Slika je simbolična.
Za vse navdušence nad veselim decembrom smo zbrali nekaj predlogov, kam v naši bližini se lahko odpravite na izlet.

Zakorakali smo v predbožični čas, to je čas, ki ga marsikatero mesto izkoristi za to, da s prižigom lučk, božičnimi sejmi in spremljevalnim programom privabi številne turiste.

Najboljši božični sejem 2022

Na izlet se lahko odpravimo v mesto, v katerem je po mnenju najbolj obiskanega turističnega portala v Evropi najboljši božični sejem leta 2022. To je Budimpešta. Pozimi je čarobna, saj veliko ulic osvetljujejo praznične lučke, še posebej vredne ogleda pa so tiste na mestnem bulvarju. V praznično vzdušje je odet tudi javni promet, saj so nekateri tramvaji in Miklavžev trolejbus okrašeni in osvetljeni z lučkami.

Na božičnem sejmu sodeluje več kot 100 ponudnikov, ponujajo pa različne tipične madžarske jedi in sladice, pečene kostanje, okraske ter ročna dela. Obiskovalci pa se lahko ogrejejo tudi s kuhanim vinom.

Poleg božičnega sejma, si lahko v večernih urah ogledamo lasersko predstavo na Baziliki svetega Štefana. Bogat je tudi spremljevalni program, saj bo v času sejma veliko predstav in koncertov potekalo na prostem.

Budimpešta se lahko pohvali s številnimi drsališči. Imajo namreč največje drsališče na prostem. Navdušenci nad opero si v prazničnih dneh lahko ogledajo Hrestača. Turisti se lahko peljejo po Donavi s panoramsko ladjico ali uživajo v parni kopeli ali savni v tamkajšnjih hotelih.

Na izlet k južnim sosedom

Z nekaj zaporednimi naslovi najboljšega božičnega sejma se lahko pohvali tudi Zagreb. Poleg prazničnih stojnic je mesto okrašeno tudi z lučkami. Imajo bogat program dogodkov in koncertov. Poizkusimo lahko različne kulinarične specialitete. Organizatorji so poskrbeli, da se pri njih dobro počuti cela družina, saj so organizirali tudi dejavnosti za otroke. Odprto pa je tudi drsališče.

Ena od atrakcij letošnjega prazničnega dogajanja pa je zagotovo 36 metrov visoko panoramsko kolo, ki obiskovalcem omogoča pogled na cel Zagreb.

Poleg tega si lahko ogledamo tudi ostale znamenitosti mesta, na primer muzej Mimara, Banske dvore, narodno gledališče, cerkev svetega Marka, mestno katedralo in park Zrinjevac, kjer je z lučkami okrašeno več kot 220 dreves.

Prazniki na morju

Na božični izlet se lahko odpravimo tudi v Opatijo, ki se z lučkami in ostalo okrasitvijo pozimi spremeni v zimsko pravljico. Na stojnicah ponujajo pestro kulinarično ponudbo in številne koncerte. Poleg tega se lahko udeležimo tudi številnih drugih dogodkov, ki jih prirejajo. Med drugim se lahko peljemo tudi z ladjo. Da nas ne bo zeblo, si lahko privoščimo kuhano vino ali vročo čokolado. Odprto je tudi drsališče, kjer bodo lahko na drsalke stopili tudi začetniki, saj ponujajo šolo drsanja.

Več božičnih sejmov v enem mestu

Na izlet se lahko odpravimo v mesto, kjer božične sejme prirejajo že 300 let, in sicer na Dunaj. Če se odpravimo tja, si bomo lahko ogledali kar 17 različnih božičnih sejmov.

Na največjem od njih bomo lahko izbirali med ponudbo kar 125 stojnic, kjer bomo lahko kupili darila za najbližje, preizkusili kulinarično ponudbo mesta ali se pogreli s kuhanim vinom ali punčem.

Poleg sejma si lahko tam ogledamo še ostale mestne znamenitosti, na primer dvorec Schönbrunn, opero, parlament in mestno hišo, kjer v času sejma ob koncih tedna potekajo koncerti, cerkev svetega Štefana ter Prater.

Še bližje je Gradec

Z več božičnimi sejmi se lahko pohvali tudi Gradec. Premore jih namreč kar 15. Mesto se v predbožičnem času spremeni v eno najbolj priljubljenih destinacij za obiskovalce.

Na sejmih je bogata ponudba kulinarike, umetnosti in obrti. Poleg tega imajo tudi dobrodelni sejem. Eden od sejmov pa je postavljen na grajskem griču.

Pozabili pa niso niti na najmlajše, saj so ustvarili otroško božično vasico, kjer se lahko otroci skupaj s starši povzpnejo na panoramsko kolo, na vrtiljak ali vlak. V deželni hiši pa si lahko ogledamo tudi jaslice.

Božični sejem z dolgoletno tradicijo

Salzburški božični sejem ima dolgo zgodovino, saj so prvega organizirali pred 500 leti. V času pred božičem mesto zaživi v praznični podobi. Sejem ponuja številne stojnice s hrano in pijačo, ki je tradicionalna za ta čas. Tam lahko kupimo tudi številna darila.

Sejem spremljajo številni spremljevalni dogodki, na primer vodeni božični ogledi, koncerti in nastopi. Poleg tega si tam, med drugim, lahko ogledamo še Mozartov trg in rojstno hišo, salzburško trdnjavo in park pred gradom Mirabell.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice