Slika je simbolična.
Ura za Zemljo je največji svetovni okoljski dogodek.

Kot smo že poročali, je zadnja sobota v marcu, to je danes, 25. marca, že 16 let namenjena največji svetovni okoljski pobudi, poimenovani Ura za Zemljo.

Takrat prebivalci po svetu, mesta, podjetja in ustanove za eno uro ugasnejo luči in tako osvetlijo pereče okoljske probleme, kot sta podnebna kriza in izguba biotske raznovrstnosti.

Prva Ura za Zemljo se je zgodila leta 2007, ko je več kot 2,2 milijona ljudi in več kot 2.000 podjetij v Avstraliji izklopilo stikala in ugasnilo luči.

S tem so želeli opozoriti na pereče okoljske probleme in podnebne spremembe. A pobuda je prerasla v globalni dogodek, ki se mu pridružujejo tudi številni posamezniki, mesta, institucije in podjetja v Sloveniji. Leta 2010 se je vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot največje prostovoljno okoljevarstveno gibanje.

Zadnjo soboto v marcu luči ugasnejo v več kot 190 državah, za eno uro v temi ostanejo tudi največje svetovne znamenitosti, kot so Empire State Building v New Yorku, Eifflov stolp v Parizu, stolp Skytree v Tokiu, Brandenburška vrata v Berlinu, Kolosej v Rimu in piramide v Gizi.

Svetovna organizacija za varstvo narave tudi v Sloveniji vabi vsa mesta, da se vključijo v akcijo. Luči bomo ugašali danes med 20.30 in 21.30 uro.

»Zaradi podnebne krize in onesnaženja s plastiko je izguba biotske raznovrstnosti resna grožnja ohranitvi našega planeta in tega se moramo zavedati vsi. Dejstvo, da so se populacije prostoživečih vrst od leta 1970 zmanjšale za 69% nas opozarja, kakšen je obseg našega vpliva na planet. Spremeniti moramo svoje navade in veliko več razmišljati o ohranjanju narave,« poudarjajo.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnoo (nepreverjen)

Administrator je baje fejst fant

realnooo (nepreverjen)

Vodi si ga kuci

In reply to by realnoo (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

Hocu hocu

In reply to by realnooo (nepreverjen)

eko tička (nepreverjen)

Bi bilo bolj učinkovito, če bi ugasnili nepotrebne reklame in nočno osvetljevanje raznih objektov samo zaradi noblese ali vsiljevanja.

lukčev mesec (nepreverjen)

Nekoč sem slišal, da Gorenjci tudi vmes, ko obrnejo list časopisa ugasnejo luč, ker je takrat ne rabijo.

Enkrat je ena Micka rekla, da z Janezom ugasneta luč, ko se imata rada.

Baje, da je lepše, eni pa pravijo, da zato, ker jima je nerodno, če je svetlo.

No, jaz tudi luč ugasnem, ko gledam TV, ker mi tak bolj paše.

Tak, da bodo luči ugasnjene več, kot eno uro.

Starejše novice