Sredstva za zaščito pred piki komarjev ali tako imenovani repelenti, spadajo med izdelke, po katerih potrošniki pogosto posegajo v poletnih dneh. A kako učinkoviti so ti izdelki pravzaprav?

V francoski potrošniški organizaciji so preverili učinkovitost pršil in losjonov, na test pa postavili tudi nekaj drugih vrst izdelkov za odganjanje komarjev, da bi preverili, kako učinkoviti so.

Pršila in losjoni: učinkoviti, a krajši čas, kot bi pričakovali

Na tokratnem testu so preizkuševalci preverjali, kako uspešna so sredstva pri preprečevanju pikov komarjev, navadnih in tigrastih, pa tudi trajanje zaščite. 

»Večina proizvajalcev navaja, da nas bodo njihovi izdelki pred piki ščitili od 6 do 8 ur, nekateri celo do 12 ur. Kolikšna bo v tem času zaščita, z deklaracij ne izvemo, zato so preizkuševalci postavili testno spodnjo mejo – sredstva morajo zagotavljati vsaj 95-odstotno zaščito v času obljubljenega trajanja zaščite. Pri veliki večini izdelkov je bila ta dosežena že po treh urah od nanosa, le trije izdelki so visoko zaščito ohranili tudi še četrto uro. Pozneje je vsem repelentom učinkovitost znatno upadla,« pišejo v Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Različne naprave za odganjanje komarjev: niso prepričale 

Naprave za odganjanje komarjev uporabljajo različne načine odganjanja komarjev, delujejo na primer na osnovi ultrazvoka, LED-sijalke s funkcijo odganjanja komarjev ali z oddajanjem insekticida. 

Med testiranimi napravami, ki jih lahko kupimo pri nas, je ena  v 12 urah odvrnila le 6 odstotkov tigrastih in 12 odstotkov navadnih komarjev, druga je odgnala le malenkost več tigrastih komarjev in 35 odstotkov navadnih komarjev. 

Zapestnice: povsem neučinkovite

Preizkusili so sicer tudi zapestnice. Večina preizkušenih modelov zapestnic komarje odganja s komarjem neprijetnimi vonjavami eteričnih olj, kot sta citronela in geranija. 

»Komentar preizkuševalcev, da so komarji med preizkusom nemoteno pristajali kar na zapestnicah in jih pikali tudi tik ob njih, je dovolj zgovoren,« ugotavljajo v ZPS.

Pri nakupu in uporabi sredstev proti komarjem potrošnikom tako svetujejo:

 • Če je le možno, izberite zaščito brez kemije: nosite svetla in ohlapna oblačila, ne uporabljajte odišavljenih izdelkov za osebno higieno in nego (komarje privlačijo določene dišave, ki so v šamponih, losjonih, parfumih), ne posedajte zunaj pregreti in prepoteni, na primer po telesni aktivnosti, namestite mreže proti komarjem. 
 • Ne izbirajte med izdelki z večjo koncentracijo aktivne snovi, kot je običajna. Testi kažejo, da to ne pomeni tudi večje zaščite. Prav tako ne boste nič bolj zaščiteni, če boste uporabili večje količine repelenta. 
 • Repelent nanesite le na izpostavljeno kožo in ne tudi na mesta, ki so zaščitena z oblačili. 
 • Sredstva ne pršite neposredno na obraz, ampak najprej na dlani in ga potem nanesite na obraz – pazite, da ne zaide v usta ali v oči. Če se to vseeno zgodi, sredstvo izperite z mlačno vodo. 
 • Ne nanašajte izdelka na kožo, ki je poškodovana. 
 • Ne uporabljajte pršila v bližini hrane. 
 • Po uporabi repelenta si roke temeljito umijte z milom in vodo. Enako temeljito odstranite tudi ostanke sredstva s telesa. 
 • Embalaža repelentov spada med nevarne odpadke. 
 • Vedno preberite in upoštevajte navodila za uporabo in varnostna opozorila, ki so napisana na izdelku, še posebej bodite pozorni na opozorila, če  uporabljate repelent za zaščito otroka. 
 • Med nosečnostjo in ko dojite uporabite previdnostno načelo in repelentov, ki vsebujejo kemične snovi, ne uporabljajte. Izberite katero od možnosti zaščite brez kemije. 
 • »Naravni« repelenti, ki vsebujejo različna eterična olja (limonske trave, citronele, evkalipta, rožmarina, geranije …), se pri odganjanju komarjev niso ravno izkazali, saj so se vsi tovrstni izdelki znašli na dnu lestvice učinkovitosti. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice