Kljub temu, da je veliko ljudi pobegnilo iz Wuhana, kitajskega mesta v epicentru epidemije novega koronavirusa, pa je moralo veliko posameznikov zaradi nenadnosti odhoda za sabo zapustiti svoje hišne ljubljenčke, ki so sedaj prepuščeni sami sebi.

23. januarja 2020 je osrednja vlada Ljudske republike Kitajske prepovedala ves letalski, železniški in drug promet v Wuhan iz njega. S karanteno želijo omiliti izbruh hudega akutnega respiratornega sindroma koronavirus. Gre za prvi znani primer v sodobni zgodovini, kjer je večje mesto, Wuhan ima namreč okoli 11 milijonov prebivalcev, skoraj v celoti odrezano od sveta.

Omejitve zdaj veljajo že v 16 kitajskih mestih, med drugim v Huanggangu in mestu Ezhou, kar pomeni, da je v neke vrste karanteni že več kot 60 milijonov ljudi. Tudi v mestu Shantou, ki leži okoli tisoč kilometrov od Wuhana, so prepovedali vse avtobuse, taksije in trajekte. Omenjenih mest ne sme zapustiti prav nihče in vanje ne sme prav nihče vstopiti. Izjema so le reševalna vozila in vladni predstavniki.

Več deset tisoč živali ostalo čisto samih

Zaradi smrtonosnega novega koronavirusa se tisoče lastnikov hišnih ljubljenčkov po zaprtju Wuhana ne more vrniti v domov. Tako je po podatkih Guardiana okoli 30.000 živali ostalo samih, brez hrane in vode, medtem ko nekatere organizacije poročajo, da je številka bližje 50.000.

Na srečo obstaja okoli 10 skupin za reševanje živali, ki delajo prav vse, da bi pomagale že skoraj zapuščenim živalim, ki so ostala brez svojih lastnikov. Eden izmed teh prostovoljcev je tudi Lao Mao, vodja reševalnega centra za živali Wuhancat. Mao je za NBC News povedal, da je okoli 100 prostovoljcev iz omenjenega reševalnega centra, do danes pomagalo že več kot 2500 takšnim živalim od začetka karantene.

Nekateri lastniki hišnih ljubljenčkov so prostovoljcem izročili gesla svojih digitalnih ključavnic, s katerimi so lahko vstopili v njihov dom, drugi prostovoljce prosijo, da uporabijo rezervne ključe, spet drugi pa jim naročijo, da v stanovanje ali hišo kar vdrejo.

»Pred nekaj dnevi sem obiskal stanovanje, kjer je lastnik pustil tridnevno zalogo hrane in vode za mačko. Ko sem šel v stanovanje in odprl vrata, je bila mačka tako sestradana in dehidrirana, da je bila že na robu smrti. Ampak na srečo sem mačko rešil,« je eno izmed svojih izkušenj opisal Mao.

Du Fan, vodja združenja za zaščito živali Wuhan, je dejal, da so od začetka karantene prejeli že približno 3500 prošenj za pomoč. Trenutno so se odzvali na okoli 1.300 klicev.

»Delamo vsak dan od 8.30 do 19.30, ko se vrnemo domov, kličemo ljudi, ki potrebujejo našo pomoč naslednji dan. Spat gremo po polnoči,« pravi Du Fan. Kljub temu da največkrat pomagajo mačkam in psom, pa so med drugim pomagali tudi plazilcem, zajcem, ptičem in mini prašičem. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zoro05

Ljudje - hujši od živali

Starejše novice