Na Gimnaziji Murska Sobota so obeležili 25 let Hubblovega vesoljskega teleskopa

Včeraj so na murskosoboški Gimnaziji ob pomembnem jubileju, 25 let Hubblovega vesoljskega teleskopa vtirjenega v orbito Zemlje, pripravili strokovna astronomska predavanja in pa seveda osrednjo točko večera razkrijte plakata Esa/Hubble, ki pa je bil obeležen na več kot 60 krajih po Evropi. Zvečer pa smo si še lahko ogledali zvezde malo od bližje.

Predavali so nam:

Darko Kolar: Edwin P. Hubble in vesoljski teleskop Hubble,

pom. akad. dr. Andreja Gomboc: Opazovanje vesolja s sateliti,

Rok Vogrinčič: Kako z opazovanjem Lune odkriti življenje na Zemlji

Seveda pa ne smemo pozabiti na pom. akad. dr. Renata Lukača, kateri navdušuje in podaja znanje dijakom o astronimiji ter na pom. akad. dr. Mitjo Slavinca, predsednika društva Kmica. Prav tako pa lahko čestitamo učencem OŠ Turnišče, OŠ Gornja Radgona ter Kolar Darkotu iz Gimnazije M. Sobota za izjemne dosežke. Obiskat jih je prišel tudi župan mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek.

Z nebesnim ognjemetom praznovali Hubblovo 25. obletnico delovanja

Nov posnetek vesoljskega teleskopa Hubble prikazuje bleščečo tapiserijo rojevanja mladih zvezd, ki spominjajo na ognjemet. Gre za sliko zvezdne kopice Westerlund 2, ki je bila izbrana za praznovanje Hubblovega  25. leta delovanja v orbiti okrog Zemlje ter hkrati tudi četrtini stoletja novih odkritij, čudovitih posnetkov in izvrstnih dosežkov v znanosti.

Teleskop Hubble je bil 24. aprila 1990 na krovu vesoljskega raketoplana Discovery, izstreljen v Zemljino orbito, kot prvi teleskop takega tipa. Nudil je nov pogled v vesolje in je po 25 letih presegel vsa pričakovanja. Podatki, ki jih je posredoval, so znanstvenikom omogočili boljše razumevanje vesolja, javnosti pa je postregel z dih jemajočimi posnetki.

Na spodnjih povezavah pa si lahko ogledate še fotografije in ostale zanimivosti.

http://www.space.com/29197-hubble-space-telescope-25th-birthday-photo.html

http://www.space.com/28546-hubble-space-telescope-25th-anniversary-photos.html

http://www.huffingtonpost.com/2015/02/12/hubble-space-telescope-25-years-anniversary-images_n_6675416.html

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice