Za današnji dan mnogi verjamejo, da prinaša nesrečo in da moramo biti zaradi tega še posebej pazljivi.

Če petek, ki pade na 13. datum v mesecu, res prinaša nesrečo sicer v uredništvu ne vemo, razkrijemo pa vam lahko nekaj zanimivih dejstev o tem dnevu.

Strah pred petkom trinajstim se imenuje paraskavedekatriafobija ali paraskevidekatriafobija. Je posebna oblika triskaedekafobije oziroma straha pred številom trinajst.

Strah pred petkom 13. že od nekdaj

Število 12 izraža popolnost, saj ima leto 12 mesecev, na gori Olimp je bivalo 12 bogov, Jezus pa je imel 12 apostolov, medtem ko število 13 predstavlja nepravilnost. Tudi ob petkih se je v zgodovini človeštva menda dogajalo kup slabih stvari. Zato je kombinacija petka in števila 13 še posebej nevarna, so prepričani nekateri.

Že Eva in Adam naj bi bila iz raja izgnana prav v petek in tudi Jezus je bil križan v petek, po večerji na kateri je bilo 13 ljudi (Jezus in 12 apostolov), 13. apostol, Juda Iškarijot, je Jezusa izdal, v starem Rimu pa so ob petkih izvrševali smrtne kazni. Tudi Britanci so ob petkih usmrtili in obešali kaznjence. Do giljotine, ki je padla 13 ‘čevljev’ nizko, je menda vodilo 13 stopnic, na vrvi za obešanje pa je bilo 13 vozljev.

Francoski kralj Filip IV pa se je leta 1307, ravno na petek trinajsti, odločil aretirati vse viteze templjarje. Tudi Costa Concordia, masivna potniška ladja s 4.000 potniki, je trčila ob morsko dno in se pričela potapljati v petek, 13. januarja 2012. 

Tudi v ameriške terminologije se je uveljavil tudi izraz ‘črni petek’, ki označuje predvsem negativne spremembe na finančnem trgu.

Petek trinajsti do trikrat na leto

Zanimivo je, da je v gregorjanskem koledarju 13. dan v mesecu najbolj pogost prav petek. V enem letu pride do najmanj enega in največ treh petkov trinajstih. In veste kako? Če je prvi dan v mesecu nedelja, je potem v tem mesecu tudi petek trinajsti. Letos bo petek trinajsti ponovno v decembru.

Temu se danes za vsak slučaj ognite

Če se petka trinajstega sicer ne bojite, a bi se vseeno radi ognili zakletemu življenju bodite pazljivi, da ne razbijete ogledala, ki menda prinaša sedem let nesreče, prav tako vam črna mačka ne sme prekrižati poti. Prav tako danes ne smete ubiti pajka.

Če imate simpatijo, zmenek raje prestavite na drug dan. Pozorni bodite tudi pri kuhi - nesrečo namreč prinaša razsipana sol. Če sem vam zgodi, ščepec te vržite čez levo ramo. Prav tako danes ne odpirajte dežnika v zaprtih prostorih, saj boste s tem uročili vse v tisti stavbi.

Sicer pa vam za danes zvečer svetujemo, da ste doma, kjer je manj možnosti, da se vam zgodi kaj slabega. Poglejte si vse dele znamenite grozljivke Petek trinajsti (Friday the 13th). Ampak pozor! Ne sprostite se preveč, kajti nenaden šok, ki ga lahko doživite med gledanjem grozljivke, vam lahko povzroči sive lase. Bodite torej še posebej pazljivi, da se jutri ne prebudite s sivimi lasmi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice