Raziskovalci so opozorili, da so kontaktne leče, ki jih uporabniki po uporabi odvržejo v školjko ali odplaknejo v umivalniku, velik vir onesnaževanja. Samo v ameriškem odtoku denimo letno pristane več milijard leč.

Raziskovalci navajajo, da je količina plastičnih odpadkov, ki nastane zaradi leč, na letni ravni enaka 400 milijonom zobnih ščetk. V ZDA nosi kontaktne leče približno 45 milijonov ljudi, kar je 13 milijard leč letno. 

Raziskovalcev Rolf Halden se je spraševal, kaj se zgodi z lečami, ko jih zavržemo. Zato se je skupina raziskovalcev odločila slediti poti leč, ki jih uporabniki splaknejo v odtok.

Kot se je izkazalo, te pristanejo v vodah in čistilnih napravah, kjer razpadejo, vendar se ne razkrojijo. Delce nato odplakne v morja in oceane, plankton in ribe pa jih zamenjajo za hrano. Zanimivost vsega tega pa je, da se po prehranjevalni verigi leče tako spet prebijejo nazaj do ljudi.

Raziskovalci so med drugim ugotovili, da le eden proizvajalec na embalaži navaja, kako leče pravilno zavržemo. Po uporabi jih je namreč treba vreči v smeti ali pa jih reciklirati, še piše STA.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sunce van japansko (nepreverjen)

nas tu prcajo za kontaktne leče? ovi v aziji pa na bližnjen vzhodi pa vse v morje mečejo???

p00mpajžogico (nepreverjen)

in zato moreš biti ti enako neizobražen in idiot kak "ovi v aziji pa na bližnjen vzhodi"? če mo vsi delali neodgovorno in primitivno kak določeni, te se resno lejko poslovimo od laganoga življenja kak ga poznamo še hitreje, kak je načrtovano.

In reply to by sunce van japansko (nepreverjen)

Starejše novice