Vlada je na dopisni seji sprejela spremenjen odlok, ki določa vstopne pogoje v Slovenijo. Kakšne so spremembe?

Na včerajšnji dopisni seji je vlada sprejela spremenjen odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi obladovanja koronavirusa. Tako so se pogoji vstopa iz Bosne in Hercegovine spremenili. 

Novosti pri vstopu v Slovenijo iz Bosne in Hercegovine

Slovenska vlada je izdala odlok, ki bo veljal najmanj do 8. avgusta. Sprememba pa je, da je med države, katerih teste PCR in hitre antigenske teste priznava Slovenija, dodana Bosna in Hercegovina. 

Prav tako so dodali pogoje za priznavanje testa PCR ali hitrega antigenskega testa iz vseh ostalih tretjih držav, ki v odloku sicer niso navedene. Če je torej PCR ali hitri test opravljen v državi, ki ni navedena v odloku, je ustrezen, če hkrati izpolnuje še druge pogoje. 

Drugi pogoji, ki jih mora izpolnjevati so še, da vsebuje vsaj enak nabor podatkov kot test PCR ali hitri antigenski. Vsebovati mora ime, priimek, enoznačni identifikator osebe (EMŠO, številka zdravstvenega zavarovanja, številka potne listine ali drugega dokumenta države, datum rojstva ali drug podoben identifikator), podatke o vrsti testa (proizvajalec, datum in ura odvzema brisa), podatki o izdajatelju potrdila in datum izdaje potrdila.

Opremljen pa mora biti tudi s kodo QR v skladu s standardi in tehnološkimi sistemi, ki so interoperabilni s sistemom evropskega digitalnega covidnega potrdila, in omogoča preverjanje verodostojnosti, veljavnosti in celovitosti potrdila na enak način kot evropsko digitalno covidno potrdilo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice