Predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju nam prinaša časovno omejitev nadomestila za bolniško, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ukinitev doplačil iz obveznega zavarovanja.

Plačana bolniška do enega leta

Kot je na novinarski konferenci pojasnila Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, predlog uvaja natančno določeno košarico pravic, ukinja pa tudi doplačila za pravice iz košarice obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Denarno nadomestilo v primeru bolniške naj bi obenem časovno omejili na eno leto, saj smo po besedah ministrice trenutno edina država v EU z neomejenim časom bolniškega staleža.

Točno določen pa naj bi bil v prihodnje tudi najnižji in najvišji znesek bolniške.

S predlaganimi spremembami si menda prizadevajo predvsem za vključitev vseh oseb v državi v obvezno zavarovanje, omejujejo pa tudi zavarovanje partnerjev.

Obvezno zdravstveno nadomestilo

Predvidena je tudi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zamenjalo ga bo obvezno zdravstveno nadomestilo, ki ga bomo plačevali po solidarnostnem principu. Odmerjeno bo na osnovi bruto dohodkov, zavezanci pa bodo razvrščeni v razrede.

V najvišjem razredu bodo plačeval po 75 evrov, tisti z minimalno plačo pa 20 evrov.

"Tako bo okoli 80 odstotkov prebivalcev plačevalo manj kot danes plačuje za dopolnilno zdravstveno zavarovanje," pojasnjuje Milojka Kolar Celarc.

V zdravstveni blagajni do leta 2022 pričakujejo dodatnih 300 milijonov evrov, še poroča STA.

Vlada predlogu naklonjena

Osnovni predlog je menda deležen podpore vlade, a bodo v prihodnjih desetih dneh natančneje proučili posamezne člene. V javno obravnavo bi lahko zakon šel 1. februarja.

Odločneje tudi nad čakalne vrste

Z enkratnim dodatnim programom za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu v letu 2017 bodo sicer skušali odpraviti tudi predolge čakalne dobe. Sredstva za izvajanje programa v višini 20 milijonov bo prispeval Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v zameno pa bo razbremenjen plačevanja pripravništev. Ta bodo namreč financirana iz državnega proračuna.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
barcelona (nepreverjen)

Dvomil sem, da bo ministrica za zdravje sploh kaj naredila. Po moje so predlagane rešitve vse na mestu. Bojim pa se, da se bo našlo mnogo takih, ki gledajo samo na lastne interese, katerim spremembe ne bodo po godu in bo zopet vse splavalo po vodi. Vsi se zavedamo, da so spremembe potrebne, zato upam, da bo pri odločevalcih končno zmagal razum.

Tujec 2

Ministrica ipak dela. Po mojem mišljenju dobro dela. Ko bo glasovanje o sprejetju tega zakona, dobro poglejte, kako bodo posamezni poslanci glasovali. Meni se ti predlogi zdijo dobri.

Gost (nepreverjen)

Tujec2,meni pa se ne zdijo dobri.
Ukinili bodo dopolnilno zdravstveno zavarovanje,uvedli pa obvezno zdravstveno nadomestilo po solidarnostnem principu.Jebeš ti tako solidarnost,kjer bo tisti z minimalnim osebnim dohodkom plačal 20€,drugi z več sto tisoč evri dohodka pa 75€,vsaj tako jaz razumem ta neumen ministričin predlog.Ta ministrica bi morala že zdavnaj odletet,ker ni dorasla funkciji,ki jo opravlja.Naj ostane tako kot je,upam tudi,da zakon pade na glasovanju.

Tujec 2

Gost, kaj pa, če ti nisi dobro razumel ? Teh 20 in 75 evrov bo namesto zdajšnjega dopolnilnega zavarovanja. Super. več zaslužiš, več plačaš. In zavarovalnice ne bodo več služile na račun zdravstva. Ostali prispevki za zdravstvo ostanejo po dohodku, procent ostane isti za vse. Več zaslužiš, več plačaš. Tako sem jaz to razumel. In mislim, da sem dobro razumel, ker če matematično pogledaš, zdravstvo od teh plačanih 20 in 75 evrov ne more funkcionirati, ker je to premali znesek. Ja, tu morajo biti še procenti od plač posameznikov, da se matematično izide. Preračunaj, boš videl.

Bobica (nepreverjen)

In kaj po preteku enega leta bolniškega? Če ne bo kdo ozdravel v tem času, bo ostal brez prejemkov?

Gost (nepreverjen)

NEJ V PENZIJO BOŠ ŠOU.

nimaveze (nepreverjen)

Ljudje, keri delajo v zasebnen sektori si itak ne vupajo biti doma eno leto, razen če resno resno ide kaj narobe kar se tiče zdravja. De pa to preci prizadelo javno upravo, keri se nikoli nejso bali ka dobijo knjižico naslednji teden, če do šli na bolniško.

Bobica (nepreverjen)

Ni me treba takoj napadati. Moj znanec je že šesto ali sedmo leto na bolniškem, dela sicer pri zasebniku, ker pa ima hernijo diska, in je po poklicu upravljavec gradbene mehanizacije, ga noben zdravnik noče izpisati, da bi delal, ker se lahko v vsakem trenutku pojavi slabost. Zdravnik mu je rekel, da ga lahko izpiše le v primeru, če mu delodajalec zagotovi spremstvo - torej varuha, ki bi ukrepal po potrebi. Tega seveda noben delodajalec ne bo naredil. Imel je že dve neuspeli operaciji, vendar ga tudi v invalidsko penzijo nočejo dati. Verjetno gre za bolj redke primere, vendar pa so tudi takšni.

-- (nepreverjen)

kako ste zabiti. a še niste pogruntali, da je bilo dodatno zavarovanje takorekoč "prostovoljno", zdaj bo pa to novo nadomestilo obvezno?? taki, ki si dopolnilnega zavarov. niso mogli privoščit, bodo zdaj MORALI plačevat to novo nadomestilo. kar pomeni, da se jih lahko tudi terja ali rubi.

zima.bella

Zaenkrat naj bi bilo tako:
osnovno zdr.zav. (po plačilni listi) ostane na enak način
dopolnilno zdr.zav. se s 1.1.2018 ukine, uvede se pa "zdravstveno nadomestilo" (malo slovnične telovadbe). Položnice za to nam bo pošiljal FURS, ja, zato se bo to dalo izterjati tudi preko izvršbe. Zneski pa bodo:
- tisti z najmanj dohodka (ki zapade dohodnini) plača 20 eur
-potem pa po dohodkovni lestvici navzgor do 75 eur.
Ja, to ne bo več čisto nič prostovoljno dodatno, ampak mus!
Samo, mislim, da bodo že pred uvedbo v 2018 šle te cifre še malo na gor, seveda.

(nepreverjen)

Če v emem letu doktor ne postavi diagnoze ti bolnica da plačo, ker se financira prek tebe na svojem neznanju.

Gost (nepreverjen)

No zdaj pa mi povejte keri je zdaj ne meo toga kao "prostovoljnoga" zdravstvenoga zavarovanja? Vsi ga mamo in mo ga meli. Ne ven ka zdaj bluzite s ten. Večina lidij de plačevala menje in pejnezi do ostali v zdravstvi za ka so tudi namenjeni, nej pa ka zdaj zasebne zdravstvene zavarovalnice delajo nenormalne dobičke iz vašoga "prostovoljnoga" zavarovanja, vi pa morete eno leto čakati pri doktori za nekši banalen poseg zato ka zavarovalnica pejneze vö tala bolnican pa zdravstvnin domovan kak se njin vidi in doktoron določa letne kvote, kelko lidij lejko pozdravijo na leto. Če de resno vse tak kak je pravla ministrica, de se tou spremenilo in ges tou pozdravlan.

Gost (nepreverjen)

Gost, se motiš!
Veliko Slovencev nima dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja!
No, zdaj pa bo prispevek obvezen.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice