Po svetu ljudje božič različno praznujejo, nekje je v tem času zima, spet drugje poletje. Pogledali smo, kako božič praznujejo v različnih državah po svetu.

Za božič si pripravijo ognjemet

Argentini bodo za božič prav spomladanske temperature. Večina prebivalstva tam je katoličanskega, zato božič velja za priljubljen praznik. Priprave nanj se lahko začnejo že novembra (sicer pa tudi pri nas ni kaj drugače). Božična drevesca, ki so lahko kar katerekoli vrste (smreke ali jelke niso noben pogoj) postavljajo že osmega decembra, saj je to dan Marijinega spočetja. Tudi hiše imajo čudovito okrašene z lučmi in venci zelenih, belih, rdečih in zlatih rož. Božična večerja ponavadi nastopi šele ob desetih ali enajstih zvečer, mnogi pripravijo kar roštilj na vrtu. Ob polnoči nekateri gredo na polnočnice, a večina v resnici ostane doma in si pripravijo svoj ognjemet. Tradicinalne so tudi papirnate lanterne, ki jih kar mrgolij na nebu. Ker je Španščia glavni jezik v Argentini, veselemu božiču rečejo Feliz Navidad.

Na Haitiju božiček darila nastavi v čevlje

Na Haitiju gredo ljudje že v začetku decembra na lov za božičnimi drevesi. Nekatere si prinesejo iz gora, druge so umetne. Na božično večer imajo na Haitiju prav posebno tradicijo. Pod okrašeno drevesce otroci nastavijo svoje na novo zloščene čevlje, vanje pa položijo slamo v upanju, da bo božiček slamo odstranil, na njeno mesto pa nastavil darila. Na Haitiju božič traja pozno v noč. Otroci ponavadi ponoči gredo od hiše, domov pa jih ni vse do jutra. To je tam povsem normalno – navsezadnje so starejši otroci pri teh nočnih potepih odgovorni za mlajše. Po maši ali pouličnem petju se ljudje vrnejo v hiše, kjer v zgodnjih jutranjih urah čaka še jed poi menu “reveillon” (“Zbuditi se” po francosko). Po kreolskem jeziku, ki ga govorijo na Haitiju, je vesel božič Jwaye Nowe.

V Kongu uprizarjajo večurne žive jasli

V afriški državi Kongo (Demokratična Republika Kongo) božič ni komercialen, pač pač izjemno verski praznik. Tudi podarjanje daril tam praktično ne obstaja. Na božično večer se ljudje odpravijo v cerkev, kjer ostanejo celo do enih zjutraj. Najprej je na sporedu veliko petja – vsaka cerkev ima nanreč kar pet do šest lastnih zborov. Sledijo uprizoritve živih jasli, ki lahko trajajo več ur. Začnejo se namreč z zgodbo o sami kreaciji, življenju Adama in Eve v rajskem vrtu, zaključijo pa z zgodbo Kralja Heroda in pomorom majhnih dečkov. Ob polnoči se seveda rodi Jezus, njegova zgodba pa traja še kakšno uro. Na božični dan si ljudje privoščijo boljši obrok kot sicer, če je le mogoče, jedo meso. Veselemu božiču rečejo Mbotama Malamu.

Božiček prebiva na Laponskem

Mnogi Finci menijo, da pravi božiček prebiva prav tam, in sicer na severu Finske na Laponskem, severno od arktičnega kroga. Na tem predelu imajo tudi velik turističen park imenovan »Božična dežela«, v bližini katerega naj bi prebival božiček oziroma finski Joulupukki (beseda v finščini pomeni božično kozo, ki je po legendi od ljudi zahtevala darila, a jo je potem nadomestil božiček, ki jih je raje podarjal). Na Finskem obdarujejo celo živali, ki jim na drevesa nastavijo hrano. Mnogi se za božično večer (ki nastopi že ob tretji popoldne, saj se tam stemni zelo hitro) odpravijo na pokopališče, kjer pustijo ogromno svetlečih lantern. Pozneje sledi božična večerja, po kateri do hiše priroma božiček, ki glasno vpraša, če tukaj živijo otroci. Vsi se glasno odzovejo. Potem jih vpraša, če so bili čez leto pridni. Seveda glasno pritrdijo in božiček jim nato razdeli darila. Hyvää joulua je 'vesel božič' po finsko.

Na Jamajki je božič pravcata zabava

Dejstvo, da se na Jamajki za božič pripravi velika zabava in poulično rajanje, prav nič ne preseneča. Božičnemu večeru pravijo kar »Grand Market«. Gre za nekakšno veselo tržnico, ki se odpre ob šestih zvečer in traja vse do jutra, na njej pa se opravijo nakupi za darila. Ljudje na Grand Market pridejo v svoji najboljši podobi, saj gre za pravo veselico, kjer je vsak kotiček bujno okrašen, vsi prepevajo božične pesmi, ulice pa so prepolne raznih trgovinic z vso mogočo hrano, zlasti sladicami. Nekateri se udeležijo polnočnih maš, drugi pa vso noč ostanejo na ulici in se zabavajo. Seveda se tudi na veliko jè: že božični zajtrk je prava poslastica. Pripravijo se slane ribe, sadni kruh, pražene banane in rajske smokve, sveže iztisnjen sok in čaj. Za božično večerjo pa pripravijo piščanca, karijevo kozo, volov rep v obari, riž in grah.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice