Na Kitajskem so potrdili tretjo žrtev nenavadne pljučnice, ki so jo sedaj zabeležili tudi v Južni Koreji.

Iz 11-milijonskega Wuhana so potrdili, da je nenavadna bolezen, ki jo povzroča nova vrsta koronavirusa, vzele že tretje življenje. Minuli konec tedna so potrdili že 136 novih primerov, skupno se je tako število obolelih povečalo na 201, ob tem so pa zabeležili pojav bolezni tudi v Južni Koreji.

Oblasti na Kitajskem so zaskrbljene, ker je pred vrati praznovanje kitajskega novega leta in bo skozi Wuhan, ki je pomembno prometno vozlišče, potovalo na milijone Kitajcev, poroča STA.

Strah pred izbruhom smrtonosne epidemije

Nova vrsta koronavirusa izhaja iz iste skupine kot respiratorni virus sars, ki je bil vzrok za smrt skoraj 650 ljudi v letih 2002 in 2003, zato je preplah na Kitajskem toliko večji. Južna Koreja je po Tajski in Japonski že tretja država, v kateri so zabeležili bolezen. Vsi bolniki pa so pred tem obiskali Wuhan. Pljučnica se širi tudi na Kitajskem, saj o dveh primerih poročajo iz pekinškega okrožja Daxing , o zbolelem 66-letniku iz Shenzhena in o petih ljudeh, ki so v izolaciji v provinci Zhejiang. 

Skrivnostna pljučnica je bila prvič zabeležena v Wuhanu na zadnji dan lanskega leta, ko bi naj bolezen izbruhnila na eni izmed tamkajšnjih tržnic z divjačino in ribami. Po navedbah zdravstvenih oblasti sicer nekateri bolniki naj ne bi bili nikoli tam. Za zdaj ni bil potrjen še noben primer prenosa virusa s človeka na človeka, vendar so oblasti opozorile, da te možnosti ni mogoče izključiti, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice