Čas je za poskus!

Ni prav veliko dejavnosti na prostem, ki bi nas v tem mrazu zvabile ven, a pogoji so danes naravnost idealni za eksperimentiranje.

Tokrat smo se s lotili poskusa s tako imenovanim mpembovim pojavom, ki je izvedljiv le ob izrazito nizkih temperaturah. Pri tem namreč vroča voda ob stiku z zelo hladnim ozračjem skoraj nemudoma izhlapi oziroma se spremeni v sneg – neprimerno hitreje kot voda na sobni temperaturi.

Zakaj natanko do tega pride, zaenkrat ni jasno, znanstveniki si namreč še niso enotni. Nekatere teorije govorijo o večji vsebnosti ogljikovega dioksida v vodi, druge o količini kisika, spet tretje razlog iščejo v koncentraciji soli.

In kako je to videti v praksi? Da se v tem mrazu ne bi izpostavljali nevarnosti ozeblin - ali opeklin - je kožo tvegala naša ekipa. Ali nam je uspelo, preverite v video posnetku ...

Znanost se skriva tudi v sladoledu

Kot zanimivost omenimo, da je pojav pravzaprav odkril afriški študent Erasto Mpemba. 

Ta je ob eksperimentiranju opazil, da vroča voda, ki jo v posodi postavimo v zamrzovalnik, zmrzne veliko prej kot hladna voda. Do uvida so ga pravzaprav privedle izkušnje izdelovalcev sladoleda, ki so ugotovili, da je sladoled pripravljen prej, če v hladilnik postavijo vročo mešanico.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tom Ford (nepreverjen)

Nemreš vrvati. Zanimivo.

Starejše novice