Zagreb je v zadnjih letih postal ena najbolj vročih decembrskih destinacij v Evropi. Poleg prekrasnega ambienta pa lahko obiskovalci uživajo tudi v pestri ponudbi hrane in pijač.

Poleg običajnih jedi za ta letni čas, kot so kuhane klobase, suhomesni izdelki in razni burgerji, lahko na decembrskem sejmu v hrvaški prestolnici uživate tudi v manj vsakdanjih jedeh. Tako si lahko privoščite juho v kruhovi skodelici, golaž, slavonske dobrote, vključno s klobasicami in ocvirki, morske dobrote, pa tudi tradicionalno novoletno jed - sarmo.

Hit zime: Ulična sarma

Številni hrvaški mediji so eno izmed nevsakdanjih jedi na adventnem sejmu že označili za hit letošnje zime. Hiša T&T ima v svoji ponudbi Street sarme oziroma ulične sarme. Gre za sarmice v žepku iz mehkega kruha, ki so izjemno priročne za jesti na ulici, brez da bi se umazali. K sarmi ponudijo tudi dve omaki, prvo na osnovi vode, v kateri se je kuhala sarma in gorčice ter drugo, ki temelji na smetani, česnu in drobnjaku.

Sarmice čakajo tudi do pol ure

Zagrebčani in obiskovalci od drugod so nevsakdanjo jed izjemno dobro sprejeli, o čemer pričajo tudi dolge vrste pred hiško, v kateri jih pripravljajo.

"Reakcije so odlične, ljudi izjemno veseli naša vizija sarme in brez težav počakajo v vrsti tudi do pol ure. Jed je zanimiva tudi turistom, saj jim pojasnimo, da gre za tradicionalno zimsko jed, le da smo jo mi pripravili v ulični obliki.", pove idejni avtor nove jedi.
 

Na idejo je prišel, ko je na sejmu pojedel hot-dog s slabo hrenovko, zatem pa odšel k staršem na kosilo. Postregli so mu s sarmo in hitro je prišel na idejo, da bi lahko iz hot-doga odstranil hrenovko in jo nadomestil s sarmo.

Germknedli z bleščicami

Obiskovalce Adventa letos navdušuje tudi jed, ki je sicer poznana z avstrijskih smučišč. Zagrebški slaščičar je germknedle oziroma kvašene cmoke namesto z marmelado napolnil z mandlji, jih prelil z vanilijevo kremo ter posipal z bleščicami. Jed je postala hit na družbenih omrežjih že prvi dan.

A post shared by TA_Bernays03 (@ta_bernays03) on

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Lucifer (nepreverjen)

Posnemano pa prenešeneo iz avstrijskih smučišč te pa zlaže ka je tradicionalno. Tipično ustaško. Lažovi pa lopovi. Isto so napravile z posnemanjon kranjske klobase. Prlej mo šau v Kambodžo kak pa odneso cent k ten papinsken ciganon...

Starejše novice