Avstrijska vlada je sprejela spremembo zakona o delovnem času in s tem število dovoljenih delovnih ur na dan zvišala kar na 12.

Že napovedi o spremembi najvišjega števila dovoljenih delovnih ur na 12 ur je v Avstriji sprožilo velike proteste, katerih se je po poročanju avstrijskih medijev na začetku meseca udeležilo skoraj 100 tisoč ljudi.

Delovni teden v Avstriji lahko po novi ureditvi vsebuje kar 60 ur. Predlogu o »neživljenjskem« delovniku v sodobnem svetu je ostro nasprotovala avstrijska zveza sindikatov, ki je zahtevala tudi referendum, a so njihovi protesti naleteli na gluha ušesa.

Delavci v strahu

Skrbi zvišanje delovnih ur povzroča tudi številnim slovenskim delavcem pri severnih sosedih. Delodajalci lahko delovni čas iz sedanjih 8 podaljšajo na kar 12 ur na dan, pred tem pa je bila zgornja meja deset ur na dan oziroma 50 ur na teden.

Delavec bo sicer brez posebnega razloga lahko zavrnil delovnik, daljši od deset ur na dan, a delavce to nikakor ne zadovoljuje.  Že 10-urni delavnik za marsikoga predstavlja preveliko breme, obenem pa se večina delavcev verjetno ne bi upala zoperstaviti ukazom delodajalca

Se bodo slovenski delavci vračali?

Napovedano povišanje delovnih ur skrbi tudi številne slovenske delavce, ki si kruh služijo v Avstriji. Številni že tako ali tako ob 8-urnem delovniku mnogo časa porabijo za vožnjo na delo, ob morebitnem 12-urnem delavniku pa bi številni bržkone sprejeli tudi nižjo plačo in se vrnili v Slovenijo.

S spleta

Komentarji (50)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SB (nepreverjen)

ob morebitnem 12-urnem delavniku pa bi številni sprejeli tudi dvakrat nižjo plačo in se vrnili v Slovenijo.

Daj sobotainfo...smešni ste

Nono (nepreverjen)

Ne piše dvakrat nižjo plačo!

In reply to by SB (nepreverjen)

grinch (nepreverjen)

Zdaj več ne, na začetku pa je pisalo.

In reply to by Nono (nepreverjen)

grinch (nepreverjen)

Dvakrat nižjo plačo? Prej višjo zaradi večjega števila ur. Glede te vožnje na delo pa ste že malo smešno. Veliko prekmurcev se vozi dnevno na delo v Ljubljano, tako da niso samo ti, ki delajo v avstriji ubogi, ker se imajo daleč voziti

gorički degustator (nepreverjen)

Hahaha res precej smešno. Veliko prekmurcev se vozi dnevno na delo v Ljubljano v državne službe počivat, pa skasirajo toliko potnih stroškov, da se ti ne sanja. Mogoče si tudi ti med njimi.

In reply to by grinch (nepreverjen)

grinch (nepreverjen)

Ne nisem med njimi, je pa skrajno grdo in nesramno od tebe, da pišeš stvari, ki jih ne poznaš. Misliš, da tisti, ki se vozijo v Ukc un delajo kot zdravstveni tehniki, tam lenarijo? Izračunaj si koliko km naredijo letno, če dnevno naredijo cca 400 km, kaj to pomeni za avto in za šoferja

In reply to by gorički degustator (nepreverjen)

pasinnni (nepreverjen)

Ena mož in žena se pa vozita iz lj v ms bolnico delat,skasirata lepe potne stroške no v lj sta samo prijavljena drugače pa živita kilometer stran od bolnice? je to tak v redu?

In reply to by grinch (nepreverjen)

grinch (nepreverjen)

Ne to ni v redu, ne vem kaj ima to veze s tem kar sem jaz napisal. Jaz sem pisal za tiste, ki se dejansko vozijo in ne izigravajo sistema.

In reply to by pasinnni (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Če je to res si to komu prijavil ali tak to na pamet?

In reply to by pasinnni (nepreverjen)

df (nepreverjen)

A si ti vedno tak fuknjeni
ali samo v ponedeljek
torek, sredo, četrtek
petek , soboto in nedeljo

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Je treba delat
ne pa mamila jemat

Da dragi moji je treba delat in to 12 ur na dan da boste imeli za preživetje
boste videi še bo prišel čas, ko boste delali pri kmetih samo za hrano samo da preživite

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ja, saj to je cilj kapitalizma, za katerega so bili Slovenci tako zelo navdušeni leta 1990 !!! KAR STE ŽELELI - TO IMATE !!!

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Kaj je pijanček, imaš spet možgansko drisko?

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Zgvv (nepreverjen)

Ti nad mano si butelj.
V sloveniji nega kapitalizma! Kapitalizem je avstrija in njej podobne drzave.

u-pokojni (nepreverjen)

Ka je pa te pri nas če nej kapitalizem, samo po slovensko ge tajkuni in sodstvo pa politika delajo skup za svoje koristi, saj za to smo se odločili ka zdaj jamrate čim vekši lopov si več si vreden?

In reply to by Zgvv (nepreverjen)

rafael (nepreverjen)

Slovenci odhajajo v Avstrijo delat ker vsi mislijo da je tam med sedaj do dobili med.

mun (nepreverjen)

Slovenijo vodijo stari partijci,torej so kučan in njemu podobni KAPITALISTI.Prav gotovo si tega 90 leta nismo želeli,in zato smo tam kjer smo, nas cilj še čaka!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ti naštejem nekaj tistih, ki so vas gor napumpali, da boste v novem sistemu lepše živeli, da boste druga Švica: Jože Pučnik, Janez Janša, Lojze Peterle, Igor Bavčar, Jože Jerovšek, .................... Tu ni bilo zraven nobenega Kučana, sami vneti desničarji !!!!!!!!!!!!!! Poglej kje so oni danes, kje pa slovenski delavci !!!!!

In reply to by mun (nepreverjen)

busybee (nepreverjen)

Ja takši kak ti so nas gor pumpali nišče drugi

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ti " pomladniki " - svojega časa pa najbolj zagreti komunisti, ki so se vsi grebli za vodilno funkcijo, a v Jugi taki pokvarjenci niso mogli priti na oblast - v novi Sloveniji so z vašo podporo zlahka prišli ! - so ti zrihtali to, da si moral s trebuhom za kruhom v tujino ! Vse so prodali, zapravili ali vrnili - podarili svojim. Delavce pa na cesto !!! Leta 1987 je bilo v Sloveniji manj kot 20.000 brezposelnih !!! Koliko jih je danes ??? Pri enakem številu prebivalcev !!! Vse to so vam desni zrihtali, vi pa še vedno blejate z njimi. Zdaj te bo pa še tujec po glavi kresno, da boš delal 12 ur dnevno. Ti kar privoščim. Uživaj in, ko boš najbolj švical, si prepevaj: Janša, Peterle, Bavčar vi ste naši junaki !!!

In reply to by busybee (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

sem pozabil napisati

Gnes si ga bom opet merio
trebam jednog školnika ,ili medicinsko sestro oli gasica ,,da mi ga pridrži

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Cornelius (nepreverjen)

Ce bi to bile sluzbe bi tao delali avstrijci! Tao je samo izkoriscevalski kapitalizem. Avstrijci ne dajo malice, nej potnih, pa se voro duze mores bite zaradi pavze. Te se pa tej ka odijo ta za novodobne suznje lazejo kakse place majo, ce bi takse meli ne bi bil problem 1000 evrov davka placate.

Eagle (nepreverjen)

Za marsikoga prek meje se ne bo nič spremenilo, ker že zdaj delamo toliko!

Norčeki (nepreverjen)

Od kda pa je v avstriji sanjska sluzba? V avstriji je samo placa dobra. Marsikeri bi po 1 nejsce nazaj domov sau. Sanjse slujzbe so v sloveniji ge se prodajalke naslanjajo iz pulta na pult pa v javnon sektore to je lukzus od slujzbe. Vcasi menjan mojo slujzbo v lederfabriki za prodajalko v maksimuse. Zaj vcase jebes tij tisteh 400e vec ne mesec kere mi itak davek poberej pa prevoz nejplacane pa malica taka lepo prosen.

SONYKA (nepreverjen)

Mas prav.V Avstriji so velke place,je pa treba za njih tudi dosti delati. San probala. Zdaj pa delam v javnom sektori. Pa nej v kaksi pisarni,ampak fizicno pa umsko naporno. Placa je mala,ali si pa vsak vikend fraj pa blizu je,se ni treba vozit 50 ali vec km v eno smer kot oni v Avstrijo.

In reply to by Norčeki (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Kakšne novinarje imamo na tom portali. Pa to nemreš vervati.

Vincenc (nepreverjen)

Avstrijska vlada je sprejela zakonske spremembe, ki bodo delodajalcem dopuščale, da bodo lahko podaljšali delovni čas. Zakonska norma pri tem ostaja nespremenjena, osem ur na dan oziroma 40 ur na teden. Če se bodo odločili, da uvedejo 12-urni delovnik, se bodo delovne ure nad normo štele kot dodatne ure. Doslej je bila zgornja meja deset ur oziroma 50 ur na teden, za še daljši delovnik pa so morali delodajalci navesti posebne razloge, denimo ekonomsko upravičenost, soglasje pa je moral dati tudi svet delavcev.

Zdaj bo omejitev ta, da bo lahko delavec brez posebnega razloga zavrnil delovnik, ki bo presegal deset ur na dan in v primeru odpuščanja vložil pritožbo na socialno in delovno sodišče. ( Vir MMC)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Zaka novinar na tom portali malo drugače piše o tom? Nevednost, zaletavost, populizem?

In reply to by Vincenc (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Tile sobotainfo novinarji si ne zaslužijo niti prvega n v besedi novinar. To so falirani študenti, ki širijo nek populizem.

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

aaarrrr (nepreverjen)

Zakaj? Enostavno. Populizem.
Sobotainfo je nej resen medij.
Razen športa, je tu totalno brezveze ka koli drugo šteti. Članki kere objavlajo, so žalitev intelekta.

kanžor

12 urni in več delovnik je v Sloveniji 20 lejt in brezi,da bi vlada sprejela tako so naredili delodajalci

Packo12345 (nepreverjen)

Sobota info - dno od dna , kar tako v tri dni nekaj naflancajo , brez da bi preverili dejstva in to bi naj bili novinarji .

Rdeča zvezda (nepreverjen)

Zato se ne upajo podpisati pod svoje članke, kar je na drugih portalih samoumevno! Med novinarji na tem portalu je tudi " večni študent ".

In reply to by Packo12345 (nepreverjen)

sobotainfo-naj… (nepreverjen)

To leti predvsem na sobotainfo:

Preštite si novico na: http://www.rtvslo.si/svet/evropa/v-avstriji-bo-delovnik-lahko-trajal-tu…
Ka te razmili zakoj se ide.

Mogoče namesto ka iščete najbokšo pico po prekmurji iščite sposobneže, keri van lejko prepijšejo novico, kera de mejla smisel pa ka resno povzeme kak trbej. Delate samo škodo in ponumljate ljudi, keri vas v dobri veri prebirajo.
Sama negativnost pa natolcevanje ide krej od vas. Nej van trbej tekmovati s 24ur pa slovenskimi novicami, ker ste absolutni zmagovalec.

Hrošč (nepreverjen)

Ljudje so si sami zriktali službe v AVstriji , ali pa vi mislite , da jim je ta jebena slovenska država kaj pomagala , in za plačo ljudje tam delajo , da ne rečem rintajo in vi kar tako pišete o nekih sanjskih službah res ste IDIOTI .

Nono (nepreverjen)

Prvilno in še enkrat pravilno napisano...san sprobala...

In reply to by Hrošč (nepreverjen)

Gorila (nepreverjen)

Ne pričakujem vračanja naših v Slovenijo tudi tu nekateri delajo 12 ur na dan za dvakrat nižjo plačo.

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Da delaš vsak dan 12 ur moraš res fukjen bit!!!

In reply to by Gorila (nepreverjen)

Janku39 (nepreverjen)

In kaj boste imeli od življenja, če boste delali po 12 ur?

mamahuanita (nepreverjen)

Normalni delovni cas se vedno ostaja isti: 40/8 (po kol. pogodbi lahko tudi 38,5). Za dve uri vec se bo podaljsal le cas, ki je se dovoljen po zakonu za nadure. Torej z 10 na 12 se legalnih ur na dan. Izplacilo nadur je 1.5kratno normalne ure in ustreza tistim ki z nadurami dosegajo visoka izplacila. V nadure te nihce ne sme silit, odpoved na osnovi tega je nezakonita. Sprememba bo najbolj doletela delavce na sihtu/smeni in neenakomerni razporeditvi, ker se lahko dejanske nadure prelevijo v dodatne ure, ki pa so placane manj od nadur (1,25) in bo s tem delavec delav vec in dobil manj. Kolikor je meni znano je tudi v Sloveniji pri neenakomernem delovenm casu dovoljeno delati maks. 13 ur dnevno.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Je treba delat
ne pa mamila jemat

Da dragi moj kanon futer iz blokov ... je treba delat in to 12 ur na dan da boste imeli za preživetje
boste videi še bo prišel čas, ko boste delali pri kmetih samo za hrano samo da preživite

Packo12345 (nepreverjen)

Daj odjebi više .

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

sem tvojo mamo

čezmejni delavec (nepreverjen)

Kak debilen naslov..."Se sanjskim službam v Avstriji izteka čas?"

Še vedno dragi hejteri se bo v Avstriji splačalo delat tudi,če bo trebalo kdaj potegnit tudi 12 ur,ampak ni se treba bat,ker zato imajo tam drugo zaščito za delavce kot pri nas,kjer je že skoraj obvezen daljši delovni čas,pa še za to je potem mizerno plačilo.
Vzemite samo delo,ki ga opravljajo ženske na črno prek po vrtnarijah,kjer dobijo za uro dela 6-7€ in na mesec dobijo od 1000 do 1200 € ali še več neobdavčenega denarja.
Vemo,da so v nekaterih panongah plače manjše,ampak,če si brez poklica in šole še je vedno boljše delat prek,ker dobiš tam več kot pri nas za enako delo.
O službah,kjer pa rabijo dobre poklicne delavce pa raje ne pametujte tu,ker ne veste ravno,da se lahko super zasluži,če si kak dober varilec,zidar,tesar,mizar ali kaj podobnega.
Pa na primer zakaj ne bi delal nekaj nad ur na mesec,če lahko zaslužim toliko,ker bi za enako plačo moral garat pri nas tri mesece ali še kaj več z osem urnim delavnikom.

PederPeder (nepreverjen)

Mamo dobre place ka Das 8 euro da gledas sranje od mure

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Je treba delat
ne pa mamila jemat

Da dragi moj kanon futer iz blokov ... je treba delat in to 12 ur na dan da boste imeli za preživetje
boste videi še bo prišel čas, ko boste delali pri kmetih samo za hrano samo da preživite

davor6666 (nepreverjen)

Dont work hard, work smart...

Komentator_ (nepreverjen)

kolikokrat pa jaz delam po 10, 11 in celo 12 ur dnevno, ko so sodelavci na dopustih...in to v SLO! Pri nas 30-40 letnikih še to gre, ne predstavljam pa sebe v poziciji po tem, ko bom dopolnil tam 40 let in bi delal po 10 ur, kaj šele 12!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Jaz delam
ti delaš
on dela
Midva delava
Vidva delata
Ona dva delata
Mi delamo
Vi delate
Oni pa kradejo

rdeča zvezda (nepreverjen)

mi komunajzerji smo že vse pokradli ,, sedaj gremo krast v Afriko

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice