Redarji bodo po novem pri svojem delu lahko uporabili tudi telesno silo in plinski razpršilec. Vlada je namreč potrdila predlog sprememb zakona o občinskem redarstvu, ki zakon med drugim usklajuje z nekaterimi drugimi povezanimi zakoni. Cilj novele je zagotoviti pogoje za učinkovitejše izvajanje nalog redarstev. 

Zakaj novela zakona?

Od sprejetja Zakona o občinskem redarstvu v letu 2007 so se spremenili predpisi, ki podredno vplivajo na delovanje redarstev, z novelo pa se spreminjajo le določila, za katera je bilo ocenjeno, da so delno neučinkovita ter da bo njihova sprememba pomenila učinkovitejše organiziranje in izvajanje nalog občinskega redarstva.

Ker je bil v preteklosti sprejet tudi nov pravilnik o policijskih pooblastilih, se bo novela dopolnila tako, da bo usklajevala vrste pooblastil z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije. Prav tako pa je treba redarski zakon uskladiti z zakoni o lokalni samoupravi, o prekrških, o javnih uslužbencih in o varstvu osebnih podatkov. 

Redarji vas bodo lahko vklenili in uporabili razpršilec

Ob tem pa se ne spreminjajo pooblastila, temveč pogoji za uporabo telesne sile in plinskega razpršilca. Veljavni zakon namreč določa pogoje, ko sme občinski redar osebo zadržati, ne vsebuje pa določb, ki bi občinskemu redarju omogočile izvedbo navedenega pooblastila v primerih, ko oseba ne upošteva njegove ustne odredbe oziroma ukaza in poskuša oditi.

Novela pa določa, da občinski redar lahko uporabi telesno silo in razpršilec, ob tem pa mora upoštevati načela sorazmernosti. Občinski redar bo po novem lahko ugotavljal tudi posameznikovo identiteto, a ne bo imel pravice do vpogleda v zbirke podatkov, kot jo ima policist. 

Kaj menijo mimoidoči na soboških ulicah?               

Zanimalo nas je, kakšno je mnenje občanov, zato smo se odpravili na murskosoboške ulice in jih povprašali, ali se s spremembami strinjajo in ali menijo, da bi redarjem morala biti dovoljena uporaba takšnih nasilnih sredstev.

''Spreminjamo se v Severno Korejo. Nasilje ne vodi nikamor, ampak se vrača kot bumerang. S to novelo se nikakor ne strinjam in sem absolutno proti!''   Zmago

''Redarji morajo opravljati svojo službo in dolžnosti, ki sodijo zraven. Vseeno pa se mi zdi, da so lisice in uporaba razpršilca kruti ukrepi in niso ravno primerni.''   Tomaž

''Naj so kaznovani tisti, ki kršijo red. Po tej strani je v redu, za tiste, ki so krivi. Nasilje in solzivec sta sicer malo prehuda, če pa se bo kdo upiral naj kar uporabijo prisilna sredstva.''   Marija in Tanja 

Ne bomo postali policijska država

Na ministrstvu pa so zatrdili, da te spremembe vsekakor ne pomenijo, da se spreminjamo v policijsko državo. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je dodal še, da je bilo do sedaj primerov, kjer so redarji uporabili sredstva pridržanja izjemno malo. 

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
abccccc (nepreverjen)

Ma kr nekaj... Naj raje porihtajo zadosti parkirišč pri zdravstvenem domu.. Pelješ starejšo osebo, ki težje hodi na pregled, jo pospremiš do vrat in te že čaka listek na vetrobranskem steklu... Pametnjakoviči

Gost (nepreverjen)

Nej ka mo smo ze policijska drzava! Bi rad vido te stare bake ka do me pridrzali hahahha

Gost (nepreverjen)

Vej pa v Italiji majo tou že od negda.... pravi se jin lokalna ali občinska policija:

https://www.poliziamunicipale.it/

Samo tan so tou pravi dedi kak se šika, nej pa naši lokalni debeluščki pa špriceraši. :)

Gost (nepreverjen)

Ge bi njin še pištolo dal , pa pooblastilo ka te odvličej na goli otok ;) Tej lidgej njin dobre pejneze kasejrajo zatou majo takše pravice , varnostnik v trgovine se pa lopova nesme pošteno teknote.

tarosa (nepreverjen)

Ko bodo naši redarji upoštevali pravila in vse enako kaznovali bo vredu. Do tedaj ko pa pridejo do takih ki jih poznajo pa gredo na drugo stran ceste. Pa še nekateri imajo oliko kot da je prišel iz vrtca.Mislim pa da takih pooblastil nekateri res nebi smeli imeti. lp

kontraefekt (nepreverjen)

do pač najšli tu pa tan kakšnoga redara vkelnjenoga, ker de se neprimerno obnašo ... hahaha

liter (nepreverjen)

Te nasi redarji so za pizdo materno po domace povedano... zadnjic sem vido da enemu tipu ni dal listek in sem ga vpraso zakoj njemi ne dao listek pa mi pravo kao ka ga pozna oz zna sto je lastnik avtoja... halo familija kolegi njihovi ne dobijo kazen.... kje je tu pravica? Ja pa na zadnje san njemi pravo moj avto si tudi zapomni
...

uharica (nepreverjen)

1) v kolikor bodo razsirili taksna pooblastila bi morali zaposlene poslati na psihoteste, da se strokovno ugotovi ali je njih psiha na tako visoki ravni, ali da le-ta ni na tako nizki ravni, da bi bilo absurd razpravljati o morfologije njih dialektike.
2) v kolikor se zgodi pritozba nad delom taksnega clana bi po normah demokracije morala biti ustanovljena neodvisna komisija, ki nikakor ne more in ne sme biti sestavljena iz clanov, ki so ta clen zaposlili.
3) v kolikor so cleni krsili s sikaniranjem, zlorabo polozaja ali podobnim dejanjem bi komisija ugotavljala po vsaki pritozbi in Pravilniku ter bi imela za najvisjo sankcijo izredno odpoved delovnega razmerja.
Dokler materija ne bo urejena bo na takem podrocju le anomalija, oz., vec slabega. Dobrega pa le iz obcanovega zepa v obcinski proracun, ki pa je pac pozresen in oderuh.

sascha2000 (nepreverjen)

Bravo na ta komentar iskreno tte debili res zlouporabljajo njihov polozaj in se obnasajo preuzviseno in agresivno nad nami vozniki. Nedejbog da jih se oborozijo te seljoti vi streljali za vsak nepravilen parking.

In reply to by uharica (nepreverjen)

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Vsekakor POSTAJAMO POLICIJSKA DRŽAVA, saj redar nima kaj iskati z lisicami in razpršilcem, on naj zapiše ali poslika prekršek in če je večji prekršek poliče policiste in naj oni uredijo z kršiteljem, saj imajo zato vsa konkretna pooblastila.

Tudi ni praktično ,saj je večina redarjev tudi fizično ni za to usposobljena.
Mnogo redarjev je tudi srednje in starejše generacije in ne predstavljam si kak bo eden takšen 50 letni redar zadržal mlado agresivno osebo polno adrenalina in jo še vklenil v lisice.

S takimi redarskimi pooblastili se bodo samo gostilniški prepiri preselili na ulice in nič drugega.

njiva

to se samo pri nas leko dogaja.takšin liden dajo takšna pooblastila ka nemajo pojma.oni praktično delajo policijsko delo.do teča ka nede eden enoga na gobec de to šlo,da pa de eden enoga nastrelo,te de pa sranje.nemre nikak delati pa lidi za somara meti

Gost (nepreverjen)

A pooblastila za zapiranje lopovov ka so spokradnoli nas vse in si prilastili naše premoženje nema nihče ite nekan v PM s takšno državo.

Gost (nepreverjen)

daj daj liter lažnivi. tej redari so resno nej glih brihtni, samo ges dvomin ka bi oni tou tak sakšomi ka pride mimo gučali zakoj so nekomi nej dali listeka. lažeš kak pes bižij.

Vonek (nepreverjen)

Ne drži. Zgodilo se je tudi meni. Meni je odgovoril, da to ni moj problem.
Nadaljevanja pogovora rajši ne bom opisal...

In reply to by Gost (nepreverjen)

galjoze (nepreverjen)

..policijska pooblastila dolžnosti.kaj pa odgovornost v primeru zlorabe (mašćevanje) in naslov oškodninke odgovornosti,oz kje je ta bag... zavarovala svoja poćetja...pa nič uzakonjenega..ali kako??..pa to...

dödöl (nepreverjen)

Tej Soboški redari morejo naj prej sami pri sebi razčistiti pa te do lahko (če) zakaj pooblaščeni .Bojim se da ta njihova pooblastila ne do kaj dosti mogli uporabljati ,ker do prej sami dobili po lobanji ,če do se delali pametne .Ka ne bodo probali na sebi tega solzivca najprej .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice