Ljudje bi se lahko z nekaj skodelicami kave na dan izognili zamašenim arterijam, ki so znan dejavnik tveganja za bolezni srca, so prepričani raziskovalci iz Južne Koreje.

Ugotovitve raziskovalcev iz Južne Koreje so vnovič odprle že staro razpravo o tem, ali je kava dobra za srce, za kar za zdaj ni trdnih dokazov. V študiji so se osredotočili prav na slikovne preiskave, pri čemer so jih še posebej zanimale vsakršne bolezni koronarnih arterij, ki srce oskrbujejo s krvjo.

V korejski študiji je sodelovalo več kot 25.000 delavk in delavcev, katerih zdravstveno stanje so redno spremljali na delovnem mestu. Pri zaposlenih, ki so spili zmerno količino kave, to je tri do pet skodelic dnevno, je bilo glede na slikovne preiskave manj možnosti za zgodnje znake bolezni srca, so ugotovili raziskovalci.

Manj možnosti za nalaganje kalcija v arterijah

Raziskovalci so nato primerjali rezultate preiskav s podatki o dnevni količini popite kave, ki so jih podali zaposleni sami, pri tem pa so upoštevali tudi druge potencialne dejavnike tveganje za srčno bolezen, kot so kajenje, družinska anamneza in telesna dejavnost.

Pri tistih udeležencih raziskave, ki so spili nekaj skodelic kave dnevno, je bilo manj možnosti za nalaganje kalcija v njihovih koronarnih arterijah kot pri tistih, ki so spili več ali nič kave. Raziskovalci so sicer poudarili, da so za razjasnitev povezave med kavo in boleznimi srca potrebne nadaljnje študije.

Ste za ali proti?

Ko gre za vprašanje učinka kave na srce, je kar nekaj zmede. Nekatere študije so namreč uživanje kave povezale z dejavniki tveganja za srce, kot je na primer povišana raven holesterola ali krvnega tlaka, druge pa trdijo, da lahko kava srcu nudi nekaj zaščite. Za zdaj ni prepričljivih dokazov ne za eno ne za drugo, zadnja raziskava iz Južne Koreje, ki so jo objavili v reviji Heart, pa je le še en prispevek k dolgotrajni debati.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
un (nepreverjen)

Naučnici iz s. koreje so kavo prepovedali, ker poživlja duha in povzroča svobodomiselnost.

abc12

ufff te bom jaz dolgo živela...

Starejše novice