečkanje ali deljenje posameznih vsebin.

Bodo uspeli zajeziti lažne novice?

Z načrtovano storitvijo News Tab podjetje, ki je bilo v zadnjem času deležno precejšnjih kritik zaradi kršitev zasebnosti in deljenja lažnih novic, menda želi dati prednost kakovostnim in zaupanja vrednim novicam.

Z nedavnimi spremembami so pri Facebooku že skušali okrepiti izpostavljenost objav prijateljev in sorodnikov uporabnikov, a je to neugodno vplivalo na promet medijev. Pravo ravnovesje zdaj torej skušajo doseči s posebno podstranjo, namenjeno novicam, ki naj bi postala aktivna še pred iztekom leta.

Tri milijone za medijsko sodelovanje

Medijem so za sodelovanje in njihove vsebine sicer pripravljeni tudi plačati, še piše STA. V zameno za povzetke njihovih novic in prikazovanje na svojih straneh, naj bi velikan medijskim podjetjem letno plačal do tri milijone dolarjev. Pogovori potekajo z medijskimi hišami Washington Post, Bloomberg in Wall Street Journal.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
qwq (nepreverjen)

San se skidal s Facebook-a kakše leto nazaj. Niti pod razno ne pogrešan te greznice pozerstva pa kvazi prijatelstva.

Starejše novice