Nacionalni inštitut za javno zdravje je za primer povečanja trdih delcev PM10 v zraku pripravil priporočila za vrtce in šole.

Ker je pogosto povečanje trdih delcev PM 10 tudi v Murski Soboti na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje za vrtce in šole poudarjajo, da točnega odgovora na vprašanje, koliko minut je bivanje na prostem glede na stopnjo onesnaženosti zunanjega zraka s trdimi delci še priporočljivo, ne morejo podati.

»Ko se onesnaženost poveča, je priporočljivo, da omejimo izpostavljenost zunanjemu zraku. To ne pomeni, da smo zaprti v prostorih, ampak da trajanje bivanja na prostem in stopnjo fizične aktivnosti zlasti na prostem omejimo,« so zapisali. 

Aktivnosti v notranjih prostorih

Zato svetujejo, da vrtci večino aktivnosti v takih dneh načrtujejo v notranjih prostorih. Pri zmerni stopnji onesnaženosti, ki jo označujejo z rumeno, svetujejo le hojo, pri oranžni naj bo gibanje na prostem omejeno le na nujno, pri rdeči pa dodatno svetujejo zmanjšanje fizične aktivnosti tudi v notranjih prostorih.

Ob dnevih, ko so vrednosti trdih delcev povečane, na NIJZ tudi šolam svetujejo, naj temu prilagodijo športne in ostale fizične aktivnosti učencev, še posebej na prostem. Po potrebi naj bodo fizične aktivnosti na prostem manj intenzivne, krajše in z več odmori, ali pa naj jih šole nadomestijo z aktivnostmi v telovadnici oz. drugih zaprtih prostorih.

Glede zračenja so v precepu

Glede zračenja prostorov vrtcev oz. šol v dneh s povečano koncentracijo trdih delcev na NIJZ priznavajo, da so v precepu. Z zračenjem se namreč poveča vsebnost trdih delcev v igralnicah oz. učilnicah, po drugi strani pa neprezračene igralnice in učilnice predstavljajo povečano možnost za kapljično širjenje nalezljivih bolezni, ki dosegajo vrh ravno v obdobju kurilne sezone.

Zato svetujejo, naj vrtci in šole prostore prezračijo v času, ko bo pričakovana onesnaženost zunanjega zraka najmanjša, to je večinoma zgodaj zjutraj.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice