Hrvaška se pripravlja na povečan prihod migrantov, ki ga pričakuje prihodnjo pomlad iz Turčije, Grčije ter Bosne in Hercegovine, poročajo hrvaški mediji.

V ta namen bo hrvaška policija med drugim kupila pet novih brezpilotnih letal, dodatno bodo opremili tudi migrantske centre. Večino sredstev bo prispevala Evropska unija.

Notranje ministrstvo bo na javnem razpisu kupilo tri brezpilotna letala srednjega dosega ter dve brezpilotni letali velikega dosega, piše danes Jutarnji list. Za pet letal je predvidenih 20,8 milijona kun, kar znaša okoli 2,8 milijona evrov.

Podpisali so že pogodbo za nabavo 450 prenosnih kamer za dnevno in nočno snemanje, ki omogočajo pošiljanje posnetkov preko mobilnih telefonov za 624.000 kun oziroma 84.350 evrov. Kupili bodo tudi nove uniforme in spalne vreče za obmejne policiste v vrednosti 2,5 milijona kun oziroma 337.000 evrov, še poroča zagrebški časnik.

Poročajo še, da poteka tudi opremljanje in prenova dveh sprejemnih centrov za tujce v Zagrebu. Objavili so razpis za nakup 1500 vzmetnic v vrednosti 600.000 kun oziroma 81.000 evrov in tudi ograje za enega od centrov, ki je ocenjena na 693.000 kun oziroma 93.650 evrov. Največji del sredstev za načrtovane investicije so zagotovili iz evropskih skladov, piše Jutarnji list.

Izpostavlja, da tudi iz Bruslja prihajajo opozorila, da bi Evropo lahko zajel nov migrantski val, posebej po vojaškem posredovanju Turčije v Siriji. Medtem je pritisk migrantov iz BiH vsak dan večji. Samo prejšnji mesec je slovenska policija na Hrvaško vrnila 1203 migrantov, kar je za skoraj 300 odstotkov več kot septembra lani.

Časnik navaja tudi navedbe lokalnih uradnikov v Bihaću v BiH o močnem lobiranju Hrvaške v Evropski uniji, da bi zaprli migrantski center Vučjak, ki se nahaja blizu hrvaške meje, iz katerega po oceni Zagreba prihaja največji pritisk migrantov na Hrvaško.

*Naslovna fotografija je simbolična

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tinne (nepreverjen)

Jupii, pa de delo za prevajalce, delilce paketov, socialne delavce, pa se puno njih, vejpa nas delavce oz novodobne suznje tak fajn cecajo

Fhrthth (nepreverjen)

Mislen eno so bilij ove s sirije nekaj drujgoga pa so zaj grke turke pa bosance.. Sake nede v nemciji na socialnoj

hansi (nepreverjen)

aja, ka njij tudi Janša straši, kak naše levonje??

kuna (nepreverjen)

Daj najdi si zdravniško pomoč... dobronamerno.

In reply to by hansi (nepreverjen)

dihurek (nepreverjen)

zdravniško pomoč bi si najšla tvoja mama v prvih tednih nosečnosti, če bi takrat znala za posledice...

In reply to by kuna (nepreverjen)

Gost8 (nepreverjen)

Na migrante se palijo pa gor vužigajo samo debili. Migranti so novodobni bavbav. Pać neka za sagati naivne. Nikšoga vala nede, posebej pa nede nikoga v Prekmurje.

lauraas (nepreverjen)

Ko bodo že okoli Prekmurja, v Prekmurju pa ne, je že daleč prekasno!

Starejše novice