V prazničnem decembru bo le redkim med nami prizaneseno z beganjem po trgovinah v iskanju idealnih daril za naše najbližje. Nekateri si bodo nakupe sicer olajšali s spletom, ki ob udobju in hitrosti večkrat nudi tudi občutno nižje cene, a na slednje se več ne zanašajte.  

Evropska komisija namerava namreč še pred iztekom leta v obravnavo dati predlog obdavčitve vseh spletnih nakupov – tudi tistih izven EU v vrednosti do 22 evrov.

Za zaščito domačih trgovcev

Uvožene pošiljke, katerih vrednost ni presegala 22 evrov, so bile doslej oproščene DDV-ja; carinjenja in obdavčitve so tako bile deležne le dragocenejše pošiljke.

Z omenjenim ukrepom želijo sedaj zaščititi trgovce v EU, ki naj bi bili z brezpogojnim plačilom DDV-ja v primerjavi s tujimi ponudniki občutno prikrajšani.

Nova ureditev pa naj bi bila tudi varnejša. Obstoječe stanje je namreč dopuščalo številne zlorabe in goljufije, saj je bilo dragocenejše uvoženo blago, predvsem tehnika, večkrat podcenjeno oziroma nepravilno opisano, da bi se prodajalci izognili obdavčitvi.

Slovenci vse več nakupujemo na spletu

Število slovenskih spletnih kupcev je medtem v razmahu; med leti beležimo kar 40-odstoten porast pošiljk iz azijskih spletnih trgovin, vse več pa nakupujemo tudi v Ameriki, pišejo Finance.

Okoli petina uporabnikov večinoma nakupuje v tujih spletnih trgovinah, med najbolj priljubljenimi pa so seveda dobro poznane AliExpress, Amazon in eBay, ki naj bi predstavljale približno desetino spletnega trga.

V Sloveniji se za spletne nakupe vse pogosteje odločajo tudi starejši kupci, večkrat pa posegamo tudi po mobilnih napravah. Glavno prednost spletnega nakupovanja uporabnikom sicer predstavljajo občutno nižje cene.

Večjega upada ne pričakujejo

Na Pošti Slovenije tako menda beležijo kar 40-odstotno letno rast števila pošiljk iz Azije.

Kot je za Finance povedal Marjan Osvald, direktor področja mednarodnih odnosov na Pošti Slovenije, pa bistvenega upada rasti tudi na račun obdavčitve ne pričakujejo.

Ocenjujejo, da bi se ta lahko kvečjemu skrčila na 20-30 odstotkov, saj so cene tudi z morebitnim pribitkom še vedno precej nizke.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice