Na Kitajskem je za nenavadno obliko pljučnice umrl prvi človek. Kot so sporočile lokalne zdravstvene oblasti, je umrl 61-letni bolnik v mestu Wuhan v osrednji Kitajski, kjer so konec decembra potrdili prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja.

Izbruh skrivnostne oblike pljučnice, ki bi ga po poročanju medijev lahko povzročila nova vrsta koronavirusa, zbuja vedno več skrbi, saj se na stotine milijonov Kitajcev pripravlja na potovanja med kitajskim novim letom, ki bo konec tega meseca, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ta virus so doslej potrdili pri 41 ljudeh. Sedem jih je še vedno v kritičnem stanju, pravijo v zdravstvenih službah mesta Wuhan. V tem mestu, ki ima več kot 11 milijonov prebivalcev, so prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja potrdili 31. decembra. Večina okuženih je delavcev ali obiskovalcev ene od tamkajšnjih tržnic, na kateri prodajajo ribe in divjačino, poroča STA.

Zaenkrat še ni znano, ali se bolezen prenaša med ljudmi. Med simptomi so vročina, oteženo dihanje in poškodbe pljuč.

Za izbruh skrivnostne pljučnice naj bi bila po izsledkih preliminarnih raziskav kitajskih znanstvenikov kriva nova vrsta koronavirusa. Ta virus izhaja iz iste skupine kot respiratorni virus sars, ki je pred več kot desetletjem zahteval več sto smrtnih žrtev.

Izbruh skrivnostne pljučnice je sprožil alarm v Tajvanu, Hongkongu, v Južni Koreji, na Tajskem in Filipinih, kjer so pristojne oblasti napovedale, da bodo vzpostavili območja karantene, kjer bodo pregledovali potnike s Kitajske.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kardoš (nepreverjen)

Ni zaman ,da se je pojavila nova bolezen in to na Kitajskem ,kje požerejo vso nesnago od podgani do crkotine

Amur (nepreverjen)

In kjer proizvedejo večino izdelkov za svetovni trg.

In reply to by kardoš (nepreverjen)

Pri nas tudi (nepreverjen)

Zdravstveni dom prepreči vsako inf. kakšna bolezen bi naj bila, kaj je napadlo človeka, se pravi kakšna pljučnica, če ni vročine, ko ta traja že 1 teden in se vročina pojavi šele tedaj. V ZD pa ne smeš priti ne pred vročino in ne med tem, ko te kuha. Prideš, ko ti malo boljše, in kaj dela zdravstveno osebje s tabo' Meri vročino, ostalo je zanemarljivo. Kot je krvavi pljunek z gnojno sluzjo. N eobrača pozornosti na zanašanje v desno, klecanje in vrtenje. S tem pridite drugič...če se ne izboljša, če bodo še ostale posledice. In tudiso, samo ne moremo dokazati, da zaradi nepojasnjene gripe ali je pljučnica ali karkoli.

Starejše novice