Na današnji dan leta 2008 je bil prvič predstavljen romsko-hrvaški in hrvaško-romski slovar. V spomin na ta dogodek 5. novembra obeležujemo svetovni dan romskega jezika. Na ta dan so tudi slovenski Romi pred leti dobili prvi večji slovensko-romski slovar.

Romski jezik v več evropskih državah, na primer v Avstriji, Nemčiji, Sloveniji, na Švedskem in Madžarskem predstavlja manjšinski jezik, medtem ko je v Makedoniji in na Kosovu priznan tudi kot uradni jezik.

Po mnenju predstavnikov romske skupnosti bi Slovenija lahko podprla uvedbo sistemskega poučevanja romskega jezika v šolah za ljudi, ki se ga želijo naučiti, ter tako prispevala k njegovemu ohranjanju, spoznavanju in proučevanju.

Razlike očitne predvsem med Dolenjsko in Prekmurjem

Gre sicer za zelo raznolik jezik, saj ga že v posameznih romskih naseljih govorijo povsod rahlo drugače. Razlike so očitne predvsem med Romi na območju Prekmurja in Romi na Dolenjskem. Pri nas je namreč opazen močan vpliv madžarščine.

Besedo 'mesec' v prekmurski romščini na primer poznajo kot 'u čhon', v dolenjsko-belokranjski različici pa kot 'misico'. Podobo je z besedo 'včeraj', ki bi jo v prekmursko romščino prevedli kot 'ijč', v dolenjsko pa kot 'rati', piše STA.

Se pa romski jezik, kot se je ohranjal v ljudskem izročilu, v zadnjih letih deloma izgublja, predvsem zaradi vpliva socializacije in modernizacije na mladino, ugotavljajo v Zvezi Romov za Dolenjsko. Romska skupnost in znanost o jeziku si medtem prizadevata za poenotenje jezika v smislu standardizacije.

Na območju Evrope sicer živi med osem in deset milijonov Romov, v Sloveniji od 7.000 do 12.000.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
(nepreverjen)

Včasih so pred volitvami dobili asfalt ?!

Banfiiiidoo (nepreverjen)

Mucek seveda tvoja banda te vijdin ma za boga .Sten ka se med sebov sami J volite je pokazala tudi slika sadanjega vodstva .V kinoji 14 ludj špot pa sramota.Stem ka je tudi sama statistika pokazala da je oseba preverila Dr Romologije(hahahaha morem se smejati katera ne obstaja oziroma je nalečena samo ka Mucek ma šolo kuharsko prilagojeno(vijdim pa ka zobotrebaš vedno ma za pripomnit tak ka po vsem tem de boutaš prevzel Romsko skupnost ,ter gasilce Pušča ...Idemo NAŠI kujpin gasilsko kapo.

Daniellllllll (nepreverjen)

Popo pa nakladaš

Rosiiiiii (nepreverjen)

Puščanski gasilci ne nucajo romskoga slovara .če bi ga nucali pa razbrali bi bilo po romskih besejdah đak oka zdaj je pa ogenj djak ogen?tak ka sploj nebi šli gasit ampak bi se v očij glejdali Đak oka oz po srbsko Đak je dimnik...

Lol99 (nepreverjen)

Se vijdi ka 3 kom pijše isti samo ka imejna spreminja hahah koje bw

Zumblizdi (nepreverjen)

Nema veze če izginja , bo magister Mujcek napisal novega .

lauraas (nepreverjen)

Ali je bil mag. Muc že kaznovan, da je nelegalno dobil visokošolski naziv?

Starejše novice