V Društvu Ekologi brez meja so v preteklosti že reševali problematiko plastičnih vrečk, letos pa svoje delo nadaljujejo. V sklopu projekta Vrečka na vrečko 2014 so pripravili rezultate raziskave o porabi plastičnih vrečk za enkratno uporabo, niso pa pozab

Evropska komisija in parlament sta se letos zavzela za 80-odstotno zmanjšanje uporabe tankih plastičnih vrečk do leta 2019 in tudi drugje po svetu se dogajajo velike spremembe na tem področju, zato bodo v društvu nadaljevali s pobudami za uporabo vrečk za večkratno uporabo tudi v naslednjem letu.

Preko zabave in umetnosti ozaveščali o problematiki plastičnih vrečk

Že v preteklih letih so Ekologi brez meja preko zabave in umetnosti ozaveščali o problematiki plastičnih vrečk in druge plastične embalaže. Letos pa jih je zanimalo, kakšna je trenutna situacija glede porabe plastičnih vrečk. Zato so izvedli raziskavo v večjih trgovinah v Ljubljani, raziskava pa je vključevala živilske, tekstilne trgovine in drogerije, kjer so opazovali odnos kupcev in prodajalcev do uporabe plastičnih vrečk za enkratno uporabo.

Raziskava je prinesla zanimive rezultate:

·  kupci največ lastnih nosilnih pripomočkov prinesejo v živilske trgovine (76 odstotkov), najmanj pa v tekstilne (8 odstotkov);

·  prodajalci v tekstilnih trgovinah so vsem kupcem izročili brezplačno plastično vrečko, v drogerijah v več kot polovici primerov, v živilskih trgovinah pa v manj kot petini nakupov;

·  kupci le redko zavrnejo brezplačno plastično vrečko, v živilskih trgovinah ponavadi vzamejo več kot eno, posebno težavo predstavljajo tudi “hitre blagajne”;

·  več lastnih nosilnih pripomočkov v trgovine ponavadi prinesejo ženske in osebe starejše od 60 let;

·  pogosto kupci kljub lastnemu nosilnemu pripomočku vzamejo brezplačno plastično vrečko.

Vrečke za večkratno uporabo

V Društvu Ekologi brez meja odgovarjajo na to problematiko tudi z lastnimi vrečkami za večkratno uporabo. V sklopu projekta Tekstilnica so pripravili delavnice izdelave vrečk iz majic, ki jih poleg prosojnih ter pralnih vrečk za sadje in zelenjavo ponujajo tudi v njihovi spletni trgovini.

Nova pravila na ravni EU

Novembra je Odbor stalnih predstavnikov v EU (COREPER) potrdil dogovor z Evropskim parlamentom o novih pravilih na ravni EU za zmanjšanje porabe plastičnih vrečk. Predlagajo dva načina za zmanjševanje – postopno zmanjševanje uporabe, tako, da stopnja letne porabe ne presega 90 lahkih plastičnih vrečk  na osebo do 31. decembra 2019 in 40 lahkih plastičnih nosilnih vrečk na osebo do 31. decembra 2025. Drug predlog pa je ukrep, da naj bi bile po 31. decembru 2018 te plastične vrečke plačljive.

Dobre prakse iz tujine

V drugih državah po svetu so uvedli podobne ukrepe. Zadnja večja novica s tega področja prihaja iz Kalifornije. Letos poleti so se odločili, da plastičnih vrečk, ki niso za večkratno uporabo, v trgovinah in lekarnah ne bodo več smeli uporabljati od 1. julija 2015, v veleblagovnicah in trgovinah z alkoholnimi pijačami pa od 1. julija 2016 naprej.

V Franciji pa so junija letos poslanci parlamenta izglasovali vladni predlog, po katerem bo od 1. januarja 2016 dalje prepovedana uporaba plastičnih vrečk za enkratno uporabo. Francoska vlada navaja alternative, ki so na voljo kupcem: vrečke za ponovno uporabo iz različnih materialov, biorazgradljive vrečke za enkratno uporabo, ter uporaba košar ali vozičkov.

Kako si iz majice naredite svojo nosilno vrečko za večkratno uporabo in s tem pripomorete k zmanjševanju uporabe plastičnih vrečk  pa si oglejte v priloženem videu.

Foto: /inhabitat.com/tag/plastic-bag-ban/

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rokkec

Pred 20 -30 lejti pa nišče nej pijsal pa pameten bil ka bi pravo ka so plastične vrečke strup pa nesnaga zdaj se njim je komaj zasvejtilo .

IPO (nepreverjen)

Zakoj pa se plastične vrečke ne zberajo, kak štuplini?

Starejše novice