Vremenoslovci napovedujejo prvi vročinski val. Ste pripravljeni?

V tem tednu bomo, kot kaže, deležni prvega vročinskega vala. In kdaj sploh govorimo o vročinskem valu? O njem govorimo, ko se najvišja dnevna temperatura vsaj tri dni zapored povzpne nad 30 stopinj Celzija. In tako bo tokrat. V prihajajočih dneh bomo izmerili temperature nad tridesetico, saj se bo višinsko jedro nad Balkanom pomaknilo proti jugovzhodu, kar bo omogočilo toplejšemu zraku, da se bo iznad zahodne Evrope premaknil bolj proti nam. Kot napoveduje agencija za okolje, bo jutri bo pretežno jasno.

Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 15, najvišje dnevne pa od 29 do 34 stopinj Celzija, napoveduje agencija za okolje. V naših krajih se bo živo srebro povzpelo do 33 stopinj. 

V sredo in četrtek bo sončno in vroče, popoldne pa bodo nastale vročinske nevihte, še napoveduje agencija za okolje.
Kako lahko preprečimo težave, ki lahko nastanejo zaradi vročine? 

Težave preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto: se umaknemo v senco in hladnejše prostore. Omejimo fizične aktivnosti - fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure ter uživamo »lahko hrano«, v manjših obrokih. telesu omogočimo odvajanje toplote: s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin, priporočajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice