Združeni narodi so objavili raziskavo, iz katere je razvidno, da ima velika večina svetovnega prebivalstva, oba spola, predsodke do žensk, poroča STA.

Raziskavo je Program Združenih narodov za razvoj opravil v 75 državah, tudi Sloveniji, ki predstavljajo 80 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Po poročanju STA so ugotovili, da ima devet od desetih Zemljanov, vključno z ženskami, določene predsodke do žensk. Med predsodke sodijo tako prepričanja, da so moški boljši politiki in voditelji kot ženske, kot da je visokošolska izobrazba zanje pomembnejša ter da bi morali moški imeti prednost na konkurenčnem trgu dela.

Odstotek tistih, ki imajo vsaj en predsodek do žensk, je bil najvišji v Pakistanu, 99,81 odstotka prebivalstva, sledijo Katar in Nigerija. V obeh državah ima 99,73 odstotka prebivalstva kakšen predsodek na račun žensk. Najmanjši delež prebivalstva s predsodki do žensk beležijo Andora, 27,01 odstotka, Švedska z 30,01 odstotka in Nizozemska, 39,75 odstotka, še poroča STA.

V Franciji, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike ima predsodek do žensk dobra polovica prebivalca

V Franciji jih je 56 odstotkov, v Veliki Britaniji 54,6 in v Združenih državah Amerike 57,31 odstotka. V Sloveniji je takšnih z vsaj enim predsodkom do žensk 59,21 odstotka, še poroča STA.

Številke kažejo na »nevidne ovire, s katerimi se ženske spopadajo ob prizadevanjih za enakost«, je Program Združenih narodov za razvoj zapisal v odzivu na poročilo. Dodali so, da morajo prizadevanja, ki so se doslej izkazala za učinkovita pri premagovanju razkoraka na področju zdravja ali izobraževanja, sedaj nasloviti še večje izzive: globoko zakoreninjene predsodke tako pri moških kot ženskah proti enakosti spolov, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot enega večjih izzivov, s katerim se bo treba spopasti, Program Združenih narodov za razvoj izpostavlja tudi nasilje nad ženskami, saj kar 28 odstotkov prebivalstva v 75 državah sveta meni, da ni nič narobe, če moški pretepa svojo soprogo, še poroča STA.

Program Združenih narodov za razvoj je tudi pozval vlade in ustanove, naj prek izobraževanja dosežejo spremembe v diskriminatornem razmišljanju in ravnanju.

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hmmmmmm (nepreverjen)

Saj ni res, pa je: Večina Zemljanov ima predsodke do žensk

Saj ni res, pa je: večina zemljanov ma predsodke o moških, ženskaj, črncaj, belcaj, azijcih, muslimanih, kristjanih, budistih, jehovih pričaj, o lepih ženskaj, moških s six-packi, o moških s slabšin izgledon, o ženskaj z malo več kilami, o lideh, šteri študejrajo oz. delajo kaj v tehničnoj smeni, o odvetnikaj oz. študentih prava, o lideh s tatujami, o lidah, šteri kadijo, šteri si včasik spigejo kakšno pivo, o nogometnih navijačaj, o športnikih, o gledaliških igralcih, o homoseksualcaj, o starejših itd... Predsodki so pač na žalost nekaj čist normalnoga v človeški naravi. Na žalost se, samo zato, ker je 8.marec, izpostavla tej predosdke na podlagi spola. Tiste druge redko obdelujemo. Oziroma, če se že ukvarjamo z njimi, pride kakšna politična skupina in se zgraža, kakšno reklamo palik dela LGBT skupina. Sicer pa, to izpostavljanje po mojen ne reši problemov. Pogosto prevelko in pretirano izpostavljanje določenih zadev škoduje. Ker povzroča prav nasproten učinek. Lidgej se prej postavijo proti kak če bi se o določeni tematiki gučalo zmerno. To pa vodi v vedno večje probleme. San san mnenja, ka de recimo ektremistični feminizem, šteri je v medijaj v zadnjon časi pojavljeni kak neka čist normalnoga in nej kak navaden ekstremizem, prej vodo v vojno med spoloma kak pa dejansko koristo človeštvi. Moje mnenje...

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem ka bi zdaj še rade. Prek 70% zdravnikov so ženske, od 910 sodnikov je 700 sodnic. Načelnica generalštaba SV ženska, direktorca policije ženska. Več moških kak žensk je samo v Rudniku Velenje.

blebleble (nepreverjen)

Ker je za neuspeh v življenju vedno najlažje kriviti druge. Sem ženska in vedno in vedno je bil kriv seksizem v šolskih ustanovah, da so bile slabe ocene. Profesor ne mara deklet, ne pa to da nisi sposoben.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Gkloob (nepreverjen)

Okrozno sodisce v celju 100% zenske vs. 0% moskih. Toliko o enakopravnosti! A zacnemo dalje gledat npr ministrstvo za pravosodje?

In reply to by blebleble (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

V tej našij šolaj pridejo najbogše skoz piflari. To se lepo vidi pri PISA testaj, kjer so naši učenci slabi pri uporabi znanja v praksi.

In reply to by blebleble (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

jaz imam rajši moške kot ženske
pa še z a8 marec me nič ne koštajo
pa bolj zaneslivi so kot ženske

administrator (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

z babami si nimaš kaj početi

df (nepreverjen)

DF či si pa obična pederčina. Prekleti grezničar.

In reply to by administrator (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

meni se babe ne dopadejo predvsem zaradi menstruacije

In reply to by df (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

mošji pa nimajo menstruacije
so bolj čisti

In reply to by administrator (nepreverjen)

Astnc (nepreverjen)

Sploh v arabskem svetu.

Slovencelj (nepreverjen)

No mi nic ne zaostajamo.... Ko se sloveenski Joza priklati iz gostilne hitro zapojejo pesti ce ni po njegovem.... Vprasaj malo policiste, ki delajo v nocnih izmenah...

In reply to by Astnc (nepreverjen)

Svolvence (nepreverjen)

Preden glefas med 4 stene, poglej javne zadeve, v arabskem svetu. Kako je v javnem zivljenju?

In reply to by Slovencelj (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Slovencelj...... in kaj si hotel povedati??? Pri nas take pretepače žena preziramo, kaznujemo,.... Dočim je to v njihovi "kulturi" povsem normalno, sprejeto!! Celo navodila "kako pretepsti ženo" imajo!!! Pa to moraš biti totalno teslo, da primerjaš tole kot da "nič ne zaostajamo" !!! Razlika med kulturama je 500 let !!!!

In reply to by Slovencelj (nepreverjen)

Slovencelj (nepreverjen)

Boli me k.... Kaj pocnejo oni v svojih drzavah.... Razumes vseeno mi je... Je pa motece, da se mi delamo kot da tega ni pri nas... Pa je tega ogromno... Se posebej v prekmurju....

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Levicarnezni (nepreverjen)

Pa dejansko si pozabil pripisati da je tega najvec med desnicarji ker so po njihovem samo oni pravi moski...

In reply to by Slovencelj (nepreverjen)

tuncika

Statistika je tretja najbolj pogosta "LAŽ". Uporabljajo pa jo ravni pisci takih in podobnih tem, da kurijo (jebejo) dobre in poštene državljane.
Kot moški "LJUBIM" žensko in ji v prav ničemer ne želim nič manjšalnega ali pa da jo podcenjujem. Najbolj srečni osebi na svetu sta : moški in ženska, v katerokoli povezavi.
Srečen in vesel Dan žena voščim vsem ženskam. Uživajte življenje, je samo eno.

čarni vrag (nepreverjen)

tuncika za tebe san sklepo, ka si ženska. Zdaj pa pišeš ka si moški. Če pa si nej na čiston ka si pa evo en dober nasvet. Pošlataj se 30 centi pod popkom. Če tan kaj najdeš si moški, če nej si ženska.

In reply to by tuncika

df (nepreverjen)

samo copate so nosile rože babam za dan žena
Jebeš takega dedca ki babi nosi rože
Vsaka baba je najbolj zadovoljna če dobi trikrat na teden

df (nepreverjen)

preklicujem prejšnjo trditev
in pišem pravilno dikcijo
Samo trotli nosijo babam rože za dan žena
Jaz sem moji prinesel bonbonjero
in sem jo seveda tudi sam pojedel
Kajti če baba poje bombonjero se še lahko zredi ko prase

In reply to by df (nepreverjen)

gasilec edvard (nepreverjen)

df -prase ti je mama

In reply to by df (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice